Τοπικά

H υπογεννητικότητα «χτυπά την πόρτα» των Δημοτικών – Σχεδόν στις μισές οι εγγραφές σε συνοικίες του Βόλου

Λιγότεροι κατά 230 μαθητές σε σχέση με πέρυσι φοιτούν φέτος στην Α’ Τάξη των Δημοτικών Σχολείων της Μαγνησίας, με την υπογεννητικότητα λόγω της οικονομικής κρίσης να εμφανίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της στη συνεχή μείωση του μαθητικού δυναμικού. Ήδη η μείωση των μαθητών αγγίζει το 15%.
Οι προβλέψεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από τον Ιούνιο μιλούσαν για ακόμη μια νέα μείωση του μαθητικού δυναμικού και αυτό τελικά φάνηκε στην πράξη με την οριστικοποίηση των εγγραφών και την έναρξη των μαθημάτων προχθές.
Αξίζει μάλιστα να τονιστεί πως φέτος εγγράφηκαν στα σχολεία τα παιδιά της κρίσης και ήταν οι φουρνιές του 2012 και του 2013, όπου ήδη οι γονείς είχαν νιώσει τις συνέπειες των μνημονίων. Και τα μηνύματα δυστυχώς για τα επόμενα χρόνια δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, καθώς η υπογεννητικότητα λαμβάνει διαστάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τη σχολική χρονιά 2018-2019 φοιτούν στην Α’ Τάξη των δημόσιων Δημοτικών του Νομού 1.600 μαθητές (1.672 μαθητές, αν προστεθούν και αυτοί των ιδιωτικών), όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.830.
Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη πως μέχρι και πρόπερσι οι εγγραφές στην Α’ Τάξη Δημοτικού άγγιζαν τις 2.000, τότε διαπιστώνουμε πως μέσα σε μόλις τρία χρόνια τα «πρωτάκια» μειώθηκαν κατά 400 και πλέον άτομα.

Αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού στον Πλάτανο
Μάλιστα υπάρχουν περιοχές στη Μαγνησίας που μέχρι προ πενταετίας λειτουργούσαν με 20 και 25 μαθητές και τώρα τα σχολεία έχουν μικρύνει ως προς το μαθητικό τους δυναμικό.
Φέτος ανεστάλη η λειτουργία του Δημοτικού στον Πλάτανο, καθώς από τους 15 μαθητές που ήταν πέρυσι, φέτος έμειναν δύο. Βέβαια ένας σημαντικός λόγος της μείωσης ήταν πως τα παιδιά πηγαίνουν σε δημοτικά του Αλμυρού. Επίσης λόγω έλλειψης μαθητών ανεστάλη η λειτουργία του Νηπιαγωγείου στους Αγίους Θεοδώρους.
«Τα χωριά στην ύπαιθρο χάνουν πληθυσμό και αυτό φαίνεται στον αριθμό των μαθητών στα σχολεία. Το Δημοτικό στο Τρίκερι είχε παλιότερα 30 μαθητές και τώρα είναι 20, στη Μακρυράχη από 27 μαθητές τώρα ίσα που πλησιάζει τους 10, στην Ανάβρα από τους 25 μαθητές, φτάσαμε στους δέκα περίπου, ενώ άλλα χωριά είναι με δυναμικό των πέντε έξι μαθητών, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος αναστολής λειτουργίας τους» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος.

Στον Βόλο
Και εντός Βόλου υπάρχουν συνοικίες που βλέπουν το μαθητικό δυναμικό να μειώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στα δύο συστεγαζόμενα Δημοτικά επί της οδού Λαρίσης, τα 18ο και 29ο, άλλοτε τα πρωτάκια ήταν 50 και τώρα είναι σχεδόν τα μισά. Στην περιοχή του Αναύρου στο 7ο Δημοτικό Βόλου, τα πρωτάκια ήταν κοντά στα 40 και δημιουργούνταν δύο τμήματα και φέτος είναι γύρω στα 25. Στο κέντρο της Νέας Ιωνίας, στα 1ο και 2ο Δημοτικά, δυο μεγάλα σχολεία με 90 εγγραφές στην Α’ Τάξη, φέτος ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 65. Αλλά και στο 2ο Δημοτικό Αγριάς υπάρχει μείωση των εγγραφών στην Α’ Τάξη.

Μέτρα για αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης
Για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας ο διευθυντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνιών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βύρων Κοτζαμάνης σε πρόσφατη μελέτη του τόνισε πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα που δεν δύνανται να αναστρέψουν άμεσα, αλλά μεσοπρόθεσμα, τις τάσεις μείωσης του πληθυσμού, στοχεύοντας αφενός μεν στην αύξηση της τελικής γονιμότητας των γυναικών που γεννήθηκαν μετά το 1980 (από 1,5 σε 1,7-1,8 παιδιά/ γυναίκα) και στη σταθεροποίηση μελλοντικά των γεννήσεων γύρω από τις 100.000 /έτος, αφετέρου δε στην ανακοπή του ρεύματος φυγής νέων αναπαραγωγικής ηλικίας από τη χώρα μας και, προοδευτικά, στο πέρασμα από ένα ισοζύγιο όπου οι έξοδοι είναι περισσότεροι από τις εισόδους, στο αντίστροφο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το