Τοπικά

Γρηγόρης Χέλμης “Ημέρες Γαστρονομίας με όρεξη για ανάδειξη προϊόντων”

Οι «Ημέρες Γαστρονομίας» είναι η έβδομη και τελευταία ενότητα του Φεστιβάλ Βόλου 2021. Είναι προγραμματισμένες για το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου, όταν θα κλείσουν τον κύκλο των φετινών εκδηλώσεων. Η θεσμοθέτησή τους είναι ένα προσωπικό στοίχημα για όλους εκείνους, οι οποίοι στοχεύουν στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και των προϊόντων που παράγει η Μαγνησία. Ο βραβευμένος σεφ Γρηγόρης Χέλμης, μίλησε για τη γαστρονομική περιήγηση που θα ρίξει την αυλαία του 6ου κατά σειρά Φεστιβάλ.

Οι γαστρονομικές ανησυχίες του Γρηγόρη Χέλμη παρέχουν όλα τα εχέγγυα για την επιτυχία του εγχειρήματος, με την ένταξη των «Ημερών Γαστρονομίας» να προσδίδουν «άρωμα» επιτυχίας στον επιτυχημένο θεσμό που συντονίζει ο Νίκος Φυτάς για μία ακόμη χρονιά. Ο εκ των εμπνευστών του «ΜεΖέν», ενός τσιπουράδικου που η φήμη του έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, αναφέρθηκε στον συντονιστικό ρόλο που ανέλαβε, αλλά και την αγάπη του για το τσίπουρο και την ιστορία που κουβαλάει στην πόλη εδώ και έναν αιώνα.

«Με τον Νίκο Φυτά μετράμε πολλά χρόνια φιλίας. Κατά καιρούς συζητάμε διάφορα πράγματα, που θέλουμε να κάνουμε μαζί. Κουβέντα στην κουβέντα, προέκυψε η πρώτη μας συνεργασία σε αυτό το επίπεδο με τις «Ημέρες Γαστρονομίας». Ανέλαβα τον συντονισμό του προγράμματος και θα «τρέξουμε» όλα τα events από την 1η μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου. Από την εποχή ακόμη που ήμουν σεφ στο «Ξενία» Βόλου, είχα πολλά πράγματα στο μυαλό μου. Με ενδιέφερε από παλιά να γίνει κάτι στην πόλη πάνω στο γαστρονομικό κομμάτι και να είναι προσηλωμένο στο τσίπουρο, με μία ευρύτερη «βεντάλια» από προϊόντα του Βόλου και του Πηλίου. Τώρα ήταν το κατάλληλο timing, αφού και ο Νίκος Φυτάς ήθελε να δώσει άλλη διάσταση στο Φεστιβάλ Βόλου», ανέφερε ο Θεσσαλονικιός σεφ, ο οποίος έκανε λόγο για το εξαιρετικό feedback που εισπράττει μέχρι στιγμής: «Δεν περίμενα τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα είναι από τις πλέον επιτυχημένες θεματικές ενότητες. Το κοινό παραδοσιακά «αγκαλιάζει» οτιδήποτε αφορά στο φαγητό και η γαστρονομία είναι κάτι που ενδιαφέρει πολλούς. Και αυτό μας δίνει το έναυσμα για την επόμενη χρονιά να προγραμματίσουμε πολύ περισσότερες δράσεις και να επαναλάβουμε τις «Ημέρες Γαστρονομίας» με μεγαλύτερη όρεξη».

Ο κ. Χέλμης, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στον Βόλο από το 2006, με εξαίρεση τη διετία 2011-2013 που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου, πριν από οκτώ χρόνια μαζί με τον Ανδρέα Διακοδημήτρη τόλμησαν τη δημιουργία ενός new age τσιπουράδικου, δίνοντας «σάρκα και οστά» στο κοινό όραμά τους. Το 2013 ήταν ορόσημο για την πορεία του επιτυχημένου σεφ, αφού το «ΜεΖέν» άλλαξε τα δεδομένα, μέσα από την προσέγγιση που τόλμησε ο σεφ γύρω από την πλέον αγαπημένη συνήθεια των Βολιωτών.

«Εδώ και εκατό χρόνια ο Βόλος έχει τη δική του γαστρονομική ταυτότητα, όταν ξεκίνησαν να αναπτύσσονται τα πρώτα τσιπουράδικα. Πολύ περισσότερο μετά την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων και ουσιαστικά εξέλιξαν αυτή τη συνήθεια που υπήρχε στον Βόλο. Εκείνοι ήταν που καθιέρωσαν τον μερακλίδικο μεζέ δίπλα στο τσίπουρο. Στο «ΜεΖέν» δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από το να «πατήσουμε» πάνω στο ίδιο μονοπάτι, δίνοντας, όμως, το δικό μας στίγμα και άποψη πάνω στο δίπτυχο τσίπουρο – μεζές», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε και για την κοινωνική διάσταση του φαινομένου: «Όταν είπαμε πως θα ασχοληθούμε με το τσιπουράδικο, το πρώτο πράγμα που κάναμε, ήταν να αναζητήσουμε τις ρίζες αυτής της ιστορίας σε όλα τα επίπεδα. Είτε μιλάμε για την απόσταξη είτε για τους μεζέδες, αλλά και γιατί επιβιώνει αυτό στον Βόλο και πώς «ζυμώθηκε» τόσα χρόνια. Αυτό που ανακαλύψαμε, ήταν πως ανέκαθεν το τσίπουρο και ο μεζές, προϋπόθετε συνάντηση για κουβέντα. Για παράδειγμα, όταν έκλειναν τα εργοστάσια και σχολούσαν οι εργάτες, έκαναν μία στάση στα καφενεία, έπιναν ένα τσιπουράκι ανταλλάσσοντας τα νέα της ημέρας και έπειτα επέστρεφαν στα σπίτια τους για να περάσουν το υπόλοιπο της ημέρας. Γι’ αυτό και το τσίπουρο είναι μεσημεριανό… άθλημα. Κρατάει από τότε αυτή η παράδοση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το