Τοπικά

H τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια με τη ματιά Βολιώτη πανεπιστημιακού “Θ”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Η Νίκαια είναι από τα πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα της Γαλλίας με έντονο το χρώμα της πολυπολιτισμικότητας και η τρομοκρατική επίθεση της περασμένης πέμπτης μπορεί να επιφέρει βαρύ πλήγμα στην περιοχή» τόνισε ο Βολιώτης αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Ιατρίδης ο οποίος από το 2010 ταξιδεύει στη Νίκαια έχοντας ερευνητική πανεπιστημιακή δραστηριότητα.

Ειδικότερα ο κ. Ιατρίδης με ειδίκευση στη λογιστική και τη χρηματοοικονομική ανάλυση, είναι ερευνητικός συνεργάτης του ενός από τα δύο Πανεπιστήμια που λειτουργούν στη Νίκαια, Edhec Business School που ασχολείται με την ειδίκευση επιχειρήσεων προσελκύοντας φοιτητές υψηλού επιπέδου από όλη την Ευρώπη και την Κίνα. Μάλιστα κατέχει στον τομέα πολύ υψηλή θέση στην κατάταξη μεταξύ ομοειδών ΑΕΙ πανευρωπαϊκά.
Ο κ. Ιατρίδης έχει μεταβεί πολλές φορές εδώ και έξι χρόνια στη Νίκαια, ενώ τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα πάει ξανά στο γαλλικό Πανεπιστήμιο.
Μάλιστα τον παραλιακό δρόμο, όπου ο τζιχαντιστής έσπειρε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης τον θάνατο, τον έχει διασχίσει πολλές φορές, καθώς το Πανεπιστήμιο βρίσκεται πάνω στην παραλία.
Άλλωστε είναι κυρίαρχη αντίληψη στη Δυτική Ευρώπη να δημιουργούνται Πανεπιστήμια σε περιοχές-παραδείσους, ώστε να έχουν ακόμη ένα κίνητρο οι φοιτητές να το επιλέξουν για σπουδές.
Όπως τόνισε ο ίδιος «αυτό που συνέβη στη Νίκαια, είναι κάτι ασύλληπτο. Και κανείς δεν το περίμενε. Η περιοχή είναι ένα μεγάλο τουριστικό θέρετρο, δεν έχει κάποιο μεγάλο κυβερνητικό κτίριο, με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως στο Παρίσι, και αποτελεί μαζί με τις Κάννες και το Μονακό, τη λεγόμενη Γαλλική Ριβιέρα. Εκεί ουσιαστικά είναι ένας άλλος κόσμος, με ψηλού επιπέδου τουρίστες από όλο τον κόσμο που αγοράζουν ό,τι θέλουν, και οι υπηρεσίες που τους παρέχονται, είναι πολύ καλές».
Ο αναπληρωτής καθηγητής υπογράμμισε πως η περιοχή προσελκύει επισκέπτες από όλον τον κόσμο, έχει δηλαδή μια πολυπολιτισμικότητα και θα περίμενε κανείς πως αυτή η νοοτροπία θα μεταφερόταν και στους κατοίκους. Δυστυχώς δεν συνέβη αυτό με τον Γαλλοτυνήσιο τρομοκράτη που ζούσε και εργαζόταν στη Νίκαια.
Συμπλήρωσε δε πως «οι τρομοκράτες προσπάθησαν να επιφέρουν ένα βαρύ πλήγμα στην περιοχή που είναι ένα πανέμορφο μέρος. Μάλιστα ο δρόμος που έγινε το χτύπημα έχει αντίστοιχη θέση με την παραλία του Βόλου, όπου ο κόσμος κάνει βόλτα, ψυχαγωγείται, ακόμη και αθλείται. Είναι δηλαδή το κέντρο αναφοράς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το