Ελλάδα

Η «ακτινογραφία» του νέου μηχανογραφικού

μηχανογραφικό
Ο νέος ακαδημαϊκός «χάρτης», όπως θα αποτυπωθεί στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, κατά πολλούς αποτελεί γρίφο. Η ένταξη των σχολών, των τμημάτων και των εισαγωγικών κατευθύνσεων στα επιστημονικά πεδία και οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων για το σχολικό έτος 2015-16 έχουν προκαλέσει ήδη πονοκέφαλο σε χιλιάδες οικογένειες.

Το μηχανογραφικό δελτίο για πολλούς υποψηφίους μοιάζει με δυσεπίλυτο γρίφο καθώς στόχος τους είναι να επιλέξουν τις σπουδές που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά τους και φυσικά να μη χάσουν ευκαιρίες.
«Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι μαθητές της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου πρέπει να δηλώσουν ως την έκδοση των αποτελεσμάτων και την επίδοση της βαθμολογίας του σχολικού έτους 2014-2015 την Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού που επιθυμούν να παρακολουθήσουν στη Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου, καθώς και το μάθημα επιλογής που επιθυμούν να διδαχθούν στην ίδια τάξη» λέει σχετικά ο κ. Χρήστος Ταουσάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας συμβούλων καριέρας Employ. «Παράλληλα έχουν δικαίωμα να αλλάξουν την Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού ως και την 20ή Σεπτεμβρίου 2015 και μάθημα επιλογής ως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2015» προσθέτει.

Και εξηγεί ότι εφέτος και με τις τελευταίες αλλαγές:

n Στα ΤΕΦΑΑ δίνεται πρόσβαση και από τα πέντε πεδία ως κοινό τμήμα, όπως και στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, αλλά και στα Τμήματα Κινηματογράφου, Μουσικών Σπουδών και Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.

Από δύο επιστημονικά πεδία δίδεται πρόσβαση:

n Στη Βιολογία, από το 2ο και από το 3ο.

n Στη Γεωπονία, από το 2ο και από το 3ο.

n Στην Αστυνομική και στην Πυροσβεστική Ακαδημία, από το 1ο, από το 2ο και από το 5ο.

n Στα Τμήματα Εκπαιδευτικής – Κοινωνικής Πολιτικής, από το 1ο και από το 4ο.

n Τα Τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Αθήνα – Τρίπολη) είναι κοινά τμήματα στο 2ο και 5ο.

n Στα ΤΕΙ Πληροφορικής τα Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ είναι κοινά στο 2ο και στο 5ο.

Τι ισχύει σε κάθε πεδίο

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο, όπως αναφέρει ο κ. Ταουσάνης, ισχύουν τα ακόλουθα:
1o Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
1. Συγκριτικά με το σύστημα-πεδίο των κατευθύνσεων ο υποψήφιος πλέον δεν έχει πρόσβαση στα τμήματα δασκάλων – νηπιαγωγών, τα οποία έχουν αυτονομηθεί στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
2. Μέσω του πεδίου αυτού δίνεται πρόσβαση σε Αστυνομική Ακαδημία και σε Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕΚ-ΑΣΤΕΡ).
3. Το 1ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο έχουν τα λιγότερα ΤΕΙ.
2o Επιστημονικό Πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
1. Πρόσβαση σε επτά Αρχιτεκτονικές Σχολές πλέον μετά την προσθήκη και της Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων.
2. Πρόσβαση και από αυτό το πεδίο και από το 3ο στα Τμήματα Βιολογίας.
3. Συνολικά 12 πανεπιστημιακά – πολυτεχνικά τμήματα σχετικά με τον κλάδο της Πληροφορικής και 11 τεχνολογικά τμήματα. Συμπεριλαμβάνονται όλα τα ΤΕΙ Πληροφορικής (Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ) ενώ εντάσσονται Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική.
4. Είναι το πεδίο με τα περισσότερα (13 τον αριθμό) Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Ολες οι στρατιωτικές σχολές εκτός της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ).

3o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστημών Υγείας και Ζωής
1. Πρόσβαση από αυτό και το 2ο πεδίο για τα Τμήματα Βιολογίας. Μόνο από αυτό όμως δίδεται πρόσβαση στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.
2. Περιλαμβάνονται και τα Γεωπονικά Τμήματα, όπως και στο 2ο, ένα δεδομένο που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε ένα πεδίο που σχετίζεται με ιατρικά – παραϊατρικά τμήματα. Παράλληλα και στα ΤΕΙ περιλαμβάνονται ως προσφερόμενα τα Τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕ.
3. Δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να ασχοληθούν και με την Πληροφορική και να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής μέσω του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική.

4o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστημών της Εκπαίδευσης
1. Εχει τον μικρότερο αριθμό τμημάτων και είναι το μόνο χωρίς πρόσβαση σε στρατιωτικές σχολές.
2. Πρακτικά περιλαμβάνει 37 τμήματα που οδηγούν σε επτά επαγγέλματα: δάσκαλος, νηπιαγωγός, δάσκαλος – νηπιαγωγός ειδικής αγωγής, γυμναστής, μουσικός, βρεφονηπιοκόμος, τεχνολόγος ήχου και εικόνας.

5o  Επιστημονικό Πεδίο: Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής
1. Πέρα από επαγγέλματα-σχολές οικονομίας, διοίκησης, πληροφορικής, εντάσσονται και τμήματα γυμναστών, μουσικών, τεχνολόγων (περιβάλλοντος, αλιείας, αρχιτεκτονικής) και γραφιστών.
2. Μόνο από αυτό και το 2ο πεδίο δίδεται πρόσβαση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).
3. Αναφορικά με την Πληροφορική υπάρχουν 11 προσφερόμενα πανεπιστημιακά τμήματα (Πληροφορικής, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πληροφορικής και Τηλεματικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Ψηφιακών Συστημάτων).
Πηγή:tovima.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το