Τοπικά

H τοποθέτηση της Κατερίνας Παπανάτσιου στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό νομοσχέδιο

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών για τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που αφορούσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως τόνισε η Βουλευτής, «Θεωρούνται αναγκαίες οι τροποποιήσεις που περιέχονται γιατί έχουν δημιουργηθεί χρηματοδοτικές εταιρείες συμμετοχών και μικτές χρηματοοικονομικές και επίσης οι εταιρείες αυτές έχουν μητρικές σε διαφορετικές χώρες».

Στη συνέχεια η κ.Παπανάτσιου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, «Γνωρίζουμε ότι για τη ΝΔ η κρίση ισοδυναμεί με ευκαιρία. Το έχει ξανακάνει. Πιάνετε το νήμα από εκεί που το αφήσατε μερικά χρόνια πιο πριν», είπε χαρακτηριστικά η Βουλευτής». Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως το σημείο που χρόνια προσπαθούσαν οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να επηρεάσουν είναι αυτό του εργάσιμου χρόνου. Ενώ χαρακτηριστικά σημείωσε, πως στα πρώτα χρόνια του μνημονίου αυτό συνοδεύτηκε με όρους περαιτέρω μείωσης του εργασιακού κόστους και περιορισμού των νεκρών χρόνων κατά την διάρκεια του ωραρίου εργασίας και συνέχισε λέγοντας, «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονταν οι ρυθμίσεις το 2010-2012, για τη μείωση του κόστους υπέρβασης του συμβατικού ωραρίου, η διευκόλυνση της εφαρμογής ελαστικών διευθετήσεων του συνολικού χρόνου εργασίας και η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας».

Στη συνέχεια η Βουλευτής ανέφερε ότι το μόνο που κατάφεραν οι τότε Κυβερνήσεις ήταν «ο οριστικός αποκλεισμός των εκτός των τειχών εργασίας (ανεργία στο 30%) και η υποβάθμιση των εντός (ευέλικτες μορφές εργασίας 30%)». Και συνέχισε σημειώνοντας πως, «τότε, το επιχείρημα ήταν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο καταρρίφθηκε μαζί με την 67η θέση – φτάσαμε στην 96η – της χώρας στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα σε 140 χώρες σύμφωνα μ’ έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2012!».

Η κ.Παπανάτσιου τόνισε χαρακτηριστικά πως τώρα η Κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει την πλήρη κατάργηση του 8ωρου, ενώ μάλιστα ο χρόνος εργασίας θα διευθετείται πλέον μέσω ατομικών συμβάσεων. Η Βουλευτής σημείωσε πως, «Εργοδότες και εργαζόμενοι, ο δυνατός πόλος της διαπραγμάτευσης και αντίστοιχα ο πιο αδύναμος έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το πλαίσιο και τη δομή των εργασιακών σχέσεων». Η Βουλευτής, υπογράμμισε πως, «η ρύθμιση βασικών εργασιακών όρων, όπως αυτό του χρόνου που επηρεάζει όλο το φάσμα της ζωής των εργαζόμενων, ήταν εγγυημένη κ προστατευμένη.

Κλείνοντας, η Βουλευτής σημείωσε πως η βίαιη αναδιάρθρωση στην οικονομία μέσω των αφημένων στην τύχη τους (μέσα στην καραντίνα) και υπερχρεωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα συναντήσει το μεγαλόπνοο σχέδιο για την δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε η απασχόληση και η ανεργία να βρεθούν σε 5 χρόνια από τώρα, εκεί που ήταν το 2019.Η κ.Παπανάτσιου τόνισε πως πλέον η Κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το