Τοπικά

Η ΑΓΕΤ και ο Δήμος Βόλου θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καύση και παραγωγή σκουπιδιών – Ερώτηση Χουντή

Ερώτηση για την καύση RDF στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ στο Βόλο καθώς και για τον σχεδιασμό του Δήμου προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF εντός του ΧΥΤΑ Βόλου, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου.

Οι ερωτήσεις του Νίκου Χουντή, έχουν ως εξής:

ΘΕΜΑ: Ανησυχίες από την καύση ακατάλληλου RDF σε τσιμεντοβιομηχανία
Απορριμματογενή ανακτώμενα στερεά καύσιμα τσιμεντοβιομηχανίας στο Βόλο, ελέγχθηκαν από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο και τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έδειξαν ότι το δείγμα κατατάσσεται στην κλάση 4 ως προς την Διάμεσο περιεκτικότητας σε υδράργυρο, αντίθετα με τα οριζόμενα στην νομοθεσία (απορριμματογενή ανακτώμενα στερεά καύσιμα θα πρέπει να κατηγοριοποιούνται στις κλάσεις 1,2,3).
Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών και κατόπιν αυτοψίας την 1.4.2018 ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι του Βόλου 2000 τόνοι απορριμμάτων από την Ιταλία, με αυτά τα χαρακτηριστικά, οι οποίοι πιθανώς να έχουν καεί. Η σύσταση δε, του συγκεκριμένου δείγματος ήταν 15-20% χαρτί, 75-80% πλαστικό και 5-10% λοιπά υλικά, σε αντίθεση με τις διεθνείς προδιαγραφές για RDF. Καταγγέλλεται επιπλέον ότι από το υλικό αυτό απουσίαζε οποιαδήποτε ένδειξη-διακριτικά στοιχεία, ως προς το περιεχόμενό του.
Ερωτάται:
Γνωρίζει τις προαναφερθείσες καταγγελίες και αν ναι, θα υπάρξουν κυρώσεις κατά των υπευθύνων;
Τι σήμανση απαιτείται κατά τη διασυνοριακή μεταφορά μεταξύ κρατών-μελών, προοριζόμενων για καύση RDF και SRF;
Έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ημερομηνία από την οποία εκτελούνται συνεχείς μετρήσεις για τις διοξίνες και τα φουράνια; (Οδηγία 2010/75/ΕΕ άρθρο 48, παρ. 5); Εάν ναι, πόσες μετρήσεις πρέπει να εκτελούνται κάθε χρόνο;

ΘΕΜΑ: Σχέδια ίδρυσης μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου
Ο Δήμος Βόλου σχεδιάζει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF, εντός του ΧΥΤΑ Δήμου Βόλου.
Πολίτες εκφράζουν φόβους ότι, μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε παρέκκλιση από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, στην οποία προέχει η διασφάλιση της υψηλής προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, με απόλυτη προτεραιότητα στους στόχους προδιαλογής, ανακλύκλωσης και ανάκτησης υλικών, όπως ορίζεται στην Οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, ιδιαίτερα στο άρθρο 28.
Σε ανακοίνωση της Επιτροπής (COM(2015) 614 final ) επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «χρηματοδότηση νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας υπολειμματικών αποβλήτων, όπως η αποτέφρωση ή η μηχανική βιολογική επεξεργασία, θα χορηγείται μόνο σε περιορισμένες και καλώς αιτιολογημένες περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει κίνδυνος πλεονάζουσας δυναμικότητας και τηρούνται πλήρως οι στόχοι της ιεράρχησης των αποβλήτων».
Επειδή η ανησυχία που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία είναι έντονη, ερωτάται η Επιτροπή:
Θεωρεί ότι ο Δήμος Βόλου έχει εκπληρώσει τους προβλεπόμενους στόχους ιεράρχησης των αποβλήτων και δε θα αποτελέσει η λειτουργία της ανωτέρω μονάδας τροχοπέδη για την προβλεπόμενη στην κυκλική οικονομία μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή;
Έχει ζητηθεί η συγχρηματοδότηση για τη συγκεκριμένη μονάδα;
Τι χρηματοδοτήσεις έχουν διατεθεί στο Δήμο Βόλου και από ποιες πηγές, προκειμένου για προγράμματα που αφορούν στην επίτευξη των στόχων ιεράρχησης των αποβλήτων;

ΚΚΕ: «Ανεπιθύμητη και καταδικαστέα η πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Ν. Χουντή»

Κανείς από τους εργαζόμενους του Βόλου, κανένα σωματείο και κανένας μαζικός φορέας δεν εξουσιοδότησε τον κ. Χουντή, Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), να ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καίγεται στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο πιστοποιημένο RDF/SRF.
Οι κινητοποιήσεις των λαϊκών οικογενειών της πόλης, των σωματείων και των φορέων, κόντρα σε κάθε προσπάθεια υποστήριξης των κερδών της ΑΓΕΤ, έχουν αναδείξει ως κύριο αίτημα να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση RDF/ SRF και ΠΕΤ – ΚΟΚ, όπως και η παραγωγή καρκινογόνων καυσίμων από το Δήμο Βόλου, γνωρίζοντας ότι ο καρκίνος δεν χωρίζεται σε καλό και κακό, πιστοποιημένο και απιστοποίητο. Με ποιο δικαίωμα λοιπόν ο κ. Χουντής ανέλαβε πρωτοβουλία, που καμιά σχέση δεν έχει με τη βούληση του Βολιώτικου λαού και των διοργανωτών της συγκέντρωσης στις 5 του Μάη;
Αποδεικνύεται ότι ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ είναι ένθερμος υπερασπιστής της πολιτικής της Ε.Ε. και της νομοθεσίας, ευρωπαϊκής και ελληνικής, που προωθεί την καρκινογόνα καύση για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων. Ο κ. Χουντής κατέθεσε στην ευρωπαϊκή επιτροπή ερώτηση, σύμφωνα με την οποία ζητά να ελεγχθεί η ΑΓΕΤ για το φορτίο 2.000 τον. πλαστικού που μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της για κάψιμο. Ωστόσο, ως «δούρειος ίππος», ενάντια στη διακηρυγμένη απαίτηση των κατοίκων του Βόλου, ζητά να καίγεται πιστοποιημένο «σκουπιδαριό», που να πληροί «διεθνείς προδιαγραφές για RDF» με κατάλληλη «ένδειξη-διακριτικά στοιχεία, ως προς το περιεχόμενό του». Η ΑΓΕΤ μπροστά στο γενικό ξεσηκωμό που καλούν τα σωματεία και οι φορείς της πόλης δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο σύμμαχο και υπερασπιστή των συμφερόντων της.
Επίσης ο κ. Χουντής ερωτά αν ο Δήμος Βόλου έχει προχωρήσει σε «ιεράρχηση των αποβλήτων και δε θα αποτελέσει η λειτουργία της ανωτέρω μονάδας (μονάδας παραγωγής SRF) τροχοπέδη για την προβλεπόμενη στην κυκλική οικονομία μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή», δηλαδή τάσσεται, υπό προϋποθέσεις, και υπέρ της παραγωγής των καρκινογόνων καυσίμων στο ΧΥΤΑ Βόλου.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του Ευρωβουλευτή της ΛΑΕ. Η στάση του αποδεικνύει ότι πάει χέρι – χέρι με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Φάμελο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη δημοτική αρχή Βόλου, διεκδικώντας να παίξει κι αυτός ρόλο στο θέατρο εμπαιγμού των κατοίκων του Βόλου για τα συμφέροντα της ΑΓΕΤ. Διαμηνύουμε στον κ. Χουντή ότι είναι ανεπιθύμητη η δήθεν «βοήθεια» που προσφέρει και απολύτως καταδικαστέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το