Τοπικά

Γύρισε όλο τον κόσμο με τα καράβια, αλλά «έδεσε» στο Τρίκερι “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στη ζωή γι’ αλλού ξεκινάς κι αλλού βρίσκεσαι. Μ’ αυτή την φράση ο Μανώλης Γιαμαρέλος, ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας στην Αγία Κυριακή Τρικερίου, ξεκίνησε να αφηγείται την ιστορία της ζωής του. Θυμήθηκε την εποχή που γύριζε όλο τον κόσμο, φτάνοντας σε μέρη μακρινά, τα οποία συνοδεύουν ιστορίες εξωτικές, για να καταλήξει τελικά στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, προκειμένου να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση έπειτα από τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του.

«Είμαι γέννημα θρέμμα από την Αγία Κυριακή. Το 1999 τελείωσα την σχολή Εμποροπλοιάρχων στη Μηχανιώνα, ανθυποπλοίαρχος βγήκα από εκεί. Το πρώτο μου πλοίο ήταν το «Παπαδιαμάντης». Εκεί κάθισα για έξι μήνες. Μετά πήγα σε ένα φορτηγό. Ξεκινήσαμε από την Ολλανδία και φτάσαμε μέχρι την Αμερική, τον Παναμά, την Αργεντινή. Όπου βάλει ο νους σου ταξίδεψα. Τον κόσμο ολάκερο γύρισα με τα καράβια», είπε ο Μανώλης Γιαμαρέλος γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, για να καταλήξει στην αλλαγή που τον περίμενε στη ζωή του: «Ακριβώς πριν από 20 χρόνια ο πατέρας μου άνοιξε το μαγαζί, αλλά το ’99 πέθανε στα 57 του. Τότε υπηρετούσα τη θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό. Πέντε ημέρες είχα όλες κι όλες που παρουσιάστηκα, για να εκπαιδευτώ ως δόκιμος αξιωματικός. Πήρα άδεια και γύρισα να τον κηδέψω. Όταν λοιπόν έχασα τον πατέρα μου, γύρισα μόνιμα στην Αγία Κυριακή. Κόντευα 2,5 χρόνια στη θάλασσα, όταν ανέλαβα την επιχείρηση».
Σε ηλικία 24 ετών επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου προσπάθησε να στήσει το βιος του, αλλά και να συνηθίσει στη ζωή του χωριού: «Η δεκαετία που ακολούθησε, ήταν καταπληκτική. Τέτοια χρόνια δεν θα ξανάρθουν για την Ελλάδα. Δουλεύοντας μεθοδικά, όλα πήγαν καλά. Δεν έχω παράπονο. Αν ήσουν σωστός επαγγελματίας, μπορούσες να επιβιώσεις στο χώρο. Όσο για το πώς κυλούσε η ζωή εδώ; Στην αρχή ήταν δύσκολα, θέλεις χρόνο για να προσαρμοστείς, ειδικά αν αφήνεις την πόλη για να εγκατασταθείς στο χωριό».
Μεγαλωμένος στα σοκάκια της Αγίας Κυριακής, φέρνει συχνά στη μνήμη του θύμησες από το παρελθόν της οικογένειάς του: «Στο Τρίκερι όλοι ζούμε από τη θάλασσα. Η οικογένειά μας είναι έξι γενιές ναυτικοί. Πιο παλιά, πριν γίνει η ταβέρνα, στο σπίτι αυτό ζούσανε 16 άνθρωποι. Κάθε δωμάτιο φιλοξενούσε μία 5μελή οικογένεια. Η τουαλέτα κοινή για όλους. Κι όμως ζούσανε αρμονικά, ενώ γίνανε άνθρωποι, με όλη την σημασία της λέξης. Ο παππούς μου, ο οποίος πέθανε στα 93 χρόνια του πριν από τρεις μήνες, μου έλεγε ιστορίες απίστευτες. Το 1936 έφταναν στο Άγιο Όρος με τα κουπιά. Μιάμιση ημέρα ταξίδι. Θυμάμαι ακόμη τον πατέρα μου, στα 14 έφυγε και μπάρκαρε σε ένα πλοίο με κατεψυγμένα ψάρια στη Νιγηρία. Ποιος έφηβος το κάνει σήμερα αυτό;».
Όταν μιλάει για τον τόπο του, ένα μεγάλο χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο του Μανώλη Γιαμαρέλου, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «Στη ζωή όλα κρίνονται από τις επιλογές του καθενός. Έτυχε να έχω το μαγαζί, αλλά πρωτίστως αγαπάω τον τόπο μου. Κάποιες φορές απογοητεύομαι, αλλά από την άλλη, λέω: Όχι, θα το παλέψω για όσα έχω χτίσει εδώ. Θα μπορούσα να ταξιδεύω ακόμη. Όλοι οι συμφοιτητές μου στην σχολή είναι πλέον καπεταναίοι κι έχουν λύσει για πάντα το οικονομικό. Όμως, εδώ, πολεμάς μόνος σου. Παρόλα αυτά όταν ανοίγω την πόρτα και αντικρίζω αυτό το υπέροχο τοπίο, είναι σαν να ταξιδεύω. Τις ομορφιές της Ελλάδας δεν τις συγκρίνω με τίποτα. Εδώ όλα είναι τόσο αρμονικά. Οι εικόνες, οι μυρωδιές, το κλίμα».
Ο 41χρονος, πλέον, καταστηματάρχης, έκλεισε την κουβέντα με αναφορά στο εάν υπάρχει μέλλον σε χωριά όπως το Τρίκερι, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του τουρισμού είναι πλέον μονόδρομος: «Στην Αγία Κυριακή είμαστε πλέον τέσσερα καταστήματα. Παλαιότερα υπήρχαν περισσότερα. Όλοι μας καταγόμαστε από εδώ και μοχθούμε να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας. Ωστόσο, έτσι όπως κυλούν τα πράγματα, οι πληθυσμοί της Αγίας Κυριακής και του Τρικερίου, αλλά και των υπόλοιπων χωριών μειώνονται. Σε δέκα χρόνια κινδυνεύουν να ερημώσουν αυτά τα μέρη. Ο τουρισμός είναι τα πάντα για το Πήλιο, Έχουμε και το αεροδρόμιο στη Νέα Αγχίαλο, πρέπει να το εκμεταλλευθούμε, ενώ και η Πολιτεία θα μπορούσε να δώσει κίνητρα στους νέους επαγγελματίες. Να έρθει κόσμος και να επενδύσει σ’ ετούτα τα μέρη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το