Κόσμος

Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη

syriza-guardian

Στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες εκλογές αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ένας ακόμη πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη: όχι όμως με όπλα και τανκς, αλλά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υπαγορεύσεις της ΕΕ. Η κλυδωνισμένη από τη λιτότητα ίσως είναι στα πρόθυρα εθνικών εκλογών που μπορεί να φέρει στην εξουσία μία κυβέρνηση που αντιτίθεται στη λιτότητα. Το βαρυσήμαντο της υπόθεσης: αυτό δεν έχει συμβεί στα έξι χρόνια των περικοπών και της συρρίκνωσης των βιοτικών επιπέδων που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers», σημειώνει στην εισαγωγή του ο αρθρογράφος Όουεν Τζόουνς.
«Αλλά αν το ριζοσπαστικό, αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει σε πιθανές πρόωρες εκλογές με τη νέα χρονιά, αναμφισβήτητα θα είναι μία προσπάθεια να πνιγεί το πείραμα εν τη γενέσει του. Αυτό δεν θα έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους μας που θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τα χρόνια τις λιτότητας», προσθέτει.
«Τι δυστυχία έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Ενας στους τέσσερις πολίτες της είναι άνεργος, η φτώχεια έχει αυξηθεί από το 23% στο 40,5% και οι έρευνες έδειξαν ότι οι υπηρεσίες – κλειδιά, όπως οι υγειονομικές έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές ακόμη κι αν η ζήτηση έχει ανέβει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα έχει βιώσει μία πολιτική πόλωση που έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή -που κάνει άλλα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη να μοιάζουν ελαφρά φιλελεύθεροι- σε μία από τις εκλογικές μάχες έφτασε στο 15%. Αν και παραμένει απειλή, η στήριξή της έχει μειωθεί ευτυχώς στο μισό», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το