Πολιτισμός

H συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στην επετειακή έκθεση «Η Άλλη Θάλασσα» του Δήμου Σκιάθου για τα 100 ΧΡΟΝΙΑ από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου συμμετέχει στην ομαδική εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Η Άλλη Θάλασσα», που εγκαινιάζεται στη Σκιάθο το μεσημέρι της Κυριακής 19 Ιουνίου 2022, στο Ναυτικό Μουσείο Σκιάθου. Η ομαδική έκθεση οργανώνεται από τον Δήμο Σκιάθου με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως ελάχιστος φόρος τιμής στην Επέτειο Μνήμης των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, βασιζόμενη σ’ ένα αληθινό ιστορικό γεγονός: την καθολική φυγή των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής του Τσεσμέ, λίγο πριν τα τραγικά γεγονότα του 1922, σώζοντας πλήθος ανθρώπων και διαφεύγοντας και οι ίδιοι με τα περίφημα αλιευτικά πλοία τους λίγο πριν την καταστροφή, αναζήτησαν μια νέα πατρίδα στη Σκιάθο. Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού.
Ο κύριος όγκος των έργων της «Άλλης Θάλασσας», παρουσιάζεται στο εσωτερικό του μουσείου, ανάμεσα στα μόνιμα εκθέματα, ενώ κάποιες μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις υποδέχονται στον προαύλιο χώρο τον θεατή. Τα περισσότερα από τα έργα, που με ελάχιστες πολύτιμες αρχειακές εξαιρέσεις υλοποιήθηκαν σχεδόν όλα για τις ανάγκες της παρούσας έκθεσης, αφορούν σε τρισδιάστατες και δισδιάστατες απεικονίσεις συμβόλων μνήμης ή πλωτών μέσων (ψαράδικων και άλλων μικρών πλοίων) που αποτέλεσαν τον τρόπο μετάβασης και διάσωσης από την Αγία Παρασκευή. Και ταυτόχρονα, τον τρόπο και το βασικό μέσο επιβίωσης από την επόμενη ημέρα. Πεδίο αναφοράς τους η φυσική και συμβολική έννοια της σωτήριας πλεύσης στην «Άλλη Θάλασσα» και του περάσματος από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ στη Σκιάθο. Από τη πρώτη στη νέα πατρίδα.
Τα έργα που συνθέτουν τον αφηγηματικό ιστό της έκθεσης, υλοποιήθηκαν προκειμένου να εγκατασταθούν στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου, ανάμεσα στα μόνιμα εκθέματα. Συνομιλώντας έτσι με σεβασμό και οπτική συνέπεια με τα ιστορικά συμβάντα που επηρέασαν την ιστορία και τον πληθυσμό του νησιού. Ακόμη, με τα κειμήλια και τις παλιές φωτογραφίες, με τις οικογενειακές αφηγήσεις και με την άσβεστη μνήμη των Μικρασιατών της Σκιάθου. Τέλος, με τις κυριολεκτικές και τις μεταφορικές συντεταγμένες, με τα κυριολεκτικά και τα μεταφορικά βάθη της Άλλης Θάλασσας της ζωής τους. Μιας Άλλης Θάλασσας που την κολύμπησε στους στίχους του ο Σεφέρης, μιας Άλλης Θάλασσας που τη νοστάλγησε το ύστατο βλέμμα του Αγγελόπουλου.
Στο πνεύμα αυτό, το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου συμμετέχει με τρία συλλογικά έργα που φιλοτεχνήθηκαν στα τμήματα κεντητικής και υφαντικής των παραδοσιακών του εργαστηρίων. Το πρώτο, με τίτλο «Γλυτωμός: από την Αγία Παρασκευή στην Σκιάθο», κεντήθηκε πάνω σε ύφασμα στον αργαλειό. Πρόκειται για μια εικαστική σύνθεση, βασισμένη σε μια σπείρα με καραβάκια που σηματοδοτεί την περιπλάνηση των Μικρασιατών της Αγίας Παρασκευής που αισίως ρίζωσαν στη νέα πατρίδα. Κέντημα: Ράνια Παπακωνσταντίνου. Σχεδιασμός: Ιωάννα Τερλίδου. Τα δύο άλλα έργα «Καράβι σκυριανό» και «βαρκούλες με πανί» είναι μαξιλαράκια με κέντημα στον αργαλειό που υφάνθηκαν από τις Παναγιώτα Γενάρη, Κερασία Καρκαλά και Αφροδίτη Οικονόμου. Έφορος οικοτεχνίας: Ελένη Τόπα. Συνέφοροι: Κατερίνα Δουλκέρογλου, Τέση Άνθη.

Στην έκθεση της Σκιάθου, η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως τον προσεχή Οκτώβριο, συμμετέχουν πάνω από σαράντα εικαστικοί απ’ όλη την Ελλάδα, που δημιούργησαν το δικό τους αφήγημα αγάπης και μνήμης στην παραπάνω επέτειο. Εκτός από τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στην ομαδική αυτή εγκατάσταση συμμετέχουν με πολύ ενδιαφέροντα έργα και οι βολιώτες εικαστικοί : Νεκταρία Γιακμογλίδου, Ελπινίκη Καμόσου, Κατερίνα Κασσαβέτη, Δημήτρης Μοράρος και Ιωάννα Τερλίδου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το