Θ Plus

Γρίπη των πτηνών: Ο ΕΟΔΥ ετοίμασε σχέδιο δράσης για πιθανά κρούσματα σε άνθρωπο

Σχέδιο δράστης εκπονήθηκε από τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να προκαθορισθούν οι ενέργειες που θα γίνουν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο, με στόχο τη βέλτιστη αντιμετώπιση του ασθενούς, την ελαχιστοποίηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα και στον χώρο του νοσοκομείου και την ασφάλεια του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που θα διαχειριστεί το κρούσμα.

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε, άσκηση επί χάρτου (tabletop exercise) σχετικά με τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, προκειμένου να εξεταστεί η πληρότητα και η συνοχή του σχεδίου, καθώς και για να εδραιωθεί η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος, του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος καθώς και επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού. Επίσης, παρών ήταν εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως παρατηρητής/αξιολογητής της άσκησης.

Τα αποτελέσματα της άσκησης επί χάρτου θα χρησιμοποιηθούν για την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης και θα θέσουν το πλαίσιο για την ανάληψη και άλλων αντίστοιχων πρωτοβουλιών τόσο σχετικά με τη γρίπη των πτηνών H5N1 όσο και σχετικά με άλλους πιθανούς αναδυόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Δεν έχει αναφερθεί ακόμα μετάδοση του ιού σε άνθρωπο αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλός
Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, η γρίπη των πτηνών H5N1 είναι διαδεδομένη σε άγρια πτηνά και φαίνεται ότι προκαλεί επιδημίες σε πουλερικά παγκοσμίως. Πρόσφατα, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ, με μέχρι στιγμής τρία κρούσματα σε εργαζομένους σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες.

Παρόλο που ο τρέχων κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, οι αρχές δημόσιας υγείας παρακολουθούν την κατάσταση προσεκτικά και λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους για έγκαιρη ανίχνευση και απόκριση σε περίπτωση κρουσμάτων σε ανθρώπους.

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει αναφερθεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής, ωστόσο η ύπαρξη κρουσμάτων σε θηλαστικά αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στο μέλλον.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Απεγκλωβίστηκε αρκούδα από δεξαμενή νερού στα Ιωάννινα

Αναζητώντας δροσιά και νερό να ξεδιψάσει, νεαρή αρκούδα κατέληξε σε δεξαμενή νερού. Το συμβάν έλαβε…

4 Ιουλίου 2024

Ενημέρωση σε Άφησο και Αργαλαστή για την προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση «Έξυπνοι στον ήλιο με ασφάλεια» την Πέμπτη 27-6-2024 στην πλατεία…

4 Ιουλίου 2024

Απολογισμός δράσεων του πρώτου εξαμήνου και το πλούσιο πρόγραμμα για το 2024 για τον πολιτισμό στη Θεσσαλία

Το πλούσιο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και θα…

4 Ιουλίου 2024

Επτά συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική για εμπρησμούς σε ξενοδοχείο και συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας

Στη σύλληψη επτά ατόμων για την –κατά περίπτωση- εμπλοκή τους σε δύο διαφορετικές υποθέσεις εμπρησμών,…

4 Ιουλίου 2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 167 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση του 2023

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών πιστώθηκαν 167.170.727,21 ευρώ τα οποία αφορούν στην εκκαθάριση των υπολοίπων…

4 Ιουλίου 2024

Στο Gov.gr Wallet η Ασφαλιστική Ικανότητα των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ

Διαθέσιμη είναι από σήμερα στο Gov.gr Wallet, στο ψηφιακό πορτοφόλι, η Ασφαλιστική Ικανότητα με στόχο…

4 Ιουλίου 2024