Κόσμος

Η 81χρονη πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης θέλει να ξαναπάει στο Διάστημα

Τι και αν είναι 81 ετών, η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης στον κόσμο, θέλει να συμμετάσχει ξανά σε διαστημική αποστολή.
«Είναι το όνειρο μου. Επί χρόνια θέτω το ζήτημα αυτό. Αλλά μετά τον θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν μου είχαν πει: ‘χάσαμε τον Γκαγκάριν, γι αυτό ξέχνα αυτήν την ιδέα» δήλωσε η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, η οποία προς το παρόν είναι η μοναδική στην ιστορία γυναίκα που πραγματοποίησε μόνη της αποστολή στο Διάστημα.
Ωστόσο παρά τις παραινέσεις που της απηύθυναν στο παρελθόν η Τερεσκόβα, σήμερα, παρά τα 81 της χρόνια εξακολουθεί να νοιώθει ακμαία και να ονειρεύεται μια ακόμη αποστολή στο Διάστημα.
«Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια μεγάλη εμπειρία, ορισμένες γνώσεις, γι αυτό θα ήθελα φυσικά να πάω στο Διάστημα. Υπάρχει το θέμα της ηλικίας, αλλά μπορώ!» δήλωσε η Τερεσκόβα, προκαλώντας τα παρατεταμένα χειροκροτήματα όσων συμμετείχαν στην τιμητική αυτή εκδήλωση που διοργανώθηκε για την 55η επέτειο από τη θρυλική αποστολή της στο Διάστημα, στην Μόσχα.

Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης στο κόσμο , αναφέρθηκε στις αναμνήσεις που έχει από την πρώτη εκείνη ιστορική της πτήση στο Διάστημα, που έγινε στις 16 Ιουνίου του 1963, λέγοντας τα εξής: «Δεν την θυμάμαι απλώς, αλλά όλο και πιο πολύ θέλω να ξανακάνω αυτή την πτήση. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η ηλικία, εδώ όλα τελειώνουν. Όμως όταν πετούσα πάνω από τον Βόλγα, την γενέτειρα μου το Γιαροσλάβ, πάντα ήθελα να μιλήσω στην μητέρα μου, να της πως κάποιες πολύτιμες σκέψεις μου. Θυμάμαι όταν βρισκόμουν πάνω από την Αυστραλία, ονειρευόμουν να την επισκεφθώ. Αλλά μόνο τριάντα χρόνια αργότερα έλαβα μια επίσημη πρόσκληση από την κυβέρνηση της, να την επισκεφθώ. Πολύ συχνά βλέπω στα όνειρα μου αυτή την πτήση, είναι ένα αλησμόνητο γεγονός» κατέληξε στην ομιλία της η Βαλεντίνα Τερεσκόβα.

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα , που είχε το παρατσούκλι «ο Γλάρος», ήταν ο έκτος κατά σειρά κοσμοναύτης της ΕΣΣΔ και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που πήγε στο Διάστημα. Η αποστολή της στο Διάστημα έγινε με το διαστημόπλοιο «Βαστόκ» και διήρκεσε τρεις μέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ria Novosti
Φωτογραφίες; AP

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το