Τοπικά

H υπολογιστική σκέψη και οι πρακτικές προγραμματισμού δημιουργούν νέες συνθήκες και ευκαιρίες για παραγωγούς

Η υπολογιστική σκέψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πεδίο της αγροδιατροφικής παραγωγής και τα οφέλη της επισημάνθηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ACTiFE, που χρηματοδοτείται από τη δράση Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Προτείνουμε κάποιες καλές πρακτικές και έχει δημιουργηθεί ένα παιχνίδι σοβαρού σκοπού που θα εμπλέκει τους συμμετέχοντες στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προγραμματισμού και υπολογιστής σκέψης» δήλωσε ο κ. Σπύρος Κούριας, μέλος της ομάδας έργου και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, τα νέα εργαλεία, όπως η χρήση αισθητήρων και η ρομποτική, μπορούν να δημιουργήσουν νέες συνθήκες για την παραγωγή και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας και της ποσότητάς της. Επίσης οι παραγωγοί θα εξοικονομήσουν χρήματα και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.
«Κίνητρο είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αποκτώντας νέες δεξιότητες και με τη χρήση νέων εργαλείων διασφαλίζουν το μέλλον τους» πρόσθεσε ο κ. Κούριας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπολογιστική σκέψη είναι ένας τρόπος σκέψης που έχει βρει οριζόντια εφαρμογή. «Η υπολογιστική σκέψη αφορά στον τρόπο επίλυσης ενός προβλήματος διαιρώντας το σε κομμάτια και εφαρμόζοντας κάποιες λύσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία» ανέφερε και σημείωσε ότι είναι όλο και πιο αναγκαία. «Όλες οι τεχνολογίες γύρω μας βασίζονται στη χρήση υπολογιστών προγραμματισμού και διαδικασιών που απαιτούν λογική σκέψη. Αν δεν εκπαιδεύσουμε τους παραγωγούς και τη νέα γενιά στο να αλλάξουν την προσέγγισή τους, δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το στοίχημα» συμπλήρωσε ο κ. Σπύρος Κούριας.

Ο κ. Νίκος Κατσούλας, αναπληρωτής καθηγητής, διευθυντής του εργαστηρίου γεωργικών κατασκευών και ελέγχου περιβάλλοντος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «στην Ελλάδα είμαστε πίσω ακόμα στην ενσωμάτωση των τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες στην πράξη».
Πρόσθεσε δε ότι το επόμενο βήμα είναι να τις τροποποιήσουμε και να τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών και στη συνέχεια να εφαρμοστούν, με την καθοδήγηση των κατάλληλων ανθρώπων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το