Οικονομία

H πρώτη λίστα με τα φορολογικά μέτρα

Óõíåäñßáóç ôçò ÂïõëÞò ìå áíôéêåßìåíï ôçí åêëïãÞ ÐñïÝäñïõ ôçò ÂïõëÞò ôçí ÐáñáóêåõÞ 6 Öåâñïõáñßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Óõíåäñßáóç ôçò ÂïõëÞò ìå áíôéêåßìåíï ôçí åêëïãÞ ÐñïÝäñïõ ôçò ÂïõëÞò ôçí ÐáñáóêåõÞ 6 Öåâñïõáñßïõ 2015.
(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Το πρώτο πακέτο με ήπιες φορο-ρυθμίσεις ενέκρινε χθες το κυβερνητικό συμβούλιο. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κίνητρα για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και «κρυφών» καταθέσεων, περαίωση υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, επιβολή ειδικού τέλους στα ξενοδοχεία και υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές. Για αργότερα μετατίθεται η αύξηση του ΦΠΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Την πρώτη λίστα με «ανώδυνα» φορολογικά μέτρα ενέκρινε χθες το κυβερνητικό συμβούλιο και αναμένεται σύντομα να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει δείγμα γραφής προς τους δανειστές για την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις με θετικό δημοσιονομικό αντίκρισμα και να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση.

Ωστόσο ανοιχτά παραμένουν καυτά θέματα όπως οι αλλαγές στον ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή και η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς υπάρχουν διαφωνίες με τους δανειστές για το εύρος των παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα η εφαρμογή τους να μετατίθεται για αργότερα.

Το φοροπακέτο εξετάστηκε χθες στη νέα σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ προηγήθηκε σύσκεψη με το ίδιο αντικείμενο στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

  • Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του Εθνους
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το