Κόσμος

Η γυναίκα-δηλητήριο και ο σκοτεινός εραστής

Μειλίχιος, χαμηλών τόνων, άξιος και σοβαρός διπλωμάτης… Ενας υπέροχος άνθρωπος. Αυτός ήταν ο Κυριάκος Αμοιρίδης όπως τον περιγράφουν συνεργάτες, φίλοι και όσοι τον γνώρισαν.

Την ίδια στιγμή συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η σύζυγος του άτυχου διπλωμάτη, Φρανσουάζ, προκειμένου να αφαιρέσει τη ζωή ενός «ανθρώπου του κόσμου», όπως τον αποκαλεί η Βραζιλιάνα δημοσιογράφος Hildegard Angel, η οποία τον γνώριζε προσωπικά. «Καλός φίλος και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Ευχάριστος, κοινωνικός, καταρτισμένος. Μιλούσες μαζί του και ήθελες να πας στην Ελλάδα», δηλώνει στον «Guardian» η Hildegard.
Ο Κυριάκος Αμοιρίδης γεννήθηκε το 1957 στη Βέροια. Σπούδασε Νομική στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Ξεκίνησε την καριέρα του στη διπλωματία το 1985 και έγινε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη Βραζιλία το 2016. Διετέλεσε πρέσβης στη Λιβύη, ενώ εργάστηκε στην ελληνική πρεσβεία της Σερβίας. Ακόμη είχε δουλέψει ως σύμβουλος στο Ρίο, στην Ολλανδία αλλά και την Αθήνα. Μιλούσε τέσσερις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και σερβικά.
Μέσω της προσωπικής σελίδας του στο Facebook αποχαιρέτησε τον Κυριάκο Αμοιρίδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τον γνώριζε από τότε που και οι δύο ήταν φοιτητές στη Νομική Θεσσαλονίκης. «Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι θα αποχαιρετούσαμε υπό τέτοιες τραγικές συνθήκες τον Ακη Αμοιρίδη. Ενα έτος νεότερός μου στη Νομική Θεσσαλονίκης. Πάντοτε πρόσχαρος και ευγενής. Τον θυμάμαι, αργότερα, να με υποδέχεται με επαγγελματισμό, αλλά και διακριτική φιλία, ως στέλεχος της ΜΕΑ στην ΕΕ στις Βρυξέλλες» περιγράφει ο κ. Βενιζέλος.
Κορυφαία στιγμή
«Οταν πήγα στο υπουργείο Εξωτερικών», προσθέτει, «τον βρήκα πρέσβη στην Τρίπολη της Λιβύης υπό συνθήκες πολέμου σε ασύντακτη χώρα. Οργανώσαμε την επιχείρηση εκκένωσης που ήταν η κορυφαία του στιγμή στη διαχείριση κρίσεων επί του πεδίου. Ποιος θα περίμενε τέτοιο παιχνίδι της μοίρας στο Ρίο; Την αγάπη μου στην κορούλα του».
Αναμφισβήτητα, κορυφαία στιγμή στην καριέρα του αποτέλεσε η θητεία του στη Λιβύη. Τραγική ειρωνεία ότι υπηρέτησε σε μια χώρα σχεδόν πολεμική κι έχασε τόσο άδικα και τόσο άδοξα τη ζωή του στη Βραζιλία, με την οποία είχε δεσμούς από το παρελθόν και τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να φτιάξει και την προσωπική του ζωή με τη μοιραία Φρανσουάζ.

Ευχάριστος, κοινωνικός και καταρτισμένος, είναι λίγα μόνο από τα σχόλια για τον Κυριάκο Αμοιρίδη.

 

Στο Ρίο βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. με δύο υψηλόβαθμους αξιωματικούς κι έναν σύνδεσμο της Interpol που είναι σε επαφή με τους Βραζιλιάνους ομολόγους τους οι οποίοι έχουν προσφερθεί να τους αναλάβουν και να διεξαγάγουν από κοινού έρευνες. Επιπροσθέτως, στο Ρίο μεταβαίνει σήμερα και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σάο Πάολο, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, για να συνδράμει το έργο του κλιμακίου ασφαλείας και να διευθετήσει τα πρακτικά ως προς τη μεταφορά της σορού και ό,τι άλλο χρειαστεί.
Εν τω μεταξύ, οι Βραζιλιάνοι, σύμφωνα με πληροφορίες, οργανώνουν ειδικές τελετές για να αποχαιρετήσουν τον Ελληνα διπλωμάτη.
«Η ζήλια του για τον άντρα μου όπλισε το χέρι του εραστή μου»
Αρνείται κάθε συμμετοχή η Φρανσουάζ Αμοιρίδη στη δολοφονία του Ελληνα πρεσβευτή στη Βραζιλία, αν και έχει ήδη προφυλακιστεί με δικαστική εντολή, μαζί με τον εραστή της, Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο και τον εξάδελφό του, Εντουάρντο Μορέιρα Τενέστσι ντε Μέλο.
Συγκεκριμένα, η 40χρονη Φρανσουάζ δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα και ότι για όλα φταίει ο εραστής της.
Στους αστυνομικούς εξήγησε ότι γνώρισε τον Σέρτζιο πριν από έξι μήνες μέσα στο σπίτι όπου έγινε το έγκλημα, καθώς ήταν υπεύθυνος για το σύστημα ασφαλείας και συναγερμού. Σχεδόν αμέσως δημιούργησαν ερωτικό δεσμό, ενώ εκείνος μπαινόβγαινε με ευκολία στην οικία, λόγω του επαγγέλματός του.

 

Ο,τι απέμεινε από το καμένο αυτοκίνητo.

 

Οπως είπε η γυναίκα, ο Σέρτζιο ζήλευε πολύ όταν την έβλεπε με τον πρέσβη και αυτό ήταν που κατά τη γνώμη της όπλισε το χέρι του.
Αναφερόμενη στον Ελληνα σύντροφό της, μίλησε με τα χειρότερα λόγια, τονίζοντας ότι ήταν μονίμως μεθυσμένος και την κακοποιούσε τόσο λεκτικά όσο και σωματικά.
Αυτό ωστόσο το καταρρίπτουν με τις καταθέσεις τους η μητέρα και η αδελφή της, οι οποίες μιλώντας για τον Κυριάκο Αμοιρίδη κάνουν λόγο για έναν υπέροχο άνθρωπο που φερόταν με στοργή στη γυναίκα του και φρόντιζε να έχουν τα πάντα αυτή και η 11χρονη κόρη τους. Οι τρεις τους συνήθιζαν να κάνουν πολλά ταξίδια στην Ελλάδα, ενώ είχαν και έντονη κοσμική ζωή.
Η Αστυνομία δίνει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην κατάθεση του ξαδέλφου του δολοφόνου, ο οποίος είχε τον ρόλο του τσιλιαδόρου στη δολοφονία, ενώ ερευνά τα οικονομικά στοιχεία της οικογένειας και αν ο πρέσβης είχε ασφάλεια ζωής, κάτι που ενδεχομένως ρίχνει φως στα ελατήρια της δολοφονίας.

 
Ο ξάδελφος του αστυνομικού «καίει» το παράνομο ζευγάρι

Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Βραζιλιάνοι αστυνομικοί

 

Ο αστυνομικός Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο στην προσπάθειά του να προστατεύσει τη χήρα του Ελληνα διπλωμάτη ανέλαβε αποκλειστικά την ευθύνη για το έγκλημα, ξεκαθαρίζοντας ότι εκείνη δεν έχει καμία ανάμειξη στο φονικό. Μιλώντας στις Αρχές έκανε λόγο για έντονο δεσμό, ενώ τόνισε ότι το ζεύγος Αμοιρίδη ζούσε μεγάλα διαστήματα χώρια, καθώς ο πρέσβης έμενε το μεγαλύτερο διάστημα στην Μπραζίλια και η γυναίκα του στο Ρίο.

 
Υποστήριξε ότι ήθελε να την προστατεύσει από τον σύζυγό της που ήταν «βίαιος και αλκοολικός».
Ηταν τέτοια η ένταση της σχέσης που ο ίδιος ένιωθε υποχρεωμένος, όπως δήλωσε, να την προστατεύσει από τον σύζυγό της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βραζιλιάνικου Τύπου, το παράνομο ζευγάρι χρησιμοποιούσε ακόμη και τον ξενώνα του σπιτιού για να συναντιέται.
Περιγράφοντας τις συνθήκες της πράξης του, ο συλληφθείς αστυνομικός ανέφερε ότι τη Δευτέρα πήγε στο σπίτι για να μιλήσει με τον πρέσβη και να του ζητήσει να μην κακοποιεί τη γυναίκα του. «Τίποτε δεν ήταν προμελετημένο, τον σκότωσα σε αυτοάμυνα», είπε στους αστυνομικούς.
Ωστόσο, ο εξάδελφός του, που επίσης έχει συλληφθεί, «καίει» το παράνομο ζευγάρι. Και αυτό επειδή κατέθεσε στις Αρχές ότι μία ημέρα πριν από το φονικό, και σε συνάντηση που είχαν οι τρεις φερόμενοι ως συνεργοί , η Φρανσουάζ τού έταξε 23.000 ευρώ αν βοηθούσε στη δολοφονία του πρέσβη. Κατά μία εκδοχή που εξετάζει η Αστυνομία, κίνητρο της Φρανσουάζ ήταν να χαρεί τον έρωτά της με τον αστυνομικό, βάζοντας στο χέρι τα λεφτά της ασφάλειας του Αμοιρίδη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το