Τοπικά

H απτή πραγματικότητα της ζωής με τη ματιά 22χρονου – Ο Μιχ. Παπαδόπουλος είναι ο νεότερος ζωγράφος στον Βόλο

Ο εικαστικός, Μιχάλης Παπαδόπουλος, μόλις 22 χρόνων, είναι ο νεότερος ζωγράφος στον Βόλο.
Ένας νέος άνθρωπος που αφιερώνει τη ζωγραφική του στην ανθρώπινη ύπαρξη, με έντονη την ανάδειξη των εσωτερικών αναζητήσεων, μα πάνω από όλα στα έργα του κυριαρχεί λαχτάρα και πίστη για την ύπαρξη και τη ζωή. Ζωγραφική «πολιτική» και επίκαιρη, μια πράξη αντίστασης ένα είδος διαμαρτυρίας απέναντι στην ασυνειδησία.
Όχι, η ζωγραφική του δεν συντάσσεται στους σκοπούς της αισθητικής και της διακόσμησης.
Ο ίδιος, όπως τονίζει στη «Θ», εντάσσει την ανθρώπινη φιγούρα μέσα σε φανταστικά και ρεαλιστικά, ιδανικά αλλά και εφιαλτικά περιβάλλοντα που αποπνέουν τη ρευστότητα και τη σκληρότητα της εποχής. Επενδύει στη δραματική απεικόνιση με πολύ τρυφερά στοιχεία και πολλές φορές τα έργα του με πραγματικά οδυνηρό τρόπο σε οδηγούν στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σε πολλά έργα του αποτυπώνονται οι «απόκληροι» και η τέχνη του αφιερώνεται σε εκείνους που δεν έχουν προνόμια και δεν απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες.
Οι φιγούρες στον καμβά μεταμορφώνονται σε πρωταγωνιστές ενός σύγχρονου δράματος, όπως δηλαδή συμβαίνει στην πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος εικαστικός που τελείωσε τις σπουδές του στο ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, μας καλεί μέσα από τα έργα του να δούμε τι είναι σημαντικό στην πραγματικότητα γιατί για εκείνον η τέχνη δεν είναι σκοτεινή.

«Η ζωή δείχνει τη βαναυσότητά της στους ανθρώπους που πρέπει έστω και μέσα από την τέχνη να αποκτήσουν φωνή. Αφού η τέχνη απευθύνεται στα έλλογα όντα πρέπει η δύναμη και το πνεύμα του ανθρώπου να αποτυπώνονται . Θέλω την απτή πραγματικότητα της ζωής μέσω της ζωγραφικής», λέει ο ίδιος.
Οι γυναίκες είναι εκείνες που έχουν κεντρικό ρόλο στις δημιουργικές αφηγήσεις του και τα τελευταία έργα του αποτυπώνουν τη «βία» που έζησε ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του την εποχή της καραντίνας.

Μιλώντας στη «Θ» τονίζει πως η Πολιτεία οφείλει την έμπρακτη και άμεση υποστήριξη της καλλιτεχνικής κοινότητας.
«Στη δική μου ζωγραφική καθορίζει πολλά το συναίσθημα , η φαντασία, και η ενέργεια που αποπνέει η ζωή σήμερα. Αυτή η ζωή είναι γεμάτη παραμορφώσεις και γι’ αυτό πλάθεται μια φορτισμένη ζωγραφική όπου οι φιγούρες και τα πρόσωπα αποτυπώνουν το δράμα.
Ζωγραφίζω τις φιγούρες και τα πρόσωπα γιατί με ενδιαφέρει η ζωή», σημειώνει.
Η «απάντησή του» για το τι είναι δίκαιο σε έναν σύγχρονο κόσμο ήρθε με την απόφαση να ζωγραφίσει τον τοίχο του 12ου δημοτικού, με ένα αφιέρωμα στη φωτεινή και ουτοπική πλευρά της ζωής. «Ειρήνη και δίκαιο» ο τίτλος του έργου στον τοίχο του σχολείου, και είναι τα μηνύματα της UNISEF.
«Το μήνυμα είναι ένα. Ελευθερία, για τα παιδιά. Ελεύθεροι χώροι, ανοιχτοί ορίζοντες» λέει. Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στη Χάρτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το