Τοπικά

Γραμματεία Βόλου του ΠΑΜΕ: Εργαζόμενοι στοιβάζονται σαν σαρδέλες σε λεωφορεία

Τον “στοίβαγμα” εργαζομένων σε λεωφορεία που μισθώνουν επιχειρήσεις της περιοχής , κατήγγειλε το ΠΑΜΕ επισημαίνοντας πως δεν τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης γιατί η εταιρείες αρνούνται να προχωρήσουν σε μίσθωση και δεύτερου δρομολογίου για την παραλαβή των εργαζομένων και τη μεταφορά τους στα εργοστάσια.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την έλλειψη μέτρων προστασίας και των συγχρωτισμό εργαζομένων σε χώρους δουλειάς και κατά την αλλαγή της βάρδιας .

Όπως ανέφεραν,  με λεωφορεία μεταφέρονται περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι στο δρομολόγιο ενώ υπάρχουν και όρθιοι ενώ σε επιχειρήσεις δεν γίνεται θερμομέτρηση και παρατηρείται συγχρωτισμός κατά την έναρξη της βάρδιας, κατά τη διάρκεια της παραγωγής αλλά και στα αποδυτήρια.

Στη συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ  τόνισαν ότι το πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση και ψηφίστηκε, είναι η εξολόθρευση των εργασιακών δικαιωμάτων.
“H κυβέρνηση της ΝΔ, σαν εξολοθρευτής των εργασιακών δικαιωμάτων τρέχει να κάνει νόμους της απαιτήσεις του ΣΕΒ και να δημιουργήσει εμπόδια στην οργάνωση της εργατικής απάντησης.   Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ προβάλλουν ως “φάρμακο δια πάσα νόσον” το επικίνδυνο “σχέδιο Πισσαρίδη”.  Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και περαιτέρω επιβολή των “ευέλικτων” εργασιακών σχέσεων που ευαγγελίζονται ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι, δηλαδή κατευθύνσεις και πολιτικές που ήδη έχουν τσακίσει τα δικαιώματα ιδιαίτερα των νέων εργαζομένων, που σύμφωνα με την κυβέρνηση δήθεν ευνοούνται.
Προετοιμάζει νέο νόμο ενάντια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζομένων για να αναχαιτίσει τους αγώνες που έρχονται και την οργή που βράζει στους χώρους δουλειάς.  Καταγγέλουμε επίσης πως με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση στη  Βουλή, επικυρώνονται οι ανατροπές που έφερε με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τον Αύγουστο (επέκταση του προγράμματος Συν-εργασία) ως το τέλος του έτους και του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεων έως το τέλος του Οκτώβρη.
Ο νόμος για τις διαδηλώσεις  ήταν νόμος για τα συνδικάτα”.
Τα μέλη της Γραμματείας επισήμαναν ότι η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη.” Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει η εργατική τάξη ξανά την κρίση τους” πρόσθεσαν.

“Κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων”
Αναφερόμενοι στα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ανέφεραν ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι έκτακτα και  δεν «ήρθαν» για την πανδημία.
“Ήταν έτοιμα στα συρτάρια για να ψηφιστούν και τα θέλουν για να μείνουν και να προστεθούν στα προηγούμενα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δεν είναι αποτέλεσμα της ατομικής ανευθυνότητας όπως μας παρουσιάζει η κυβέρνηση. Είναι το αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων που έκαναν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτα για χάρη των κερδών των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων και των μεγάλων επιχειρήσεων στον τουρισμό.  Οι πρώτοι χώροι διασποράς του ιού είναι οι εργασιακοί χώροι και τα μέσα μεταφοράς που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων, εκεί που τα υγειονομικά πρωτόκολλα σταματάνε στις πύλες των εργοστασίων.  Εκεί που δεν γίνεται κανένας έλεγχος και όταν γίνεται αυτός πραγματοποιείται κάτω από πιέσεις και καταγγελίες” ανέφερε το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Κώστας Στεργίου και πρόσθεσε:

“Καταγγέλλουμε ότι στην περιοχή μας επιχειρήσεις που μεταφέρουν το προσωπικό με λεωφορεία, οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σαν σαρδέλες γιατί αποτελεί κόστος η δρομολόγηση και άλλου λεωφορείου.  Τα μέτρα υγιεινής είναι σχεδόν ανύπαρκτα, οι εργαζόμενοι συγχρωτίζονται στους χώρους δουλειάς και στην αλλαγή της βάρδιας.
Σε αυτή τη γραμμή ακριβώς είναι η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και αυτό αποδεικνύεται με την παντελή απουσία της από τη διεκδίκηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ειδικά την περίοδο της πανδημίας και προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, που η απουσία της αυτή όμως είναι φανερή στήριξη στα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται”.

Η Γραμματεία Βόλου του ΠΑΜΕ στηρίζει και θα συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση, στις 7:00 το απόγευμα στον Αγ. Νικόλαο που διοργανώνει το Σωματείο Καθαριστριών και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το