Ελλάδα

Guardian: Να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος και να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα

Guardian

Τώρα που η Αμάλ Κλούνεϊ ανακίνησε τη συζήτηση γύρω από την αίγλη του Παρθενώνα είναι ώρα να επανορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος: να επιστρέψουμε στο σπίτι τους τα αρχαία αυτά γλύπτά, επισημαίνει σε άρθρο της η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Αθήνα, Ελένα Σμιθ.
«Σχεδόν καθημερινά κάνω έναν περίπατο γύρω από την Ακρόπολη. Η λέξη “γύρω” είναι η λέξη κλειδί, γιατί οι Έλληνες έχουν διανύσει χιλιόμετρα για να ενώσουν τις αρχαιότητες της Αθήνας με ένα απλό πεζόδρομο. Στο κέντρο αυτού του κλασικού θησαυρού δεσπόζει μία απόκρημνη προεξοχή, γνωστός ο Ιερός Βράχος. Καθώς ανεβαίνεται το μονοπάτι είναι αυτό που στεφανώνει την κορυφή: εκεί, ανάμεσα στα πεύκα, βρίσκεται ο Παρθενώνας, ο σπουδαιότερος όλων των ναών, απαράμιλλος, λευκός και φτιαγμένος από το καλύτερο μάρμαρο του Χρυσού Αιώνα», σημειώνει η δημοσιογράφος.
«Αν και υποστηλωμένη, η επιβλητική σκιά του αριστουργήματος 2.500 ετών κόβει την ανάσα. Ένα δώρο κάτω από τον αττικό ουρανό. Αλλά και κάτι ακόμη: ο καλύτερος αντίλογος σε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα -Ελγίνεια- τα καλλιτεχνήματα που κάποτε κοσμούσαν τον μαγευτικό ναό, αλλά τα τελευταία 200 χρόνια εκτίθενται στο κακοφωτισμένο Βρετανικό Μουσείο, πρέπει να επανενωθούν με τον τόπο που δημιουργήθηκαν», συνεχίζει.
«Δεν θα κρυφτώ. Θα χρησιμοποιήσω τα αθάνατα λόγια του Λόρδου Βύρωνα: “Είμαι με την Ελλάδα”. Και τόσο φυσικά ενθουσιασμένη που μία τέτοια διαμάχη -η οποία θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολύ καιρό, εάν πρυτάνευε η λογική και το κοινό αίσθημα-, ανακινήθηκε μετά την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα», τονίζει η Σμιθ.
«Το ότι θα έπρεπε μία νεαρή Αγγλο-λιβανέζα δικηγόρος, προσφάτως παντρεμένη με έναν σταρ του Χόλιγουν να επανεκκινήσει τη συζήτηση (και με τα φλας να αστράφτουν), λέει πολλά για την εποχή που ζούμε. Αλλά δηλώνοντας απλά το προφανές, ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα γυρίσουν στην Ελλάδα, είναι αυτό που έβαλε στο επίκεντρο την κυρία Κλούνεϊ», επισημαίνει.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το