Πολιτισμός

H ταινία «Dogman» θα προβληθεί σε Μεταξουργείο και Αχίλλειο

Με την ταινία «Dogman» σε σκηνοθεσία Ματέο Γκαρόνε συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία και τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο Αχίλλειο. Ώρα έναρξης 21.30.

«Dogman» του Ματέο Γκαρόνε, Ιταλία, Γαλλία, 2018, σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε, σενάριο: Ούγκο Τσίτι, Ματέο Γκαρόνε, Μάσιμο Γκαουντιόζο, φωτογραφία: Νικολάι Μπρουέλ, μοντάζ: Μάρκο Σπολετίνι, μουσική: Μισέλε Μπράγκα, πρωταγωνιστούν: Μαρτσέλο Φόντε, Αντάμο Ντιονίζι, Εντοάρντο Πέσε, Νούνζια Σιάνο, διάρκεια 103 λεπτά.
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης υπογράφει ένα λιτό, βουβό, σχεδόν ρεαλιστικό δράμα, με ξαφνικά διαλείμματα βίας, αλλά και λυρικά πρελούδια που αναδύουν μια μεταφυσική σχεδόν γοητεία.
Στις παρυφές μιας μητρόπολης, όπου ισχύει μόνο ο νόμος του πιο δυνατού, ο Μαρτσέλο, ένας μικροκαμωμένος και ευγενικός άντρας, μοιράζει τις μέρες του ανάμεσα σε ένα κομμωτήριο για σκύλους, την αγάπη του για την κόρη του και μία αμφιλεγόμενη σχέση υποταγής με τον Σιμόν, έναν πρώην πυγμάχο που τρομοκρατεί όλη τη γειτονιά. Αποφασισμένος να προφυλάξει την αξιοπρέπεια του, μετά από συνεχή ταπείνωση, ο Μαρτσέλο καταστρώνει σχέδιο εκδίκησης με αναπάντεχη έκβαση.
Στην πρώτη σκηνή του «Dogman» του Γκαρόνε («Γκομόρα») βλέπουμε τον Μαρτσέλο, έναν ήρεμο, γλυκό άνθρωπο (στοιχεία που τονίζει με τη δοσμένη με ευαισθησία ερμηνεία του ο Μαρτσέλο Φόντε και για την οποία δίκαια απόσπασε το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ των Κανών), ο οποίος φροντίζει τα σκυλιά σε μια μικρή παραλιακή πόλη, να πλένει ένα, όπως φαίνεται άγριο σκύλο, με τεράστια δόντια έτοιμα να τον κατασπαράξουν. Μια αρκετά φρικιαστική σκηνή, που όμως θα διαψεύσουν οι σκηνές που ακολουθούν, με τον ίδιο σκύλο να δέχεται με ικανοποίηση τον αέρα που του στεγνώνει το βρεμένο του σώμα, σε αντίθεση με τον άνθρωπο και την ωμή, αδικαιολόγητη, συχνά, βία, που παρακολουθούμε να αναπτύσσεται και να αυξάνεται σταδιακά στην υπόλοιπη ταινία.

Εκεί που ο χωρισμένος από τη γυναίκα του Μαρτσέλο προσπαθεί να ζήσει μια ήρεμη ζωή ανάμεσα στην καθημερινή δουλειά του (μαζί και ένα πάρεργο, με το οποίο προμηθεύει «σκόνη» σε γνωστούς «πελάτες») και τη φροντίδα της μικρής του κόρης που τον επισκέπτεται τακτικά, ξαφνικά εμφανίζεται ο Σιμόνε, ένας ιδιαίτερα βίαιος άνθρωπος, πρώην πυγμάχος και νυν τζάνκης, που μόλις έχει αποφυλακιστεί και που ξυλοκοπεί και τραυματίζει με το παραμικρό τον καθένα, ο οποίος του ζητεί να τον προμηθεύσει με τη «δόση» του.
Η ανεξέλεγκτη βία και γενικά η τρομοκρατία που προκαλεί ο Σιμόνε όχι μόνο στον Μαρτσέλο, αλλά και σε ολόκληρη την πόλη, αναγκάζουν κάποια στιγμή τον Μαρτσέλο να δεχτεί να τον βοηθήσει σε μια κλοπή που σχεδιάζει, με αποτέλεσμα ο Μαρτσέλο να καταλήξει στη φυλακή για να μην προδώσει τον Σιμόνε, γεγονός που θα τον φέρει σε σύγκρουση με τους άλλους ανθρώπους της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να «ξεφορτωθούν» τον Σιμόνε, θεωρώντας την πράξη του Σιμόνε προδοσία.
Ο Σιμόνε όμως δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τη θυσία του Μαρτσέλο και εξακολουθεί να τον αντιμετωπίζει με τον ίδιο βίαιο, απάνθρωπο τρόπο, ακόμη και μετά την αποφυλάκισή του. Ο Μαρτσέλο, όμως, που, έχοντας αποφυλακιστεί, δείχνει να έχει χάσει την αθωότητά του, ετοιμάζει τον δικό του, φριχτό τρόπο, για να εκδικηθεί τον Σιμόνε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το