Θ Plus, Υγεία

Γρίπη: Σε «κόκκινο» συναγερμό οι ειδικοί – Έρχεται έξαρση μετά τις γιορτές – Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι ειδικοί για το για το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορονοϊού και αναπνευστικών ιών που όσο προχωρά ο χειμώνας μεταδίδονται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα η κορύφωσή τους να αναμένεται μετά τις γιορτινές ημέρες.

Τεστ πριν το γιορτινό τραπέζι
Μιλώντας στο Mega, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τόνισε πως τις μέρες των γιορτών, όπου θα υπάρξει συνωστισμός, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα, καθώς και να κάνουν ένα τεστ κορονοϊού προτού βρεθούν στο γιορτινό τραπέζι με συγγενείς και φίλους.

«Θα πάμε σε ένα σπίτι, σε ένα ρεβεγιόν με συγγενείς και φίλους. Καλό είναι να προηγηθεί ένα τεστ. Μπορεί να έχεις κορωνοϊός, να είσαι ασυμπτωματικός και να το μεταδόσεις στους υπόλοιπους», δήλωσε.

Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία
Ιδιαίτερα, οι αναπνευστικοί ιοί ταλαιπωρούν τα μικρά παιδιά, με τα παιδιατρικά νοσοκομεία και ιατρεία να είναι γεμάτα.

Η Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε πως αναμένεται έξαρση της γρίπης μετά τις γιορτές, ιδιαίτερα τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Όπως υπογράμμισε η ίδια, οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν προσοχή και κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Τι ανησυχεί τους ειδικούς
«Νομίζω ότι από τις 50.000 γριπώδεις συνδρομές που εκδηλώνονται καθημερινά, η συντριπτική πλειοψηφία το 40% είναι γρίπη, το 20% -30% είναι συγκυτιακός ιός, με τον κορονοϊό να είναι το μικρότερο ποσοστό», διευκρίνισε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Η εκτεταμένη χρήση μάσκας και το αποστειρωμένο περιβάλλον, στο οποίο ζούσαμε τα τελευταία τα τρία χρόνια, λόγω του κορονοϊού φαίνεται πως έχει καταστήσει τα ανοσοποιητικά μας ευάλωτα, καθώς όπως είπε ο πνευμονολόγος Πάνος Χατζηαποστόλου στην κάμερα του OPEN, «Υπάρχει ένα παρθένο έδαφος για τις λοιπές ιώσεις, με τις οποίες δεν ήρθαμε σε επαφή».

Ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και τα παιδιά, με πολλά από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας να είναι είτε γεμάτα είτε να έχουν αυξημένη αναμονή.

Το κύμα της τριδυμίας, μάλιστα, δεν αναμένεται να υποχωρήσει άμεσα, με τους ειδικούς να αναμένουν κλιμάκωση μετά τα Χριστούγεννα .«Αυτοί που θα πάσχουν κάθε μήνα θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια, που σημαίνει ότι προς το τέλος του Φεβρουαρίου οι μισοί Έλληνες ίσως και τα 2/3 του πληθυσμού θα έχουν νοσήσει από κάποια ίωση» τόνισε ο κος Τζανάκης.

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ παρουσίασε σήμερα την πρώτη συνδιαστική έκθεση επιτήρησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος σε συνδυασμό με την πορεία διασποράς του κορονοϊού.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, η εποχική γρίπη είναι σε έξαρση, ενώ καταγράφηκε και ένας θάνατος 78χρονης, η οποία έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Επιπρόσθετα, εκτιμάται πως η θετικότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ 17 άτομα νοσηλεύτηκαν με γρίπη σε ΜΕΘ από την 40η έως την 50η εβδομάδα του 2022.

Από την άλλη η πορεία διασποράς του κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση, ενώ καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα 104 διασωληνώσεις και 150 θάνατοι. Ανάμεσα στους δια σωληνωμένους είναι κι ένα κοριτσάκι μόλις 2,5 ετών το οποίο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Αγλαΐα Κυριακού.

Αναλυτικά σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ
Όσον αφορά τις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου):

καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
η αύξηση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 5-14 και 15-64 ετών, ενώ στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και τις ηλικίες 65 ετών και άνω η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή
Όσον αφορά τον κορονοϊό:
η θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα
ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα
καταγράφηκαν 104 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη COVID-19
καταγράφηκαν 150 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 49-98)
η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας
οι υπο-παραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1., παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές της ΒΑ.5
η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν

Όσον αφορά τον ιό της γρίπης:
η θετικότητα παρέμεινε υψηλά
καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ
συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022 νοσηλεύτηκαν 17 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ
δεν καταγράφηκαν θάνατοι από γρίπη την εβδομάδα 50/2022
από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022 έχει καταγραφεί ένας θάνατος ασθενούς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
από τα 108 στελέχη τύπου Α που εξετάστηκαν από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 0/2022, 106 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09
Όσον αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV:
η θετικότητα ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα)

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το