Τοπικά

H Μάγδα Φύσσα στη “Θ”: Η δίκη της Χρυσής Αυγής αφορά μια ολόκληρη κοινωνία

Μάγδα Φύσσα, μια μητέρα  μητέρα που στάθηκε με θάρρος απέναντι στη Χρυσή Αυγή δίνοντας αγώνα για  να καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση τόσο από τη Δικαιοσύνη, όσο και στη συνείδηση του κόσμου. Η Μάγδα Φύσσα  με τον αγώνα της προσπαθεί να δικαιώσει μια ολόκληρη κοινωνία, ενάντια στον φασισμό. Η ίδια παρευρέθηκε χθες στην έκθεση κόμικς κατά της ρατσιστικής βίας που διοργάνωσε η κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» και μίλησε στη «Θ».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

«Αισθάνθηκα πολλές φορές απογοήτευση από τότε που ξεκίνησα αυτόν τον αγώνα. Από τους κατηγορούμενους, από την υπεράσπιση, από όλους αυτούς που ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν ότι η δολοφονία δεν ήταν οργανωμένη, ενώ ήταν. Έχουμε ζήσει απίστευτα πράγματα μέσα στο δικαστήριο. Όμως μεγαλύτερη απογοήτευση αισθάνομαι γιατί η κοινωνία δεν θέλει να καταλάβει τι γίνεται, δεν θέλει να καταλάβει ότι είναι μία δίκη που την αφορά. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν γιατί είναι μακριά από το σπίτι τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους πραγματικά εύχομαι να μη φτάσει ποτέ».

Παρ’ όλα αυτά, η κ. Φύσσα κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη ενός μεγάλου ποσοστού του κόσμου και να ευαισθητοποιήσει πολλούς νέους ανθρώπους στον αγώνα ενάντια στον φασισμό: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη στήριξη του κόσμου. Δεν το περίμενα, όταν όμως το βιώνεις αυτό είναι ωραίο, σου δίνει δύναμη. Σου δίνει ελπίδα το να βλέπεις τόσους νέους ανθρώπους να τάσσονται κατά του φασισμού, καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν τα μυαλά τους ανοιχτά, έχουν ακούσει, έχουν αφουγκραστεί. Και τελικά αυτό είναι το πιο σημαντικό, γι’ αυτό γίνεται όλος αυτός ο αγώνας».

Αναφορικά με την εισαγγελική πρόταση για καταδίκη μόνο του Ρουπακιά και απαλλαγή όλων των άλλων εμπλεκομένων στη δολοφονία του γιου της, η κ. Φύσσα τονίζει πως ήταν ένα τεράστιο σοκ για όλους: «Από την αρχή, μπαίνοντας στη διαδικασία της δίκης, είχαμε καταλάβει ότι δεν θα είχαμε υποστήριξη, αλλά αυτό δεν το περιμέναμε. Δεν ήταν μόνο απογοήτευση για εμάς αυτή η πρόταση. Ήταν θυμός για την απαξίωση απέναντι στους δικηγόρους, στην πολιτική αγωγή, στα θύματα. Ήταν ξεκάθαρη απαξίωση απέναντι στην ανθρώπινη ζωή».

Για τον εθνικιστικό λόγο, ο οποίος εντάθηκε τις τελευταίες μέρες με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, η ίδια δεν δίστασε να σχολιάσει: «Μου κάνει εντύπωση το πόσο μπορεί να φανατιστεί ο κόσμος με τον δήθεν πατριωτισμό και να φτάσει να θεωρεί εχθρό του μια μητέρα που καταφτάνει στην Ελλάδα κρατώντας ένα παιδί στην αγκαλιά της. Θεωρούμε εχθρό μας ανθρώπους που έρχονται με βαρκούλες και πνίγονται στη διαδρομή. Έχει γεμίσει η Μεσόγειος με πνιγμένους ανθρώπους και συνεχίζουμε να μη βλέπουμε τον πραγματικό εχθρό. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι πως δεν μας ανήκει τίποτα, είμαστε περαστικοί από ’δω. Γι’ αυτό οφείλουμε να σεβαστούμε την ανθρώπινη ύπαρξη και τη ζωή γενικότερα».

Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως είναι το πού βρίσκει τη δύναμη αυτά τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του γιου της να παλεύει με τόσο σθένος φτάνοντας να θεωρείται από πολλούς σήμερα σύμβολο ενός μεγάλου αγώνα ενάντια στον φασισμό. «Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που μου δίνει δύναμη. Μόνο ο Παύλος θα μπορούσε να μου τη δώσει. Έχω καταλήξει, όμως, πως τελικά είναι οι άνθρωποι που έχω δίπλα μου και η πολιτική αγωγή που με στηρίζει. Εγώ έχω τον πόνο μου για την έλλειψη του παιδιού μου κι εκείνοι όμως τραβάνε μεγάλο κουπί όλα αυτά τα χρόνια. Δίνουν μαζί μου έναν αγώνα, που δεν έχει να κάνει μόνο με τις ποινικές διώξεις, αλλά με κάτι μεγαλύτερο που μας αφορά όλους. Και τους οφείλουμε όλοι ένα ευχαριστώ, γιατί χάρη σε αυτούς ο αγώνας μας θα μείνει στην ιστορία. Τα παιδιά σας θα διαβάζουν για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, για την καταδίκη του φασισμού», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το