Τοπικά

Γουργουλιάνης για κορωνοϊό: Να κάνουμε ό,τι και η Νορβηγία, να δώσουμε χώρο στους ανθρώπους εκτός σπιτιού

Στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για άλλη μία φορά με τον κορωνοϊό, με 3.215 νέα κρούσματα να καταγράφονται χθες στη χώρα, αναφέρθηκαν ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Βλέπουμε μια κάμψη από την αρχή της άλλης εβδομάδας. Αλλά έχουμε σημαντική συνεισφορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Θέλουμε να δούμε την εξέλιξη της πορείας», είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο Mega

«Στην περιοχή μας είχαμε τους σεισμούς. Οι άνθρωποι μένουν πολλοί μαζί, αναγκάζονται να συγχρωτίζονται και υπολογίζουμε ότι στις δύο επόμενες εφημερίες ότι θα έχουμε περισσότερες εισαγωγές από τις περιοχές αυτές. Προς το παρόν είναι ελεγχόμενη η κατάσταση με τις ΜΕΘ και τις κλινικές κορωνοϊού. Υπάρχουν κρεβάτια. Είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη. Το lockdown που εφαρμόζεται δεν έχει αποδώσει», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γουργουλιάνης.

«Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς. Όταν είναι λίγα τα κρεβάτια στην Αττική, είναι δύσκολο να ανοίξουμε. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων. Πρέπει επιτέλους να πάμε στο υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα. Θα έπρεπε να είναι στο 70-80%. Πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις στα ΜΜΜ. Θα πρέπει στους εργασιακούς χώρους να γίνονται rapid test, το ίδιο και στα σχολεία όταν ανοίξουν», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Δεν έχουμε μάθει από την εμπειρία του προηγούμενου κύματος. Στη βόρεια Ιταλία όταν έκλεισαν τα σχολεία, είχαμε ενδοοικογενειακές μολύνσεις. Πρέπει να πάρουμε μέτρα με βάση τις ιδιαιτερότητες της δικής μας περιοχής. Σε ό,τι αφορά στην αγορά, θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς κανένα κίνδυνο. Είναι μικρή η συμμετοχή του λιανεμπορίου στα κρούσματα. Θα γίνεται μόνο με ραντεβού, και χωρίς την εστίαση ανοιχτή. Να δώσουμε περισσότερο χώρο στους ανθρώπους εκτός σπιτιού, στη φύση, στον αέρα, όπως κάνει η Νορβηγία και άλλες χώρες. Δεν έχω εγώ την απόφαση, αλλά το να μείνει κάποιος από τις 6 στο σπίτι είναι λάθος», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το