Ο Κώστας Λεμονής, 31 ετών από τη Σκόπελο, είναι ένας nomad brewer, ελληνιστί ένας νομάς ζυθοποιός, ο οποίος από τον περσινό Απρίλιο λανσάρει στην αγορά την πρώτη σκοπελίτικη αφιλτράριστη φρέσκια μπύρα με την ονομασία «Σπείρα». Ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης μικροζυθοποιίας, που είναι και η πρώτη στις Βόρειες Σποράδες, τόλμησε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, ποντάροντας στην craft μπύρα.
Ο νησιώτης επιχειρηματίας, ο οποίος αποφοίτησε από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση και των στρατιωτικών υποχρεώσεών του, επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου πριν από μία εξαετία άρχισε να λειτουργεί το «Παραπόρτι», ένα cocktail-bar που βρίσκεται στα σοκάκια της Χώρας στη Σκόπελο. Η ενασχόληση του Κώστα Λεμονή με την μπύρα προέκυψε πριν από μία διετία περίπου. «Στην αρχή παρασκεύασα ερασιτεχνικά μπύρα στο σπίτι μου. Σαν οικοζυθοποιός ή home brewer, όπως λέγεται αλλιώς. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία. Λίγο νωρίτερα είχα επισκεφτεί κάποια μικρά ζυθοποιεία στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το «Αθηνέο», ένα πειραματικό μικροζυθοποιείο που δημιούργησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία. Από εκεί εμπνεύστηκα και την άνοιξη του 2017 έφτιαξα μόνος την πρώτη μου μπύρα», σημείωσε ο Σκοπελίτης μικροζυθοποιός.
Έναν χρόνο αργότερα προχώρησε στην επαγγελματική παραγωγή craft μπύρας. Craft ονομάζεται η μπύρα που παρασκευάζεται σε παραδοσιακά ζυθοποιεία, που είναι μικρής παραγωγής και ανεξάρτητα από μεγάλα funds. Ο Κώστας Λεμονής βρέθηκε έτσι στις εγκαταστάσεις της «Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας» του Γιάννη Ρηγανέζη στα Παλαιά Βόλου, όπου παρήχθησαν οι πρώτες ποσότητες της «Σπείρας».
Η ονομασία του προϊόντος προέκυψε από έναν περίπατο του νεαρού Σκοπελίτη στη Θεσσαλονίκη. «Πίσω από τη Ροτόντα, εντόπισα μία ημέρα ένα μικρό καφενείο με το ίδιο όνομα. Μου άρεσε. Φάνηκε αμέσως να μου κάνει, πόσο μάλιστα από τη στιγμή που η σπείρα είναι σύμβολο δύναμης και ενέργειας», είπε, ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε το πώς εμπνεύστηκε το σήμα της μπύρας: «Είχα παλιότερα ένα t-shirt που απεικόνιζε ένα σχέδιο με δύο γροθιές. Συμβόλιζε το Καλό και το Κακό και είχε μία μαργαρίτα και έναν κεραυνό από την κάθε πλευρά. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να βάλω έναν λυκίσκο κι ένα στάχυ κι έτσι προέκυψε και το logo μας».
Στη γευστική παλέτα της «Σπείρας» υπάρχουν τέσσερις ετικέτες: Η Golden Ale, η ΙΡΑ, η Weiss και η Dry Stout, ενώ στα πλάνα του Κώστα Λεμονή υπάρχει και μία συνταγή που θα στηρίζεται σ’ ένα διάσημο προϊόν που παράγεται στη Σκόπελο: «Υπάρχει στα σκαριά μία συνταγή μαύρης μπύρας, που θα χρησιμοποιηθεί δαμάσκηνο Σκοπέλου. Βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, ξέχωρα από τις τέσσερις ετικέτες που κυκλοφορούμε τώρα».
Στη συνέχεια, ο εμπνευστής του φιλόδοξου εγχειρήματος περιέγραψε τα πρώτα βήματα της «Σπείρας»: «Η Σπείρα κυκλοφόρησε επίσημα αρχές Απριλίου 2018. Οι πρώτες παραγωγές βρήκαν τότε στην αγορά, παράλληλα με την έναρξη της προηγούμενης θερινής σεζόν. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η λειτουργία του ομώνυμου ζυθοπωλείου στο νησί. Ενός ιδιόκτητου χώρου που πουλά αποκλειστικά τα προϊόντα μας. Τα τέσσερα στυλ μπύρας που μπορεί κάποιος να τα δοκιμάσει από βαρέλι. Παράλληλα αποτελεί έναν χώρο εκπαίδευσης, όπου προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή τον κόσμο με την craft κουλτούρα».
Όσο για το εάν αξίζει τον κόπο; Ο Κώστας Λεμονής δήλωσε κατηγορηματικά: «Φάνηκε ότι υπάρχει χώρος για εμάς. Ήρθε τόσος κόσμος, κυρίως ξένοι τουρίστες, οι οποίοι ήθελαν να δοκιμάσουν την μπύρα μας. Το 2018 εμφιαλώσαμε δέκα τόνους μπύρας και πουλήσαμε σχεδόν τους εννιά. Επίσης κάνουμε πωλήσεις χονδρικής και σε άλλα καταστήματα που συνεργαζόμαστε στα νησιά των Βορείων Σποράδων, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα».
Έχοντας κύριο γνώρισμα την αγάπη του για τη μπύρα, αλλά κυρίως δουλεύοντας με υπομονή και επιμονή, τα σχέδιά του για το μέλλον περιλαμβάνουν αρκετά πράγματα: «Στις Σποράδες ξεκινήσαμε μεν πρώτοι, αλλά ελπίζουμε να μην μείνουμε μόνοι. Είναι ευλογία να υπάρξουν κι άλλοι και να φέρουμε τον κόσμο σε επαφή με την καλή μπύρα. Για το 2019 ποντάρουμε σε μεγαλύτερη παραγωγή και ανάλογο «άνοιγμα» σε Σκιάθο και Αλόννησο, αλλά και το ξεκίνημα ενός ζυθοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας από την άνοιξη και μετά. Και μέχρι το 2021 να «τρέξουμε» μία μικρή μονάδα στο νησί».