Τοπικά

H Συνέλευση Επιτροπής Αγώνα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου

Στη διαμαρτυρία ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου srf/rdf θα συμμετέχει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, έξω από το δημαρχείο Βόλου, η Συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών. Η Συνέλευση ζητεί την ακύρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και τη επένδυση των 42 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή του εργοστασίου στη δημιουργία μιας πόλης με μηδενικά απόβλητα.
Η ανακοίνωση τα Συνέλευσης Επιτροπής Αγώνα Πολιτών:

«Το κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στο Βόλο μετράει πάνω από 2,5 χρόνια ζωής και σε αυτό το διάστημα έχει εκφράσει δυναμικά και ξεκάθαρα τη θέση του για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης. Λέει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, ένα μεγάλο ΟΧΙ στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής RDF/SRF από το Δήμο Βόλου, ένα μεγάλο ΝΑΙ στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, που θέτει σε προτεραιότητα την πρόληψη στην παραγωγή τους με στόχο μια πόλη χωρίς απόβλητα. Τα τρία μεγαλειώδη συλλαλητήρια που γέμισαν τους δρόμους της πόλης με χιλιάδες ανθρώπους και τον βρώμικο αέρα της με τις φωνές τους για τα συγκεκριμένα αιτήματα δεν επιτρέπουν καμιά αμφισβήτηση για το τι έχει επιλέξει η τοπική κοινωνία για το μέλλον της. Κι αυτό είναι μια πόλη χωρίς σκουπίδια, χωρίς ρύπους, χωρίς θάνατο για το κέρδος των τσιμεντοβιομηχάνων και των διαπλεκόμενων με αυτούς!
Παρόλα αυτά, ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση αγνοούν επιδεικτικά την τοπική κοινωνία και χωρίς διαβούλευση (περίπτωση Φάμελλου) ή με προσχηματικές διαβουλεύσεις (όπως τώρα) επιβάλλουν το πολύ καλά σχεδιασμένο έγκλημά τους. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η υγεία είναι εύθραυστη και όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι πανδημίες είναι πιο ανθεκτικές σε ρυπασμένες περιοχές με καταπονημένους από τη ρύπανση ανθρώπινους οργανισμούς, οι Αρχές του τόπου εξυπηρετούν τα κυβερνητικά σχέδια και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και θυσιάζουν σε αυτά όλο τον πληθυσμό της πόλης.

Για αυτό ο αγώνας συνεχίζεται! Οι πολίτες του Βόλου λέμε και πάλι ΟΧΙ στο έγκλημα που συντελείται, ΟΧΙ στην κατασπατάληση χρημάτων για την τροφοδότηση της ΑΓΕΤ με SRF που θα καίει για να μας σκοτώνει!
Απαιτούμε:
– Να ακυρωθεί η συγκεκριμένη ΜΠΕ και κάθε σχεδιασμός για εργοστάσιο παραγωγής SRF στο Βόλο.
– Τα 42 εκ. ευρώ που απαιτεί η κατασκευή του εργοστασίου να επενδυθούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας πόλης με μηδενικά απόβλητα, καθιστώντας το Βόλο πόλη πρότυπο στην οικολογική διαχείριση και όχι αποτεφρωτήρα εγχώριων και εισαγόμενων, νόμιμων και παράνομων, σκουπιδιών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου η ανακύκλωση, με προτεραιότητα στην πρόληψη, με πράσινα σημεία στην πόλη και διαλογή στην πηγή, με εκπαίδευση των πολιτών και καθιέρωση κουλτούρας μη παραγωγής σκουπιδιών και επανάχρησης υλικών, συσκευών, κ.λπ., με ανάκτηση υλικών, με δημόσιο χαρακτήρα και δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και με κίνητρα για επιχειρήσεις που θα ασχολούνται με την επισκευή, κ.ά. και ταφή του τελικού υπολείμματος σε ΧΥΤΥ και όχι καύση του.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και τους φορείς της πόλης σε διαμαρτυρία τη Δευτέρα 11/5 στις 18.00 στο Δημαρχείο Βόλου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το