Ελλάδα

H Αθήνα προετοιμάζεται για κλείσιμο των συνόρων

sinora

«Σχέδιο β» για τη διαχείριση του Προσφυγικού διαμορφώνει η κυβέρνηση, που θεωρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου.

Παρότι οι εργασίες προχωρούν, μετά και την εμπλοκή του στρατού, η ολοκλήρωση των πέντε hotspots και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του μήνα. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν, με τελεσίγραφό της, έδωσε στη χώρα μας διορία τριών μηνών να διορθώσει τις αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες της Συνθήκης Σένγκεν για προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, διάρκειας έως και δύο χρόνων.
Με ορατό τον κίνδυνο να κλείσουν τα σύνορα, ο σχεδιασμός προχωρά σε δύο άξονες. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις φιλοξενίας και να δρομολογήσει με διαδικασίες fast track την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσής τους. Πάντως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα στην Ειδομένη, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη χώρα μας είναι διαχειρίσιμος. Ομως, σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο σενάριο προκαλεί ανησυχία. «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η διαχείρισή της προϋποθέτει τη συνεργασία πολλών φορέων», αναφέρουν αξιωματούχοι που εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό. Δεν λείπουν αυτοί που εκτιμούν ότι το κλείσιμο των συνόρων θα μειώσει τις ροές από τα τουρκικά παράλια. «Ελάχιστοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Εάν ο δρόμος κλείσει, τότε δεν αποκλείεται να αναζητήσουν άλλες διόδους», λένε.
Δέσμευση
Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία 30.000 θέσεων φιλοξενίας. Αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμες 18.000 θέσεις, ενώ άλλες 3.000 αναμένεται να προστεθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας θα είναι έτοιμα τα hotspots σε Λέρο και Χίο. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα ολοκληρωθούν τα κέντρα καταγραφής σε Σάμο και Κω, όπου λόγω και των αντιδράσεων των κατοίκων έχουν πραγματοποιηθεί μόνο χωματουργικές εργασίες. Στη Λέσβο οι εγκαταστάσεις είναι λειτουργικές, ενώ οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 75%. Εμπλοκή υπάρχει στα Διαβατά, όπου οι εργασίες για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων έχουν διακοπεί. Μετά και τις εντάσεις που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων, έγινε εκ νέου έρευνα αναζήτησης άλλου σημείου. Πάντως, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκφράζουν επιφυλάξεις για την καταλληλότητα των χώρων που έχουν υποδειχθεί. Διαφορετική είναι η εικόνα στο Σχιστό. Οι εργασίες για το κέντρο μετεγκατάστασης προχωρούν ικανοποιητικά, ενώ οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί κατά 70%. Σε πρώτη φάση, το κέντρο θα μπορεί να φιλοξενήσει 1.000-1.500 πρόσφυγες.
Ωστόσο, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση επιπλέον 9.000-10.000 θέσεων. Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ζήτησε από δημάρχους της Αττικής να υποδείξουν χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών εάν «έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής αποφάσεις για κλείσιμο συνόρων». Η απάντηση των δημάρχων, σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι θα είναι αρνητική. Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει αναλάβει τη δέσμευση για τη δημιουργία 20.000 θέσεων για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Οι θέσεις είναι διαθέσιμες μόνο για αιτούντες άσυλο που ζητούν να μπουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. «Θέλουμε σταδιακά να καλύψουμε τις ανάγκες. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα εφαρμόσουμε ανάλογες λύσεις. Ομως, το κόστος θα αυξηθεί», αναφέρουν στελέχη της Υπατης Αρμοστείας.
Αυτή τη στιγμή η απήχηση του προγράμματος είναι περιορισμένη, ενώ οι ωφελούμενοι είναι περίπου 850 άτομα. «Ο χρόνος αναμονής για να φύγουν στο εξωτερικό ξεπερνά τους δύο μήνες», αναφέρουν. Μέχρι στιγμής, από την Ελλάδα έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ μόλις 245 άτομα.Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να επισπεύσει τις διαδικασίες επανεισδοχής των μεταναστών στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσής τους. «Θέλουμε διαδικασίες fast track, που θα διαρκούν 24-72 ώρες. Θα γίνεται ταχύτατα ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και μετά επιστροφές με πλοίο της Frontex», λένε αξιωματούχοι. Στις επαφές που έχουν γίνει, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει την απόσπαση αστυνομικών συνδέσμων στη Μυτιλήνη και στα τουρκικά παράλια, για άμεση επικοινωνία, καθώς και αποστολή κλιμακίου αστυνομικών στην Τουρκία για την πιο γρήγορη εξέταση των αιτημάτων επανεισδοχής μεταναστών που βρίσκονται στα προαναχωρησιακά κέντρα.
ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Ένα ακόμα ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί είναι αυτό των κοινών επιστροφών από Ελλάδα και Τουρκία σε χώρες που τις αρνούνται (όπως το Πακιστάν), με την εποπτεία και την οικονομική υποστήριξη της Frontex.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το