Ελλάδα

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Επανέρχεται το αίτημα των κομμάτων για κατοχύρωση του όρου

Η άγρια γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους έξω από το αστυνομικό τμήμα το βράδυ της Δευτέρας (2/4) προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την στάση της κυβέρνησης, που αρνείται να προχωρήσει σε νομοθετική κατοχύρωση του όρου. Γεγονός που καθιστά αδύνατο να αναγνωριστούν και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του εγκλήματος της γυναικοκτονίας.

Παράλληλα η αντιπολίτευση θέτει σειρά ερωτημάτων, όσον αφορά τις παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων, που επέτρεψαν να συμβεί το έγκλημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται πεισματικά την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»
Η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγγου, αναφερόμενη στη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, τόνισε:

«Άλλη μια γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της. Άλλη μια γυναικοκτονία. Η πέμπτη, από τις αρχές του χρόνου. Λίγα μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Όπου το θύμα είχε πάει να καταγγείλει τον κακοποιητή σύντροφό της.

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις παραλείψεις και τη στάση των αρμόδιων αστυνομικών. Θα πρέπει να διερευνηθούν, και να απαντηθούν πειστικά. Όχι με άλλη μια ΕΔΕ, «για τα μάτια του κόσμου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία αποτυγχάνει να προστατεύσει αποτελεσματικά μια γυναίκα που απειλείται. Και που στο παρελθόν είχε πέσει θύμα κακοποίησης. Και δεν θα είναι, δυστυχώς, η τελευταία. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Από σήμερα κιόλας.

Με αρχή, τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Εδώ και τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία. Ο Κ. Μητσοτάκης την αρνείται πεισματικά. Αρνείται να αναγνωρίσει μια πραγματικότητα και μια αναγκαιότητα.

Χρειάζονται πολλά ακόμα. Όπως η επαρκής στελέχωση τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας. Με κατάλληλα επιμορφωμένο προσωπικό. Κι όπως η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας κακοποιημένων γυναικών. Με ξενώνες φιλοξενίας, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.

Πάνω από όλα όμως, χρειαζόμαστε μια βαθιά, δομική αλλαγή νοοτροπίας. Γιατί η μεγάλη μάχη δίνεται μέσα στην κοινωνία. Καθημερινά. Αδιάκοπα. Μέχρι να αλλάξουμε συνειδήσεις. Μέχρι να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ασφαλή για όλες. Μέχρι το “Καμία μόνη”, από αίτημα να γίνει πραγματικότητα».

ΠΑΣΟΚ: «Παταγώδης αποτυχία στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών»
Για ανεπάρκεια της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων, από το βήμα της Βουλής.

«Μια τραγική γυναικοκτονία. Μια νέα κοπέλα, η οποία είχε καταγγείλει πριν από κάποιο χρονικό διάστημα τον δράστη, πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει βοήθεια και δολοφονείται λίγα μέτρα έξω από αυτό. Αυτό το τραγικό γεγονός έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς γεγονότων, που αποδεικνύουν ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Μια σειρά τραγικά γεγονότα δείχνουν την ανεπάρκειά σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια, ακόμα και σε περιπτώσεις ακραίες όπως είναι αυτή που συνέβη σήμερα» ανέφερε σχετικά.

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει τις γυναίκες απροστάτευτες»
Από την πλευρά του το ΚΚΕ τόνισε: ««Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους ότι μια 28χρονη γυναίκα δολοφονείται από πρώην σύντροφό της και μάλιστα έξω από ένα Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια και προστασία». Και συνεχίζει το ΚΚΕ τονίζοντας ότι η δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους «επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τον “Γολγοθά” που συχνά αντιμετωπίζουν γυναίκες σε παρόμοια περιστατικά, από την αστυνομική αυθαιρεσία και αδιαφορία, ακόμη και για στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως η συνοδεία ενός περιπολικού, μέχρι τις χρονοβόρες πολυδάπανες νομικές διαδικασίες και τις τραγικές ελλείψεις σε συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες».

Και σημειώνει ότι «είναι πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να διαφημίζει μέτρα, όπως το panic button, που είναι ανεπαρκή, αφήνοντας τις γυναίκες απροστάτευτες ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Αποτελεί δε διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως “κόστος” τα αναγκαία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία».

Νέα Αριστέρα: Τροπολογία από τον Αλέξη Χαρίτση για την κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία
Η Νέα Αριστερά θα προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας για την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση. Όπως ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του:

«Χθες βράδυ είχαμε ακόμα μία γυναικοκτονία, έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου η 28χρονη γυναίκα είχε πάει για να ζητήσει προστασία. Δεν της την έδωσαν. Ζήτησε να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι της. Δεν της το έδωσαν. Ενώ βρισκόταν ήδη στο Τμήμα, της είπαν να βγει έξω και να καλέσει την ‘Αμεση Δράση. Εκεί, αναζητώντας βοήθεια, την βρήκε ο δολοφόνος της».

Επίσης, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε επιπλέον ότι η Νέα Αριστερά απαιτεί να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας σε νομικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. «Κανένα panic button δεν τις προστατεύει. Οι σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες τις προστατεύουν. Ούτε μία λιγότερη», τόνισε.

«Κόσμος»: «Άμεσα μέτρα και τιμωρία των γυναικοκτονιών»
Από την πλευρά του ο «Κόσμος», σε δική του ανακοίνωση για τη γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη, την αποτροπή και την τιμωρία των γυναικοκτονιών. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «η άγρια δολοφονία της 28χρονης στου Αγίους Αναργύρους είναι η πέμπτη γυναικοκτονία εντός του 2024. Διαπράχθηκε, μάλιστα, λίγα μέτρα δίπλα από το Αστυνομικό Τμήμα και αφού η γυναίκα είχε ήδη καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της για βιαιοπραγίες και απειλές». Και προσθέτει: «Στην περίπτωση της χθεσινής γυναικοκτονίας προκύπτουν, όμως, και αμείλικτα ερωτήματα για τη στάση της ΕΛΑΣ, τα οποία καλείται ο αρμόδιος υπουργός να απαντήσει. Τι έκαναν οι αστυνομικοί του τμήματος προκειμένου να προστατεύσουν το θύμα; Πώς αξιολόγησαν παλιότερες καταγγελίες της; Υπήρχε επαρκής στελέχωση στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων;»

Παράλληλα ο «Κόσμος» τονίζει: «Είναι προφανές ότι όσα μέτρα έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Και είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται πεισματικά την ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία παρά τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά. Ο «Κόσμος» καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για την πρόληψη, την αποτροπή και την τιμωρία των γυναικοκτονιών αλλά και την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών για την προστασία των θυμάτων. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος και δεν δικαιολογείται άλλη καθυστέρηση».

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τι απαντά ο Χρυσοχοΐδης στις καταγγελίες για ολιγωρία των αστυνομικών

Απάντηση στις καταγγελίες για ολιγωρία των αστυνομικών στους Αγίους Αναργύρους, όπου δολοφονήθηκε η 29χρονη από…

2 Απριλίου 2024

Παραδοχή Νετανιάχου για το ισραηλινό χτύπημα σε μέλη ΜΚΟ στη Γάζα: «Αυτά συμβαίνουν σε καιρό πολέμου»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε σήμερα (2/4) πως επτά συνεργάτες της αμερικανικής ΜΚΟ World…

2 Απριλίου 2024

Τροχαίο στη Ν.Ιωνία-photos

Τροχαίο σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στη Ν.Ιωνια. Ειδικότερα Ι.Χ. φορτηγάκι  ανέβαινε την οδο Αχιλλέως και…

2 Απριλίου 2024

Ενημέρωση των μαθητών του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου από την ΤΟΜΥ για την ασφαλή κολύμβηση

Εκπρόσωποι της Τοπικής Μονάδας Υγείας Νέας Αγχιάλου επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου  και συγκεκριμένα η…

2 Απριλίου 2024

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το ΣτΕ απέρριψε την αίτησή της για τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της αίτησης…

2 Απριλίου 2024

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για το 2024 υποδέχτηκε ο δήμος Βόλου

Ο Δήμος Βόλου διά της αντιδημαρχίας Τουρισμού υποδέχτηκε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για το 2024. Πρόκειται…

2 Απριλίου 2024