Ελλάδα

Οι 52 μέρες που πλήγωσαν την

nd

Χρειάστηκαν μόλις 52 ημέρες στη ΝΔ, από τις 2 Οκτωβρίου που έληξε η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος μέχρι τις 22 Νοεμβρίου που είχαμε το φιάσκο των εκλογών, ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τρανταχτεί συθέμελα φτάνοντας στα όρια της διάσπασης.

Το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα μέσα σε 9 μήνες σε συνδυασμό με την αντιπαράθεση των τεσσάρων υποψηφίων, που αρκετές φορές ξεπέρασε τα όρια του «πολιτικώς ορθού» παιχνιδιού, άφησαν ανοιχτές πληγές στο κόμμα.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι πρώτες κόντρες από τη δήλωση στήριξης του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου προς τον Απ. Τζιτζικώστα. Η στάση του κ. Παπαμιμίμου, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, προκάλεσε την αντίδραση του Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος μέσω κύκλων επισήμανε ότι «είναι ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ και γραμματέας του κόμματος να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου».

Τη δυσφορία τους για τη στάση Παπαμιμίμου εξέφρασαν και συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Παπαμιμίκος έμελλε να είναι το μοιραίο πρόσωπο στην εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, αφού ηγείτο του οργάνου που επέβλεπε τις εκλογές.

Την 1η Οκτωβρίου κατέθεσαν επίσημα τις απαιτούμενες 50 υπογραφές που «κλείδωσαν» τις υποψηφιότητές τους οι κ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος στην ομιλία του άφησε αιχμές κατά του Απ. Τζιτζικώστα απαντώντας στα περί εξεύρεσης υποψηφίου «αντι-Τσίπρα», λέγοντας «αυτοί που ψάχνουν τον ”αντί-” δεν έχουν εμπιστοσύνη στη θέση μας, αλλά μόνο στην αντιπρόταση».

Το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης, όπου στο επίκεντρο τέθηκαν η ΚΕΦΕ και ο Α. Παπαμιμίκος, ήταν η κατάθεση της υποψηφιότητας του Αδ. Γεωργιάδη στις 2 Οκτωβρίου. Αρχικά η κατάθεση της υποψηφιότητας του κ. Γεωργιάδη κρίθηκε εκπρόθεσμη από την ΚΕΦΕ, αφού ο βουλευτής της ΝΔ την κατέθεσε… τρία λεπτά μετά τη λήξη της προθεσμίας. Χρειάστηκε η παρέμβαση των τριών υποψηφίων προκειμένου η ΚΕΦΕ να κάνει αποδεκτή την υποψηφιότητά του.

Υπόγεια σύγκρουση Σαμαρά-Μεϊμαράκη
Η ΝΔ μπήκε στη δίνη των διαδικαστικών αφήνοντας πίσω την πολιτική αντιπαράθεση, ενώ και οι τέσσερις υποψήφιοι έκαναν επιθέσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όταν το επέβαλλε η πολιτική επικαιρότητα.

Παράλληλα εξελισσόταν μια υπόγεια σύγκρουση του Β. Μεϊμαράκη με τον Αντ. Σαμαρά, καθώς στελέχη του κύκλου επιρροής του πρώην πρωθυπουργού τάσσονταν στο πλευρό του Απ. Τζιτζικώστα, ενώ ο Β. Μεϊμαράκης φαινόταν να έχει τη στήριξη του καραμανλικού μπλοκ. Στις 12 Οκτωβρίου η ΚΕΦΕ συνεδρίαζε επί επτά ώρες για να αποφασίσει το ύψος της συνδρομής των μελών και φίλων που θα συμμετείχαν στην ψηφοφορία, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για να πραγματοποιηθεί ένα ντιμπέιτ.

Οσον αφορά το ντιμπέιτ, η ΝΔ ασχολήθηκε με το θέμα επί εβδομάδες, με τους κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα να συμφωνούν και τον κ. Μεϊμαράκη να εκφράζει ενστάσεις για την εικόνα που θα δώσει το κόμμα στους πολίτες.

Τρίτη και 13… Οκτωβρίου έγινε η πρώτη έκρηξη του Β. Μεϊμαράκη σε συνεδρίαση της ΚΕΦΕ. Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ διέκοψε τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ και έθεσε θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας εκλογής. Σύμφωνα με κύκλους της Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης επιτέθηκε στον Α. Παπαμιμίκο και στον γενικό διευθυντή του κόμματος Κ. Τσιμάρα με φράσεις όπως «ευτελίζετε τη διαδικασία» και «θα πρέπει να ντρέπεστε, αν είναι να χάσω δεν θα χάσω από τη μαϊμουδιά του Παπαμιμίκου».

Ο κ. Τσιμάρας με γραπτή δήλωσή του απέρριψε τις κατηγορίες απειλώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη και ο κ. Παπαμιμίκος έκανε λόγο για ατυχή γεγονότα. Παρά το γεγονός ότι την επόμενη μέρα οι τέσσερις υποψήφιοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και κύκλοι του κ. Μεϊμαράκη διέψευσαν τα «γαλλικά» του στην ΚΕΦΕ, το ρήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευρυνόταν και καλυπτόταν κάτω από το χαλί της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Περιοδείες εντός και κόντρες στη Μαδρίτη
Οι υποψήφιοι ξεκίνησαν τις περιοδείες τους ανά την επικράτεια, αλλά ο επόμενος σταθμός της εσωκομματικής αντιπαράθεσης έμελλε να είναι εκτός Ελλάδος, στη Μαδρίτη συγκεκριμένα και στη συνεδρίαση του ΕΛΚ στις 21-22 Οκτωβρίου. Λίγες ημέρες πριν φούντωσε η κόντρα της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η κυρία Μπακογιάννη αποσύρθηκε από την υποψηφιότητά της για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ έπειτα από εμπόδια που έβαλαν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες. Συνομιλητές της κυρίας Μπακογιάννη έκαναν λόγο για παρέμβαση κύκλων του κ. Σαμαρά, οι οποίοι όμως αρνούνταν οποιαδήποτε εμπλοκή.

Στη συνεδρίαση του ΕΛΚ προσκλήθηκαν από τον πρόεδρο της ΝΔ και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε να παραστεί λόγω ίωσης. Με την επιστροφή τους ο Αδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο Twitter αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Μεϊμαράκη: «Δυστυχώς η πρόσκληση να είμαστε όλοι εκεί ήταν προσχηματική».

Ο κ. Μεϊμαράκης σε περιοδεία στην Πελοπόννησο έστρεψε τα βέλη του κατά του κ. Τζιτζικώστα λέγοντας: «Αν οι βουλευτές πιστεύουν ότι ο εξωκοινοβουλευτικός μπορεί να τους αντιπροσωπεύει, να μην ξανακατεβούν υποψήφιοι» και χαρακτήρισε «γελοιοποίηση της διαδικασίας» την τηλεοπτική αναμέτρηση.

Για πόλεμο λάσπης έκανε λόγο ο κ. Τζιτζικώστας «περί δήθεν ασυμβιβάστου» και σημείωσε ότι «με τον Μεϊμαράκη μπορούμε να κρατήσουμε κάποιες δυνάμεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το άλμα». Στις 13 Νοεμβρίου, μόλις 9 ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών, σαν βόμβα έσκασε η δήλωση του Μ. Βορίδη ότι τάσσεται στο πλευρό του Απ. Τζιτζικώστα προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος σχολίασε: «Ολοι έλεγαν πως εγώ είμαι ο υπαρχηγός του Μάκη Βορίδη. Τελικά ο Μάκης Βορίδης είναι ο υπαρχηγός του Τζιτζικώστα».

Η «βόμβα» Βορίδη

«Ολοι έλεγαν πως εγώ είμαι ο υπαρχηγός του Μάκη Βορίδη. Τελικά ο Μάκης Βορίδης είναι ο υπαρχηγός του Τζιτζικώστα», άστραψε και βρόντηξε ο Αδωνις Γεωργιάδης όταν πληροφορήθηκε ότι ο κολλητός του τάχθηκε στο πλευρό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το