Τοπικά

H ελληνική εθνική αντίσταση με τη ματιά δρ. Ιστορίας Βασιλικής Λάζου

Επετειακή εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης «ΣΙΜΕΑ» με καλεσμένη τη διδάκτορα Ιστορίας Βασιλική Λάζου.
Θέμα της ομιλίας και συζήτησης που θα ακολουθήσει: «Η ελληνική Εθνική Αντίσταση στο πλαίσιο του αντιφασιστικού αγώνα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η Βασιλική Λάζου θα αναλύσει τη μεγάλη συμβολή που είχε η Ελληνική Αντίσταση στον αγώνα των ευρωπαϊκών λαών ενάντια στον Φασισμό και Ναζισμό. Η στενή συνεργασία που είχε με τα συμμαχικά κράτη Αγγλία, Σοβιετική Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες. Για τη συνεργασία που υπήρχε με τις στρατιωτικές αποστολές που είχαν στείλει τα κράτη αυτά στη διάρκεια της κατοχής και του αντιστασιακού αγώνα .

Η Βασιλική Λάζου είναι διδάκτωρ Ιστορίας. Διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι επιμελήτρια έκδοσης του περιοδικού Hot Doc History της εφημερίδας Documento. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και τον Τύπο. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις της Κατοχής και του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, οι εσωτερικοί πρόσφυγες και οι δημόσιες τελετές. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας «Η επιβολή του κράτους. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949» (Ταξιδευτής, 2016) και συνεπιμελήτρια του συλλογικού τόμου «Κατοχική βία 1939-1945. Η ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία» (Ασίνη 2016).
Η Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκ μέρους του οποίου θα χαιρετίσει η αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου. Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, 7 μ.μ., αμφιθέατρο Γ. Κορδάτος,συγκρότημα Παπαστράτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το