Τοπικά

H Ζέττα Μακρή στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο εκλογικό νομοσχέδιο

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε, το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου 2020, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής των περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών: «Εκλογή Βουλευτών».

Η κ. Μακρή τόνισε ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία εκσυγχρονίζει την εκλογική νομοθεσία, όπως είχε διαμορφωθεί με τους δύο νόμους των κυρίων Σκανδαλίδη και Παυλόπουλου, με λειτουργικές διατάξεις τέτοιες που συνδυάζουν εύστοχα και ορθά τη λαϊκή βούληση με την εκλογική δύναμη. Ταυτόχρονα, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία ενδυναμώνει το μεγάλο διακύβευμα και ζητούμενο, που είναι η κυβερνησιμότητα και θωρακίζει τη χώρα στο να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Απαραίτητες προϋποθέσεις που έγιναν αντιληπτές μετά την «ωρολογιακή βόμβα» που άφησε πίσω της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων με το πρωτοφανές αποτέλεσμα να μην έχουν πλειοψηφία τα 2/3 των δημάρχων και οι μισοί περιφερειάρχες στην αυτοδιοίκηση, να μην μπορούν να διοικήσουν, όπως στον Δήμο Θεσσαλονίκης, και να μην μπορούν να λάβουν αποφάσεις, όπως για τον ΧΥΤΑ του Δήμου Φυλής.

Στην ομιλία της, η βουλευτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Ας θυμηθούμε τι έγινε όταν ζήσαμε την περιπέτεια με τον εκλογικό νόμο του Τσοχατζόπουλου το 1989. ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ! Χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (Ιούνιος ’89, Νοέμβριος ’89 και Απρίλιος ’90) για να προκύψει μια εύθραυστη Κυβέρνηση της ΝΔ με 151 Βουλευτές, εκ των οποίων ο ένας ήταν δανεικός. Μην ξεχνάμε ότι τότε, η ΝΔ πήρε 48% και δεν μπορούσε να σχηματίσει ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία. Ας θυμηθούμε και άλλα παραδείγματα, όχι μακριά από μας! Τι γινόταν με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στη γειτονική μας Ιταλία, η οποία, σημειωτέον, ήταν και η μεγάλη οπαδός αυτού του συστήματος. Στο τέλος, οι γείτονές μας Ιταλοί την αποκήρυξαν αφού σε 64 χρόνια είχαν 63 κυβερνήσεις! Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την περίπτωση του Βελγίου, το οποίο επί 255 ημέρες δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Προφανώς, υπάρχουν και άλλα συναφή παραδείγματα, όπως αυτά της Ισπανίας, του Ισραήλ, αλλά και της Γερμανίας, η οποία, επίσης, χρειάστηκε πολλές εβδομάδες για να συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Με εκλογικά συστήματα σαν αυτό που προτείνει η Κυβέρνηση, λιγότερο, όμως, αναλογικά, κυβέρνησαν τη χώρα, όλα τα κόμματα, όλου του ιδεολογικού φάσματος της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά! Με έναν τέτοιο νόμο εξελέγησαν πρωθυπουργοί ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Δημοκρατία. Τέτοιοι εκλογικοί νόμοι δεν εμπόδισαν να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου και προηγουμένως η τρικομματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Η κυβέρνησή μας με αυτόν τον εκλογικό νόμο προχωρά σε μια πράξη ευθύνης προς τους Έλληνες ψηφοφόρους και το πολιτικό σύστημα και αυτό θα κριθεί θετικά από τον ελληνικό λαό όταν έλθει η ώρα. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιβεβαιώνεται η διαρκής προσπάθεια για συγκλίσεις, συνεργασίες και επίτευξη των μέγιστων δυνατών συναινέσεων. Η ψυχολογία και το καλό κλίμα στην οικονομία, δεν πρέπει να διαταραχθούν από διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Τα εθνικά μας θέματα απαιτούν ισχυρή κυβέρνηση και όχι ακυβερνησία. Τα κόμματα αυτό ας το αντιληφθούν και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το