Πολιτισμός

H υπέροχη, κλεμμένη κεφαλή του Ερμή επέστρεψε στην Ελλάδα – Σήμερα η επίσημη παρουσίαση

ermis

Μια αριστουργηματική αρχαιότητα, που την ύστατη στιγμή διεσώθη και δεν βγήκε σε δημπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο, αφού επί μήνες έμεινε προστατευμένη στην Πρεσβεία μας στη Βρετανία, επέστρεψε προ ημερών και στην Ελλάδα.

Η αρχαία γλυπτή μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή, ένα μοναδικό έργο τέχνης. Εργο ρωμαϊκής εποχής, αποτελεί αντίγραφο ενός σπουδαίου έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου του Αλκαμένη, το οποίο ήταν στημένο στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ο Ερμής Προπύλαιος ακολουθούσε έναν αρχαϊκό τύπο μνημείου που τοποθετούνταν σε δρόμους ή σε περάσματα. Εικόνιζε την κεφαλή του θεού που έφερε γένια. Η παράδοση απαιτούσε το κεφάλι να είναι αρχαιοπρεπές και για τον λόγο αυτόν είχε αρχαϊκά τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά.

Τον Οκτώβριο του 2014 εντοπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών) ως ένα από τα προς δημοπράτηση έργα από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελληνικές υπηρεσίες, οι οποίες διαπίστωσαν πως επρόκειτο για το αντίγραφο έργου του Αλκαμένη.

Σήμερα θα γίνει η παρουσίαση της κεφαλής στους δημοσιογράφους, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη. Η κα Δούρου δήλωσε χθες στο ΑΠΕ πως πρόκειται για «ένα αρχαιολογικό κόσμημα που επιστρέφει στον οργανικό του χώρο, από τον οποίο είχε παράνομα αποκοπεί».Βεβαίωσε ότι η Περιφέρεια στέκεται «σταθερά στο πλευρό του υπουργείου Πολιτισμού, στηρίζοντάς το με κάθε τρόπο στο έργο του».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το