Πολιτισμός

Η αληθινή ιστορία μιας γυναικοκτονίας σε ένα συγκλονιστικό βιβλίο

Λουκάς Κονανδρέας,
Καλύτερα σκοτωμένη παρά χωρισμένη-
Αληθινή ιστορία του φόνου της Παναγιώτας

Η λίστα με τις γυναικτοκονίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας το 2021 διαρκώς αυξάνεται, αποκαλύπτοντας την ένταση του προβλήματος της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ένα ζήτημα, το οποίο, ωστόσο, δεν είναι σημερινό. Κάθε άλλο! Μόνο την τελευταία εξαετία έχουν πραγματοποιηθεί 118 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, ενώ ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο, τα περιστατικά είναι πολλά.
Ένα από αυτά και η γυναικοκτονία της Παναγιώτας. Της πρωταγωνίστριας του βιβλίου του Λουκά Κονανδρέα «Καλύτερα σκοτωμένη παρά χωρισμένη», το οποίο έχει αποσπάσει 8 βραβεία στην Αμερική όπου πρωτοεκδόθηκε.
Ο Λουκάς Κονανδρέας, ο οποίος εδώ και 35 χρόνια ασκεί το λειτούργημα του ιατρού στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και έχει φροντίσει πολλές γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, υπήρξε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της κακοποίησης που υπέστη η θεία του. Με αφορμή την ιστορία της δε, στέλνει ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: «Σπάστε τη σιωπή, μόνο έτσι θα προστατευθείτε».
Η αληθινή ιστορία που συνέβη πριν από 60 και πλέον χρόνια και την οποία αποφάσισε να μοιραστεί με τους αναγνώστες ο Λουκάς Κονανδρέας, διαπρεπής γιατρός στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και γιος του ξαδέρφου της Παναγιώτας. Της νεαρής γυναίκας από το μικρό χωριό Κουπάκι Φωκίδας που προτίμησε να πεθάνει από το να χωρίσει.
Για τη συγγραφή του βιβλίου, ο Λουκάς Κονανδρέας επιστράτευσε τις μνήμες του, τα πρακτικά από τις δύο δίκες που έγιναν, τις εφημερίδες της εποχής, καθώς και άφθονο υλικό που συγκέντρωσε ο ίδιος από τις 160 περίπου συνεντεύξεις που πήρε. Γιατί, όμως, αποφάσισε να γράψει για έναν φόνο, ο οποίος έγινε πριν από 60 και πλέον χρόνια σε ένα άγνωστο μικρό χωριό; Φυσικά, ήταν ένας φόρος τιμής στην Παναγιώτα και τον πατέρα του που πήρε πάνω του όλες τις ευθύνες συμβάλλοντας στην απόδοση της δικαιοσύνης. Επίσης, μέσα από αυτή τη συγκλονιστική ιστορία, ζωντανεύει και η ελληνική επαρχία των προπολεμικών, κατοχικών και πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, με τη συντηρητική νοοτροπία, τους ιερούς δεσμούς αίματος και την παθολογία της μικρής κοινωνίας που οδήγησε την Παναγιώτα να απαντά, σε όσους την προέτρεπαν να χωρίσει τον σύζυγό της που την κακοποιούσε «Καλύτερα σκοτωμένη παρά χωρισμένη».
Όμως, πέραν αυτού, η συγκεκριμένη ιστορία κρύβει μέσα της κάτι ακόμη, πολύ πιο διαχρονικό. Το σημειώνει στο βιβλίο του ο ίδιος ο συγγραφέας: «Η συζυγική σχέση στην ιστορία μου είχε στοιχεία που καθαρά έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή του ενός από το ζευγάρι και έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες για να αποφευχθεί το κακό, αλλά η αγάπη σε συνδυασμό με κοινωνικούς περιορισμούς δεν το επέτρεψαν. Γίνεται ακόμη και σήμερα».
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρώτα στα αγγλικά, έχει λάβει στην Αμερική, πολλές διακρίσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το