Τοπικά

Γύρισαν την πλάτη στην αξιολόγηση – Στη Μαγνησία η αποχή άγγιξε κατά μέσο όρο το 75%

Δίχως αποτέλεσμα παρήλθε και η τρίτη προθεσμία για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ύστερα από τις αλλεπάλληλες προτροπές των ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ για αποχή από τη διαδικασία. Στη Μαγνησία η αποχή άγγιξε κατά μέσο όρο το 75%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ. Στο ΙΚΑ κανείς δεν μετείχε στην αξιολόγηση , ενώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού η αποχή από τη διαδικασία άγγιξε το 80%. Στον Δήμο Βόλου η αποχή κυμάνθηκε στο 75% σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων. Στον τομέα της εθνικής άμυνας σε επίπεδο Μαγνησίας η αποχή κινήθηκε στο 90% και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπου συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι των περισσοτέρων υπουργείων η αποχή κυμάνθηκε στο 60%.

Παρά τις επίσημες αλλά και τις «σιωπηρές» παρατάσεις που δόθηκαν αλλά και τις αρχικές εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συμμετάσχουν τελικώς στη διαδικασία, η αξιολόγηση επί του παρόντος παραμένει «σχέδιο επί χάρτου».
Η αντίδραση των υπαλλήλων σε επίπεδο Νομού ήταν οργανωμένη απέναντι στην αξιολόγηση, ενώ ο πρόεδρος του τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Κωνσταντινίδης τόνισε πως οι απειλές του υπουργείου δεν φόβισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων.Η ηγεσία όμως του υπουργείου ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση κατά των «απείθαρχων» υπαλλήλων.

Θα κατατεθεί διάταξη που θα προβλέπει τη σύνδεση της αξιολόγησης με το νέο σύστημα κινητικότητας και θα συνδεθεί η αξιολόγηση με τις διευκολύνσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους στις μετατάξεις και μετακινήσεις τους αλλά και στη βαθμολογική τους εξέλιξη.

Όμως η συγκεκριμένη διαδικασία, δεν θα γίνει με ένα «γενικόλογο κάλεσμα» αλλά με τη συγκεκριμένη διάταξη. Μέσω της νέας διάταξης, το υπουργείο θα επιδιώξει να συνδέσει τις μετακινήσεις των υπαλλήλων και τις προαγωγές που υπόσχονται αυξήσεις στους μισθούς τους από το 2018. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΔΑ:
– Θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων και βαθμολογικής εξέλιξης μόνο σε όσους δημόσιους υπαλλήλους συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης.
– Θα ορίζεται ρητά ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα κινητικότητας που θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο. Όσοι υπάλληλοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση θα αποκλείονται αυτόματα και από τη διαδικασία της κινητικότητας χάνοντας έτσι τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που επιθυμούν. Αυτό πρακτικά μπορεί να έχει και συνέπειες στους μισθούς τους.
Πάντως στο υπουργείο συνεχίζουν να επιμένουν ότι στη διάταξη θα ξεκαθαρίζεται ότι ο αποκλεισμός τόσο από τις προαγωγές όσο και από την κινητικότητα θα διαρκεί όσο και η αποχή του κάθε υπαλλήλου από την αξιολόγηση. Αν ο υπάλληλος συμπληρώσει και παραδώσει το σχετικό έντυπο, θα αίρεται ο «αποκλεισμός».

Σχεδόν καθολική αποχή στο «Αχιλλοπούλειο»

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου στη αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς από τους 550 και πλέον που εργάζονται στο «Αχιλλοπούλειο», μόλις 10-15 ήταν αυτοί που συμπλήρωσαν τα φύλλα της αξιολόγησης.

Τα φύλλα αξιολόγησης εστάλησαν στα νοσοκομεία πριν αρκετές εβδομάδες και η ΠΟΕΔΗΝ είχε συστήσει στα μέλη της την αποχή. Και τελικά αυτό έγινε, καθώς σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι παρέδωσαν τα φύλλα αξιολόγησης ασυμπλήρωτα στον σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι καθολική η συμμετοχή στην απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης με ποσοστό 98%. Μέχρι τώρα 50.000 εργαζόμενοι επέστρεψαν ασυμπλήρωτα τα Φύλλα Αξιολόγησης σε 100 νοσοκομεία και προνοιακές μονάδες της χώρας.

«Δεν συμμετέχουμε στην αξιολόγηση-παρωδία της κυβέρνησης που επιδιώκει τη χειραγώγηση της Δημόσιας Διοίκησης και την εφαρμογή νέων δυσμενών μισθολογικών και υπηρεσιακών μεταβολών» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ. «Η αξιολόγηση κατηγοριοποιεί τους υπαλλήλους σε βαθμούς από το 1 (ακατάλληλος) έως το 100 (άριστος). Με το ισχύον μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο είναι το κριτήριο εφαρμογής δυσμενών και μόνο μισθολογικών και υπηρεσιακών μεταβολών» προσθέτει.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως ούτε φοβούνται ούτε είναι κατά των αξιολογήσεων, αλλά ζητούν ένα καλύτερο και αντικειμενικότερο σύστημα αξιολόγησης.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην αποχή από την αξιολόγηση και από τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου κ. Κώστας Μηνδρινός επισήμανε πως από τους 550 και πλέον εργαζόμενους του Νοσοκομείου Βόλου μόνο οι 10-15 συμπλήρωσαν τα φύλλα αξιολόγησης. Οι υπόλοιποι απείχαν».

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει στην ανακοίνωσή της πως «οι νοσηλευτές και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας εργάζονται σε συνθήκες «εργασιακής εξουθένωσης, 1 νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική στη βάρδια, τους οφείλονται 800.000 ρεπό, καλοκαίρι με το ζόρι παίρνουν κανονική άδεια πέντε ημέρες και για να την πάρουν εργάζονται ασταμάτητα χωρίς ρεπό έναν ολόκληρο μήνα προσθέτοντας οφειλόμενα ρεπό. Πώς, λοιπόν, με αυτές τις συνθήκες οι υπάλληλοι να εμπιστευτούν ότι θα τύχουν αντικειμενικής και αξιοκρατικής αξιολόγησης;».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το