Άρθρα

Η αλήθεια για την υπερφορολόγηση

του Ηλία Καραπατάκη*

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Μητσοτάκης αναφέρει σε κάθε ομιλία του, «ότι η κυβέρνηση έχει πνίξει όλους τους Έλληνες και κύρια τη μεσαία τάξη στους φόρους», γι’ αυτό όταν εμείς έρθουμε στην κυβέρνηση, θα μειώσουμε οριζόντια τον συντελεστή των επιχειρήσεων από 28%, που είναι σήμερα, στο 20%. Θα γνωρίζει όμως ότι το 2011 και 2012, ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις ήταν 20%. Το 2013 και 2014 ανέβασε η τότε κυβέρνηση (Ν. Δ. και ΠΑΣΟΚ) τον συντελεστή στο 26%, με υπουργό οικονομικών τον κ. Στουρνάρα, ούτε όμως αυτός ο συντελεστής έφερε κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα, αφού δεν έκλεισε καμία αξιολόγηση. Στην ίδια λογική η κ. Γεννηματά συμφωνεί και υπερφαλαγγίζει τον αρχηγό της Ν. Δ., αφού αναφέρει ότι μόνο αυτή (η κυβέρνηση) «υπερφορολόγησε τους Έλληνες», επιπλέον πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτός είναι η νέα δεξιά! Όμως ποια είναι η αλήθεια για την υπερφορολόγηση; Δυστυχώς υπάρχει ηθελημένη απώλεια μνήμης των προαναφερόμενων, και πολλών Μ.Μ.Ε.: Με βάση τα μνημόνια ψηφίστηκαν διατάξεις στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων (κύρια μικρομεσαίων), των ακίνητων κλπ. με συνεχή αύξηση των φόρων. Αναλυτικά:

1. Από το 2010 αυξάνεται συνεχώς η φορολογία, όταν την ιδιά περίοδο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία ανεβαίνει.
2. Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι, καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4.
3. Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως επταπλασιαστεί από το 2010, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα είναι αυξημένος έως και εννέα (9) φορές.
4. Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα 7πλασιάστηκε από το 2009, φτάνοντας τα 3,5 δισ. € από μόλις 500 εκατ. €.
5. Στα ακίνητα προστέθηκε και ο φόρος υπεραξίας.
6. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις (4) φορές.
7. Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δυο (2) φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις (3) φορές.

8. Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο. Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων αυτών κατά 450%. (Τα παραπάνω στοιχεία 1-8, έχουν ληφθεί από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, της εποχής εκείνης. Εφημερίδα Συντακτών 29-01-2014). Περιληπτικά οι αλλαγές που ψηφίστηκαν μέχρι το 2014 είναι: Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους καθιερώνεται νέα κλίμακα 22% έως 42, καταργούνται στην φορολογία εισοδήματος όλες οι φοροαπαλλαγές, φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Οι κατηγορίες αυτών των εργαζόμενων σε ποσοστό πάνω από 50% δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, πολλές βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν. Από τον Ιούλιο του 2014 άρχισε να καταβάλλεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακίνητων ( ΕΝ. Φ. Ι. Α.). Από 1-1-2015 αρχίσαν να φορολογούνται και οι αγρότες με 26% από το πρώτο ευρώ. (Υποχρέωση του 2ου μνημονίου). Από 1-1-2014 ισχύει ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών, που προβλέπει πρόστιμα φωτιά, ακόμα και για παραλήψεις διαδικασίας (εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης κ.λπ). Από τα προηγούμενα που περιληπτικά αναφέρθηκαν, δεν έγινε καμία δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, αντίθετα φορολογήθηκαν τα μικρά και μεσαία στρώματα και όχι τα υψηλότερα, αφού οι πλούσιοι την εποχή της κρίσης έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, με αποτέλεσμα στα φορολογικά υποζύγια των μισθωτών και των συνταξιούχων, προστέθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (κύρια οι νέοι), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες. Πότε όμως άρχισαν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα; Οι επιχειρήσεις, κύρια όμως οι μικρομεσαίες, γιατί σ’ αυτές στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό η οικονομία της χώρας μας, είχαν σχεδόν χρεοκοπήσει πολύ πριν ξεκινήσει η κρίση του 2009, από τα έτη 1993-2004 με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης) με τους παρακάτω νόμους, που αφορούσαν μόνο τις επιχειρήσεις που τηρούσαν Β’ κατηγορίας βιβλία και όχι τις επιχειρήσεις, ακόμη και ομοειδείς, που τηρούσαν βιβλία Γ’ κατηγορίας.

1) Με τη διάταξη της υπουργικής απόφασης ΠΟΛ. 1238/31-10-94, για τα έτη 1994-97 η φορολογία των εισοδημάτων τους, έπρεπε να υπολογιστεί όχι με τα πραγματικά κέρδη τους, αλλά με αντικειμενικά κριτήρια- υπολογισμός μισθωτικής αξίας επαγγελματικής στέγης, επί του υπολογισμού εμπορικής αμοιβής, του συντελεστή εμπορικότητας και του συντελεστή απόδοσης.
2) Με τη διάταξη της υπουργικής απόφασης ΠΟΛ. 1144/98, για τα έτη 1998-2004 η φορολογία των εισοδημάτων των ιδίων επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται παραπάνω, φορολογούνταν με τις διατάξεις της συνάφειας δηλ. εθεωρείτο ό,τι είχε αγοράσει μια επιχείρηση, θα έπρεπε να το είχε πωλήσει, και σ ‘αυτά τα ακαθάριστα έσοδα που μαγικά υπολογίζονταν, προσδιορίζονταν ΦΠΑ και καθαρά κέρδη, ανύπαρκτα για τις επιχειρήσεις. Διατάξεις άδικες, απαράδεκτες, φορομπηχτικές, με προφανή σκοπό να εισπράξουν φόρους (λόγω και των ολυμπιακών αγώνων), το αποτέλεσμα όμως ήταν η υπερχρέωση αυτών των επιχειρήσεων, που με τον ερχομό της κρίσης, πολλές από αυτές δεν άντεξαν. Στις εκλογές του 2004 εκλέγεται κυβέρνηση της ΝΔ (Γ. Αλογοσκούφης) και αρχίζει η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. Η σημαντικότερη απόφαση που πήρε για την πάταξη της «φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων» ήταν η κατάργηση του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών κέντρων, που είχαν δημιουργηθεί σε κάθε περιφέρεια και σε πολλούς Νομούς της χώρας και με αυτή την κίνηση αρχίζει η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, αφού μείωσαν και τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% το 2004, σε 25% το 2009.

Εάν εδώ προσθέσουμε το κραχ του χρηματιστηρίου το 1999,τα τοξικά ομόλογα, το ύψος της δαπάνης των ολυμπιακών αγώνων και το μαγειρείο των ελλειμμάτων, φτάνουμε στην κρίση. Πολλοί θα ισχυρισθούν, οι άλλοι έκαναν αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε όταν ανέλαβε την κυβέρνηση; Βρήκε ένα θεόρατο δημόσιο χρέος (325 δισ. €), μείωση 26.5% του ΑΕΠ, 27% ανεργία με 60% στους νέους, τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό ερχόμενα από τα οκτώ (8) προηγούμενα χρόνια, έλλειμμα στα νοσοκομεία 730 εκατ. €, στα ασφαλιστικά ταμεία ταμειακό έλλειμμα πάνω από 400 εκατ. €, με συνέπεια το κράτος να αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς και συντάξεις, χρέη στον ΕΟΠΠΥ που ξεπερνούσαν τα δυο (2) δισ. € κ. α. Η χώρα μπήκε στην κανονικότητα με ισονομία, αφού έστησε το κοινωνικό κράτος, την εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία στα ποδιά της. Άρχισε να υπάρχει ανάπτυξη. Επιπλέον: Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% για το 2019 και 30% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 35% για εισόδημα πάνω από 7.000 €, έκπτωση ποσού 9.550 € από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών, μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην εστίαση και στα τρόφιμα, ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία κ. α. Αυτή η κυβέρνηση έκανε πολλά, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, μετά τη χρεοκοπία της χώρας και τα μνημόνια και έκανε σίγουρα και λάθη, ποιος δεν κάνει. Όμως η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 βγήκε από τα μνημόνια και σήμερα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, να στηριχθούν περισσότερο η ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις.

*οικονομολόγου, πρώην δημάρχου Ν. Αγχιάλου,
υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το