Κατηγορίες: Πολιτισμός

History Channel: Ο τάφος της Αμφίπολης μπορεί να ανήκει στην Ολυμπιάδα

Οργιάζουν οι εικασίες σχετικά με το ποιος είναι θαμμένος στο τεράστιο ταφικό συγκρότημα που βρίσκεται στην Αμφίπολη της Μακεδονίας. Ακόμη και το «History Channel» σε άρθρο του υποστηρίζει πως ο τάφος της Αμφίπολης μπορεί να ανήκει στην Ολυμπιάδα, την μητέρα του Αλέξανδρου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον Τύμβο Καστά, βρέθηκαν μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη: δύο πελώρια γλυπτά μέσα στον τάφο, που φυλούν την είσοδο του θαλάμου. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, η παρουσία αυτών των γυναικείων γλυπτών, γνωστές ως Καρυάτιδες, υποδηλώνουν σαφώς πως ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του μεγάλου πολεμιστή και βασιλιά της Μακεδονίας, Μέγα Αλέξανδρο.

Το άρθρο αφού παραθέτει αναλυτικά τα ευρήματα και τις εργασίες που έχουν γίνει από την επικεφαλής της ανασκαφής, κυρία Αικατερίνη Περιστέρη, εξηγεί τα πιθανά σενάρια για τον «ένοικο» του τάφου.
«Οι εικασίες που έχουν γίνει ως προς τον ένοικο του τάφου, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το όνομα του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους απορρίπτοντας αυτή την πιθανότητα, ωστόσο, όπως δείχνουν τα ιστορικά αρχεία, ο Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα (το σημερινό Ιράκ) το 323 π.Χ. και πιθανότατα θάφτηκε στην Αίγυπτο, όταν ο Πτολεμαίος, ένας από τους στρατηγούς του, έκλεψε το πτώμα ενώ ήταν καθ’ οδόν για τη Μακεδονία.

Η ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, που ουσιαστικά καθρεφτίζουν η μία την άλλη στις δύο πλευρές της μαρμάρινης εισόδου, τώρα τροφοδοτούν εικασίες πως ο τάφος ανήκει σε μια εξέχουσα γυναικεία φιγούρα από την εποχή του Αλεξάνδρου: συγκεκριμένα, την Ολυμπιάδα, τη σύζυγο του Φιλίππου Β’ και μητέρα του φημισμένου πολεμιστή – βασιλιά. Οι Καρυάτιδες, ένα κοινό χαρακτηριστικό της Ελληνικές και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, είναι κολώνες από γλυπτά γυναικείων μορφών. Αυτές που πλαισιώνουν την είσοδο του τάφου της Αμφίπολης, έχουν ύψος πάνω από δύο μέτρα, φορούν μακριούς χιτώνες και παπούτσια με χοντρές σόλες. Κάθε Καρυάτιδα έχει τεντωμένο το ένα χέρι, εμποδίζοντας την είσοδο στον κυρίως θάλαμο του τάφου.

Σύμφωνα με τον Άντριου Τσανγκ, τον συγγραφέα του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», οι μορφές δεν απεικονίζουν απλές γυναίκες, αλλά τις ιέρειες του Διονύσου, τον Έλληνα θεό του κρασιού. Όπως ο Τσανγκ γράφει στο «Greek Reporter», ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος, ανέφερε στο έργο του «Η ζωή του Αλέξανδρου» το γεγονός πως η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετάσχει σε διονυσιακές τελετές και όργια. Είναι εκείνες, που κρατώντας στο κεφάλι καλάθια με φίδια και έχοντας υψωμένα τα χέρια τους επιλέχθηκαν ώστε να στέκουν αιώνιοι φύλακες στον τάφο της συντρόφου τους.
Ο Τσανγκ σημειώνει επίσης ότι οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον Τύμβο Καστά, βρήκαν ένα κομμάτι μαρμάρου ζωγραφισμένο με ρόδακες, που μοιάζει με εκείνα στο φέρετρο του Φιλίππου Β’ στη Βεργίνα.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στις Διεθνείς Εκθέσεις FOOD EXPO 2024 και «OLIO CAPITALE 2024»

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία στις προηγούμενες διοργανώσεις, το Επιμελητήριο Μαγνησίας συνεχίζει τις δράσεις στήριξης…

11 Ιανουαρίου 2024

Πώς το αρχαίο DNA αποκαλύπτει το λόγο για τα υψηλά ποσοστά σκλήρυνσης κατά πλάκας στην Ευρώπη

Η βόρεια Ευρώπη έχει παγκοσμίως το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.…

11 Ιανουαρίου 2024

Ο Αλέξης Κούγιας για την ανθρωποκτονία στον Βόλο – Δημοσιοποιήθηκε φωτογραφία ανθρώπου ως το θύμα ενώ δεν έχει σχέση με την υπόθεση

Sites και τηλεοπτικές εκπομπές δημοσιοποίησαν φωτογραφία του 33χρονου από το έγκλημα που σημειώθηκε στον Βόλο…

11 Ιανουαρίου 2024

Έμιλι Μπλαντ: Χαμογελούσαν με τον άντρα της στις κάμερες, ενώ της ψιθύριζε «δεν βλέπω την ώρα να σε χωρίσω»

Η Έμιλυ Μπλαντ βρέθηκε στο κόκκινο χαλί με τον σύζυγό της, Τζον Κραζίνσκι, για τις…

11 Ιανουαρίου 2024

Δεύτερο σερί παιχνίδι στο ΟΑΚΑ με Μονακό δίνει ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός κατέβαλε την αντίσταση της Αναντολού Εφές με 83-76 και απόψε (21.15 Novasports Prime)…

11 Ιανουαρίου 2024