Ελλάδα

«Γρίφος» με το εμβόλιο AstraZeneca – Στον αέρα ο προγραμματισμός στην Ελλάδα

Eνα τεράστιο θέμα ανακύπτει για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας καθώς παραμένει άλυτος «γρίφος» η εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στις αμέσως επόμενες φάσεις του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Για το θέμα, σύσκεψη πραγματοποίησαν την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, τα μέλη της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN TV, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν αν θα γίνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca σε πολίτες άτομα άνω των 65 ετών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απόφαση δεν ελήφθη, ενώ πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Το θέμα που προκύπτει αυτή την ώρα είναι πως αν τελικά οι ειδικοί αποφασίσουν να μην γίνουν τα εμβόλια στους άνω των 65, θα προκύψει πρόβλημα με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, όπως έγινε και στην Σουηδία. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι μέχρι το τέλος του Μαρτίου να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού τα άτομα άνω των 75 και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες.

Γαλλία: Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν συστήνεται για τους άνω των 65
Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, το τρίτο που εγκρίθηκε στη Γαλλία, δεν συστήνεται για τους άνω των 65 ετών, ελλείψει διαθέσιμων αυτή τη στιγμή δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας της Γαλλίας (HAS), που δόθηκε σήμερα Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, στη δημοσιότητα.

«Υπάρχει έλλειψη δεδομένων για τους ασθενείς άνω των 65 ετών. Αυτά τα δεδομένα θα έλθουν τις επόμενες εβδομάδες, Στο μεταξύ, εμείς συστήνουμε τη χρήση του στους κάτω των 65 ετών», δήλωσε η πρόεδρος της HAS Ντομινίκ λε Γκουλουντέκ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου. «Αυτή η γνωμοδότηση θα επανεξεταστεί υπό το φως των συμπληρωματικών κλινικών δεδομένων, τα οποία αναμένουμε προσεχώς», υπογράμμισε η ίδια. Επιπλέον, στον βαθμό που το εμβόλιο αυτό είναι «πολύ εύκολο να το χειριστεί κανείς, πολύ συγκρίσιμο με εκείνο της γρίπης στη χρήση του», η HAS συστήνει ότι θα μπορούσε να χορηγηθεί «από φαρμακοποιούς και μαίες, εκτός των νοσηλευτών και γιατρών», συνέχισε η λε Γκουλουντέκ.

Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να φυλαχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλασικά ψυγεία, σε αντίθεση με τα άλλα δύο ήδη διαθέσιμα εμβόλια, εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna, που πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-70 βαθμούς Κελσίου για το πρώτο και -20 βαθμούς Κελσίου για το δεύτερο). Η γνωμοδότηση της HAS πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την κυβέρνηση. Εφόσον αυτό γίνει, κάτι που είναι πολύ πιθανό, η Γαλλία θα ενταχθεί στον κατάλογο των χωρών που δεν συστήνουν το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πιο ηλικιωμένους, σε αντίθεση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Γερμανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ιταλία.

Οι γνωμοδοτήσεις τους δεν σημαίνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στους πιο ηλικιωμένους, αλλά ότι δεν μπορούν να αξιολογήσουν αυτήν την αποτελεσματικότητα βάσει των τωρινών δεδομένων. Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγηθεί στη Γαλλία σε «δύο συγκεκριμένους πληθυσμούς», σύμφωνα με την πρόεδρο της HAS. «Πρώτα, σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και των κοινωνικό-ιατρικών υπηρεσιών, όποιος κι αν είναι ο τόπος άσκησης του επαγγέλματός τους… κυρίως διότι έχουμε ανάγκη να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι», εξήγησε η Ντομινίκ λε Γκουλουντέκ. «Κατά δεύτερον, στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 50 και 65 ετών, αρχής γενομένης από εκείνους που παρουσιάζουν συννοσηρότητες», συμπλήρωσε. «Ελπίζουμε σε περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις (αυτού του εμβολίου) εντός των επόμενων 3 μηνών, κάτι που θα βοηθήσει να εμβολιάσουμε επιπλέον 5 εκατομμύρια ανθρώπους».

AstraZeneca: Απαγορευτικό της Γερμανίας για το εμβόλιο σε άνω των 65 ετών
Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, ανέφερε πρόσφατα η γερμανική επιτροπή για τους εμβολιασμούς (STIKO) σε μια επικαιροποίηση των συστάσεών της για το εμβόλιο, επικαλούμενη έλλειψη επαρκών δεδομένων για να συστήσει τη χρήση του για τον εμβολιασμό ομάδων μεγαλύτερης ηλικίας. «Τα διαθέσιμα δεδομένα είναι αυτή τη στιγμή ανεπαρκή για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πάνω από την ηλικία των 65 ετών», τόνισε η επιτροπή σε απόφαση που κοινοποίησε την Πέμπτη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Tο γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από τους 341 ανθρώπους που εμβολιάσθηκαν στην ομάδα ηλικίας 65 ετών και άνω, μόνο ένας μολύνθηκε με τον κορονοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών δεν είναι σε θέση να έχει ένα στατιστικά σημαντικό δεδομένο. Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε πως η εταιρεία του είχε λιγότερα δεδομένα από άλλες φαρμακοβιομηχανίες για τους ηλικιωμένους επειδή άρχισε να εμβολιάζει αργότερα τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
«Όμως έχουμε ισχυρά δεδομένα που δείχνουν πολύ ισχυρή παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού στους ηλικιωμένους, παρόμοια με αυτή που βλέπουμε σε νεώτερους ανθρώπους», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
Από την άλλη πλευρά η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της κατά του νέου κορονοϊού σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. «Οι τελευταίες αναλύσεις στηρίζουν την υπόθεση μιας αποτελεσματικότητας του εμβολίου στην ομάδα των άνω των 65 ετών», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανοσουηδικού ομίλου.

Θεοδωρίδου : Προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της AstraZeneca στους άνω των 65, εξέφρασε τις αμφιβολίες της για τα αποτελέσματα των ερευνών που το αμφισβητούν. Σημείωσε ότι στις δοκιμές του εμβολίου υπήρξε μικρός αριθμός συμμετεχόντων μεγάλης ηλικίας, κάτι που καθιστά τα αποτελέσματα για τους 65 και άνω αναξιόπιστα. «Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κυμαίνεται στο 60% και μετά τη δεύτερη δόση στο 82%. «Σε καμία περίπτωση, δεν είναι αναποτελεσματικό εμβόλιο, απλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια και για τον ιό Ebola. «Χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη του κορoνaϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοαπόκριση από τον οργανισμό» είπε.

«Να πω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον» συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και σημείωσε πως η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60%. Το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 290.947 εμβολιασμοί ενάντια στον κορονοϊό και 244.652 άτομα έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου της Pfizer. Η επόμενη ηλικιακή ομάδα που είναι να εμβολιαστεί στη συνέχεια είναι οι πολίτες άνω των 75 ετών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το