Άρθρα

Η αγροτική παραγωγή στην εποχή του κορωνοϊού

Του Θανάση Κουντουρά

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Δυστυχώς βρισκόμαστε στην εποχή ενός νέου παγκοσμίου «πολέμου» με αντίπαλο έναν αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό.
Οι παρακάτω σκέψεις, παρατηρήσεις και θέσεις μου, με τις αντίστοιχες, φυσικά προτάσεις μου, γίνονται ως πρώην πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας (επί πάρα πολλά χρόνια), ως πρώην μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας (επί πάρα πολλά χρόνια), καθώς και ως απλός συνταξιούχος, πρώην έμπορος γεωπόνος γεωργικών εφοδίων (επί 36 συνεχή χρόνια).
Κατ’ αρχάς πρέπει να ευχηθώ για να είμαστε από υγεία όλοι καλά, να προσαρμοστούμε στις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, γιατρών, να έχουμε υπομονή και να μένουμε στο σπίτι, προκειμένου να προστατευτούμε από τον επικίνδυνο και θανάσιμο κορωνοϊό.

Λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού μου στο σπίτι, για αυτοπροστασία, έχω παρακολουθήσει όλες τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για όλα τα θέματα Υγείας, οικονομίας, ανάπτυξης και εργασίας, που σχετίζονται με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, στην εν γένει ζωή των Ελλήνων πολιτών και παραγωγικών φορέων.
Όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχω ακούσει κάτι ουσιαστικό, κάτι πολύ σημαντικό για έναν πάρα πολύ σπουδαίο τομέα της ελληνικής οικονομίας, για τον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), καθώς και για τους αγρότες παραγωγούς της χώρας μας (γεωργούς, δεντοκαλλιεργητές, αμπελοκαλλιεργητές, λαχανοπαραγωγούς, ανθοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς, κ.λπ.).
Ως γνωστόν, τώρα, τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, είναι η βασική εποχή των σοβαρών βασικών και υποχρεωτικών καλλιεργητικών φροντίδων σε όλα τα παραγωγικά φυτά, όπως η φυτοπροστασία, οι λιπάνσεις, η καταπολέμηση ζιζανίων κ.λπ. καθώς επίσης η συγκομιδή διαφόρων καλλιεργειών (λαχανικά, λουλούδια) και η πώληση εμπορία αυτών.

Όμως, ο φόβος συνάθροισης και επαφών (λέγε με «απαγόρευση») και ο φόβος μετακίνησης των επαγγελματιών παραγωγών, των μικροκαλλιεργητών φρούτων – λαχανικών – λουλουδιών, καθώς και των ιδιωτών καλλιεργητών – παραγωγών του Σαββατοκύριακου, εξαιτίας ενδεχόμενης πρόσληψης του επικίνδυνου κορωνοϊού, καθώς επίσης η οικονομική στενότητα του παραγωγικού κόσμου, λόγω των 10χρονων μνημονιακών περιορισμών και ο περιορισμός λειτουργίας των λαϊκών αγορών (ιδίως για τους μικροπαραγωγούς φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών).
Δημιουργούν, άμεσα ή έμμεσα, αρνητικές έως πολύ αρνητικές προϋποθέσεις για σωστές και έγκαιρες καλλιεργητικές φροντίδες παραγωγικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα μικρότερη ποσοτικά παραγωγή και ποιοτική υποβάθμιση των γεωργικών προϊόντων. Κατά συνέπεια οι παραπάνω αρνητικές καταστάσεις (καλλιεργητικές, παραγωγικές, ποιοτικές, οικονομικές), πρέπει να περιορισθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, στο παρόν και στο άμεσο μέλλον.

Σημείωση: Στα ήδη υπάρχοντα γεωργικά προϊόντα (φρούτα, λαχανανικά, λουλούδια), έχουμε επάρκεια προς το παρόν και για διάστημα 2-4 μηνών και μάλιστα αρκετά καλή.
Παράλληλα, οι παραπάνω αρνητικές προϋποθέσεις στον γεωργικό, παραγωγικό τομέα, εμφανίζονται αρνητικά και στα καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων χονδρικής και λιανικής πώλησης (κυρίως), ο τζίρος των οποίων είναι μειωμένος (ουσιαστικά) πάνω από 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς 2019.
(Σημείωση: Τα ανωτέρω καταστήματα, ενώ είναι ανοιχτά, με κυβερνητική απόφαση, ουσιαστικά υπολειτουργούν).
Τώρα, θα αναφερθώ σε κάτι εξίσου σημαντικό, στην παραγωγή και εμπορία κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, γαλακτοκομικά κ.ά.), καθώς και των αλιευμάτων. Τα αγροτικά αυτά προϊόντα έχουν και θα έχουν ακόμα πιο μειωμένη ζήτηση, λόγω παρατεταμένου κλεισίματος (με κυβερνητική εντολή λόγω κορωνοϊού) των εστιατορίων, ταβερνών, ουζερί, ψησταριών, ξενοδοχείων κ.λπ., λόγω των επερχομένων ημερών του Πάσχα, καθώς και μείωσης (από μικρή έως πολύ μεγάλη) των εξαγωγών ψαριών και άλλων προϊόντων.

Και εδώ, οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, θα δημιουργήσουν τώρα και στο άμεσο μέλλον αρνητικές προϋποθέσεις για την εκτροφή παραγωγικών ζώων (ιδίως αμνοεριφίων), για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, γαλακτοκομικά κ.ά.), καθώς και στην εκτροφή ψαριών (ιχθυοκαλλιέργειες) και την παραγωγή (αλίευση) ψαριών.
Κατά συνέπεια, συμπερασματικά απ’ όσο ανέφερα προηγούμενα και στη συγκεκριμένη συγκυρία λόγω κορωνοϊού, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, με κάθε τρόπο, πάρα πολύ καλά (πολύ πιο καλύτερα από το παρελθόν), η ελληνική αγροτική παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), οι Έλληνες αγρότες – παραγωγοί, η ελληνική μεταποιητική και εμπορική επιχείρηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και η εφοδιαστική αλυσίδα των αγροτικών – γεωργικών εφοδίων (καταστήματα αγροτικών εφοδίων).

Διότι, κατά τη γνώμη μου, όταν με υγεία περάσει η επιδημία του ύπουλου κορωνοϊού μη βρεθούμε, να αναγκασθούμε, ως χώρα, ως Ελλάδα να κάνουμε εισαγωγές οπωροκηπευτικών και άλλων γεωργικών – αγροτικών προϊόντων, και μάλιστα κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτό που, δυστυχώς, κάναμε μέχρι… πριν τον κορωνοϊό.

Προτάσεις
Επειδή οι διαπιστώσεις, πολλές φορές, είναι δεδομένες, τώρα θα κάνω ορισμένες εξειδικευμένες προτάσεις, πιστεύω, εφαρμόσιμες.
Α. Να υπάρξουν διευκολύνσεις – αναστολές πληρωμών οικονομικών υποχρεώσεων (προς το Δημόσιο, τα Ταμεία Ασφάλισης, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, στις τράπεζες για δάνεια, επιταγές κ.λπ.) και στους αγρότες – παραγωγούς και στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων και στις επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών προϊόντων και στις επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών εφοδίων που σίγουρα υπολειτουργούν, λόγω κορωνοϊού.
(Σημείωση: Όλες οι ανωτέρω πληρωμές (λόγω αναστολής) να αρχίσουν να γίνονται μετά από 3 τουλάχιστον μήνες, σταδιακά, μετά το πέρας της «καραντίνας»).
Β. Να εφαρμοσθεί και εδώ η μείωση των ενοικίων (στις ενοικιαζόμενες γαίες, στα ενοικιαζόμενα οικήματα – καταστήματα) κατά 30%, λόγω μείωσης, ουσιαστικά, του τζίρου ή των μελλοντικών εσόδων, για διάστημα 4 μηνών.
Γ. Να γίνει αναλογικά, δίκαια και ποσοστιαία μείωση (έστω και μικρή) των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος, καθώς και μείωση της φορολογικής προκαταβολής του επομένου έτους, στις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν τουλάχιστον φέτος σε όλες τις κλειστές επιχειρήσεις, σε όλες τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν, φυσικά στους αγρότες – παραγωγούς και στις αγροτικές επιχειρήσεις (ιδιωτικές και συνεταιριστικές).
Δ. Αποζημίωση, με τη μορφή κάποιας επιδότησης στις πλητόμενες αγροτικές επιχειρήσεις (συνεταιριστικές, ιδιωτικές), καθώς και στους μεμονωμένους αγρότες – παραγωγούς (λόγω μεγάλης μείωσης πωλήσεων συγκεκριμένων γεωργο-κτηνοτροφικών, αλιευτικών προϊόντων) και στους εργαζόμενους των ανωτέρων επιχειρήσεων, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ/ΙΚΑ.
Ε. Η χορήγηση (μελλοντικά, μετά το πέρας της κυκλοφοριακής, εμπορικής «καραντίνας» και των υπολειτουργούντων επιχειρήσεων, καθώς και στους αγρότες που θα πληγούν) χαμηλότοκων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού κράτους. Τα δάνεια να δοθούν σε όλους, πολύ μικρούς (πολύ μικρές επιχειρήσεις), μικρούς (μικρές επιχειρήσεις), μεσαίους (μεσαίες επιχειρήσεις) και όχι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις ή στους… ημετέρους (όπως γινόταν συνήθως).

Γιατί όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι ιθύνοντες ομολογούσαν και ομολογούν ότι «η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Και θα προσθέσω, ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός της πατρίδας μας ήταν, είναι και πρέπει να είναι οι κινητήριες μηχανές της ελληνικής οικονομίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το