Πολιτισμός

«Hotel Κένταυρος» σε ταινία από τον Βολιώτη Δημήτρη Καφίδα και τον γιο του Λίνο

Σάρκα και οστά πρόκειται να πάρει η νέα ταινία μικρού μήκους «Hotel Κένταυρος» του Βολιώτη σκηνοθέτη και σεναριογράφου Δημήτρη Καφίδα, η οποία είναι σε συν-σκηνοθεσία με τον γιο του Λίνο Καφίδα. Πρόκειται για μια ταινία που εξελίσσεται στο Πήλιο, εμπνευσμένη από πραγματικό γεγονός, μια μαύρη κωμωδία με στοιχεία θρίλερ. Το σενάριο της ταινίας, μαζί με άλλα 19, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 350 σενάρια από την ΕΡΤ μέσω του προγράμματος «Microfilm 2022» για να χρηματοδοτηθεί με το 51%.

Ο Βολιώτης σκηνοθέτης και σεναριογράφος Δημήτρης Καφίδας, που μοιράζεται τον χρόνο του ανάμεσα στον Βόλο και το Βέλγιο, τόνισε πως «η ταινία μικρού μήκους «Hotel Κένταυρος» εξελίσσεται στο Πήλιο και είναι εμπνευσμένη από πραγματικό γεγονός». «Μυθοπλασία η ιστορία και λίγο σουρεαλιστική στα όρια του παραλόγου. Μια μαύρη κωμωδία με στοιχεία θρίλερ στο τέλος» πρόσθεσε ο ίδιος.
Αν όλα πάνε καλά από πλευράς χρηματοδοτήσεων και κορωνοϊού, η ταινία μικρού μήκους προγραμματίζεται να γυριστεί στο τέλος της χρονιάς (τέλη Νοεμβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου). «Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε τα γυρίσματα πάνε για μέσα με τέλη Ιανουαρίου και αυτό γιατί χρειαζόμαστε ένα ξενοδοχείο στο Πήλιο εκτός σεζόν για να γυριστεί η ταινία» εξηγεί ο Δημήτρης Καφίδας.
Όπως προαναφέρθηκε, η ταινία θα χρηματοδοτηθεί με 51% από την ΕΡΤ, η οποία θα κρατήσει και τα δικαιώματα της ταινίας, μιας και επιλέχθηκε, μαζί με άλλα 19 σενάρια, από τα συνολικά 350 που κατατέθηκαν, μέσω του προγράμματος «Microfilm».
«Το πρόγραμμα της ΕΡΤ «Microfilm» χρηματοδοτεί 15 ταινίες μικρού μήκους. Φέτος κατατέθηκαν 350 σενάρια και επιλέχθηκαν τα 15, μέσα στα οποία ήταν και το δικό μας. Μετά προστέθηκαν άλλα 5 σενάρια, στα οποία θα διατεθούν 400.000 ευρώ, δίνοντας τουλάχιστον το 51% του προϋπολογισμού, με την ΕΡΤ να κρατά τα αντίστοιχα δικαιώματα» ανέφερε ο ίδιος, για να συμπληρώσει: «Ο προϋπολογισμός της ταινίας που σκηνοθετούμε με τον Λίνο Καφίδα, είναι περίπου στις 45.000 ευρώ, αν και τα ακριβή ποσά θα βγουν τον Σεπτέμβριο. Από την ΕΡΤ θα χρηματοδοτηθούμε με 23.000 ευρώ περίπου και τώρα βρισκόμαστε στο «κυνήγι» των υπολοίπων 22.000 ευρώ μέσω χρηματοδοτήσεων από ιδιώτες, μεγάλες εταιρείες, ίσως από τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, αν είναι βέβαια διατεθειμένοι. Εξάλλου η ταινία μικρού μήκους αναδεικνύει την περιοχή του Πηλίου, αποτελώντας μια έμμεση διαφήμιση του τόπου».
Να σημειωθεί πως η ταινία «Hotel Κένταυρος» θα συν-σκηνοθετηθεί από τον Δημήτρη Καφίδα και τον Λίνο Καφίδα, το σενάριο είναι του Δημήτρη Καφίδα, ο οποίος έχει αναλάβει και την παραγωγή.

Λίγα λόγια για την ταινία:
Ο παραλογισμός και η ματαιότητα (ή όχι) της ζωής εξερευνώνται σ’ αυτή τη μαύρη κωμωδία που εξελίσσεται σε ένα ορεινό ξενοδοχείο, στο Πήλιο, με ένα καστ από αταίριαστους χαρακτήρες.
Στο κέντρο αυτής της εξερεύνησης του παραλόγου βρίσκεται ο εκκεντρικός μαύρος ξενοδόχος, ο Τζαμάλ, ένας sui generis τύπος πεπεισμένος για την απουσία νοήματος στη ζωή και τον οποίο το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί είναι η εύρυθμη λειτουργία του ξενοδοχείου του. Αντίθετα, προτιμάει να εμπλέκεται με τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου, τους οποίους μάλιστα χρησιμοποιεί στην καθημερινή του ρουτίνα που αποτελείται από την επανάληψη μιας σειράς εκκεντρικών και ανούσιων πράξεων.
Το προσωπικό τού ξενοδοχείου Κένταυρος, δηλαδή η αμίλητη ρεσεψιονίστρια Έλλη και ο Νίκος ο μπάρμαν, συμβιβάζεται με τις παραξενιές του, ενώ κάθε φιλοξενούμενος που έρχεται στο ξενοδοχείο Κένταυρος, κουβαλάει το δικό του υπαρξιακό βάρος, από το 10χρονο αγόρι με τις αυτοκτονικές τάσεις που διαβάζει Κάφκα και παρατηρεί τους αποστασιοποιημένους γονείς του να χορεύουν, μέχρι τη ζωγράφο που υποφέρει από δημιουργικό block.
Το ασυνήθιστο καστ συμπληρώνει ο πιο απρόσμενος επισκέπτης απ’ όλους, ο κύριος Kobayashi, ένας Γιαπωνέζος που επί 10 χρόνια κάθε εβδομάδα έστελνε στο ξενοδοχείο ένα γράμμα με το ίδιο ακριβώς κείμενο κάθε φορά, ρωτώντας για τους μυθικούς Κενταύρους.
Κάθε χαρακτήρας στο Hotel Κένταυρος κάτι ψάχνει, κάθε αναζήτηση αποδεικνύεται παράλογη και η ιστορία κορυφώνεται με ένα βίαιο τραγικό γεγονός, που είναι επακόλουθο ενός κακού αστείου, και την επιβεβαίωση ότι η ζωή δεν μας προσφέρει εύκολες απαντήσεις.

Λίγα λόγια για τους σκηνοθέτες:
O Δημήτρης Καφίδας έχει σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, καθώς επίσης δημοσιογραφία και κοινωνιολογία με έμφαση στην πολιτική και τη γεωγραφία. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα συγγραφής σεναρίου στο Vlaamse Script Academy (Βέλγιο), καθώς και σεμινάρια με τον Robert McKee. Στην Ελλάδα έχει παρακολουθήσει μαθήματα film making στα στούντιο Vortex με την Αλίκη Δανέζη -Knutsen και διάφορα σεμινάρια σε Βέλγιο και Ολλανδία. Το ντοκιμαντέρ του «Ο Σπύρος και ο Γύρος του Θανάτου» (2020, 56 λεπτά) κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Beyond Borders (Καστελλόριζο, 2020). Επίσης, ήταν ένα από τα τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ που επιλέχθηκαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Newcomers του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2020), καθώς και υποψήφιο για τα βραβεία ΙΡΙΣ 2021 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ακόμη επιλέχθηκε σε μια ντουζίνα φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το South East European Film Festival of Los Angeles (SEEfest 2020), Barcelona Indie Film Makers Festival (2020), Mediteran Film Festival (Bosnia, 2020), Greek Film Festival of Los Angeles ( 2021) κ.λπ. Η μικρού μήκους ταινία του «Μικροπαρεξηγήσεις» είχε κερδίσει το βραβείο AdLib στο φεστιβάλ Micropolis του υπ. Πολιτισμού το 2006. Έχει γράψει ένα σενάριο μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, «Ο πρώτος γελάει καλύτερα», το οποίο είχε εγκριθεί για χρηματοδότηση (200.000 ευρώ) από την ΕΡΤ στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού, αλλά η ταινία δεν πρόλαβε να γίνει λόγω του κλεισίματος της ΕΡΤ (Ιούνιος 2013). Το 2015 έκανε την παραγωγή της ταινίας μικρού μήκους του Λίνο Καφίδα «A Family Story», η οποία κέρδισε στο Galaxy Film Festival of Las Vegas το Golden Award πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Επίσης βρίσκεται στη διαδικασία συγγραφής του επόμενου σεναρίου μεγάλου μήκους με τον τίτλο «Οι τελευταίες μέρες του Μάη». Ταξιδεύει πολύ και αρθρογραφεί σε διάφορα ταξιδιωτικά περιοδικά και sites στην Ελλάδα (τουλάχιστον όταν ακόμα υπήρχαν ταξιδιωτικά περιοδικά) και το εξωτερικό. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και ολλανδικά.

Ο Λίνο Καφίδας γεννήθηκε το 1993 και έχει σπουδάσει Φιλμ και Βίντεο στο LUCA
School of Arts στις Βρυξέλλες. Έχει σκηνοθετήσει μία ταινία μικρού μήκους, «Οικογενειακή Ιστορία» (2015, 11 λεπτά), με την οποία κέρδισε αρκετές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ (συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Golden Award First Time Director στο φεστιβάλ Galaxy του Las Vegas). Έχει επίσης συν-σκηνοθετήσει (μαζί με τον Δημήτρη Καφίδα) το ντοκιμαντέρ «Ο Σπύρος και ο Γύρος του Θανάτου» (2020, 56 λεπτά), με το οποίο κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Beyond Borders (Καστελλόριζο, 2020). Επίσης ήταν ένα από τα τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ που επιλέχθηκαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Newcomers του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2020), καθώς και υποψήφιο για τα βραβεία ΙΡΙΣ 2021 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ακόμη επιλέχθηκε σε μια ντουζίνα φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το South East European Film Festival of Los Angeles (SEEfest 2020), Barcelona Indie Film Makers Festival (2020), Mediteran Film Festival (Bosnia, 2020), Greek Film Festival of Los Angeles ( 2021) κ.λπ. Επίσης έχει γράψει το σενάριο και θα σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους «Road Kill». Εργάζεται στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Μιλάει ελληνικά, ολλανδικά, αγγλικά και γαλλικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το