Πολιτισμός

H ερασιτέχνης ηθοποιός Γαλάτεια Μαυρομάτη συμμετέχει στην παράσταση «Στο Χριστό στο κάστρο»

Η αγάπη της Γαλάτειας Μαυρομάτη για την υποκριτική χρονολογείται από την εποχή που πήγαινε στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Φέτος βρίσκεται για τέταρτη χρονιά στο Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, με την 21χρονη Βολιώτισσα να λαμβάνει μέρος στη θεατρική παράσταση «Στο Χριστό στο κάστρο», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Η Γαλάτεια Μαυρομάτη, η οποία πλέον είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετέχει στον 15μελή θίασο, ο οποίος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Δακτυλά ανεβάζει ένα από τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του σπουδαίου Σκιαθίτη συγγραφέα.
Η νεαρή φοιτήτρια και ερασιτέχνης ηθοποιός το περασμένο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, βρέθηκε με το Θεατρικό Εργαστήρι στη Σκιάθο, όπου και εμφανίστηκε στο Μπούρτζι. «Πολύ ωραία εμπειρία για εμάς. Η αίθουσα ήταν γεμάτη και ο κόσμος συγκινήθηκε από την παράσταση», σημείωσε η Γαλάτεια Μαυρομάτη, η οποία στο έργο έχει αναλάβει τον ρόλο της αφηγήτριας. Σειρά πλέον παίρνουν οι εμφανίσεις στον Βόλο. «Το τριήμερο 20, 21 και 22 Δεκεμβρίου θα δώσουμε τρεις παραστάσεις στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοτυπία της παράστασης: «Το κείμενο που αφηγούμαι, αλλά και όλοι οι διάλογοι είναι στην καθαρεύουσα. Όλο αυτό μας παρέχει τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά στον λόγο του Παπαδιαμάντη».

Ένα κείμενο, που δεν είναι γραμμένο στη δημοτική γλώσσα, αν μη τι άλλο ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας για τους συντελεστές της παράστασης. Εντούτοις, η Γαλάτεια Μαυρομάτη επισημαίνει ότι αυτό ταυτόχρονα κάνει πιο θελκτικό το έργο: «Αρκεί να αναφέρω το εξής: Μόνο μία φορά έτυχε στο Λύκειο να διαβάσω κείμενο του Παπαδιαμάντη και πέρα από αυτό δεν είχα άλλη επαφή. Όμως, μέσω του Θεατρικού Εργαστηρίου και του κ. Δακτυλά, προσεγγίζουμε καλύτερα τον κόσμο του συγγραφέα, ο οποίος δημιουργεί απίστευτες εικόνες για την πατρίδα του. Και αυτό, μόνο με τον δικό του λόγο μπορεί να αποδοθεί. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι καταφέραμε να το αποδώσουμε σωστά και ο κόσμος να καταλαβαίνει τα νοήματα του έργου».
Η 21χρονη Γαλάτεια πρωτοπήγε στο Θεατρικό Εργαστήρι το 2016 και όλα αυτά τα χρόνια έχει συμμετάσχει σε άλλες δύο παραστάσεις: «Πιο παλιά είχαμε παρουσιάσει κάποια κείμενα του Καβάφη, ενώ το 2018 έδωσα το «παρών» στην «Παλατινή ανθολογία». Δύο δουλειές, που είναι αρκετά διαφορετικές, σε σχέση με την τωρινή».
Όσο για τους λόγους που επέλεξε να ασχοληθεί με την υποκριτική, παρότι ως φοιτήτρια επέλεξε την πληροφορική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας; «Πρόκειται για εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα, αλλά το θέατρο μου αρέσει. Επί σκηνής έχεις την ευκαιρία να ξεδίνεις και να συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους. Ας μην ξεχνάμε ότι το θέατρο είναι ένας χώρος, όπου καταλύονται πολλά στερεότυπα», σημείωσε με νόημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το