Τοπικά

«Γόρδιος δεσμός» η χωροθέτηση των λαϊκών αγορών “Θ”

ΑΓΟΡΑ ΛΑΙΚΗ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι το ζήτημα της χωροθέτησης των λαϊκών αγορών. Ζήτημα διαχρονικό, που όποτε έρχεται η ώρα των αλλαγών σε δρόμους ή συνοικίες, προκαλείται «σεισμός» από τους εμπλεκόμενους. Πωλητές ρούχων, οπωροκηπευτικών και μικροπωλητές, διατυπώνουν – ξεχωριστά – τις δικές τους προτάσεις. Κάτοικοι των συνοικιών αντιδρούν και ζητούν την απομάκρυνσή τους και άλλοι πάλι ζητούν να μείνουν μόνο όσοι πωλούν είδη διατροφής για να έχουν το … μανάβη στην πόρτα τους.

Σε αυτό το μπερδεμένο κουβάρι υπεύθυνος χωροθέτησης είναι ο Δήμος και υπεύθυνη ελέγχου είναι η Περιφερειακή Ενότητα. Η τελευταία μάλιστα εδώ και καιρό δεν προβαίνει σε ελέγχους, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού ή αντιφάσεις στο Νόμο. Τα πρόστιμα μάλιστα για τους παραβάτες είναι αρκετά τσουχτερά (5.000 ευρώ περίπου). Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Άρη Σαββάκη να προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή». Προ δεκαημέρου, μία πρώτη – πρόχειρη, όπως όλοι αποφάνθηκαν – πρόταση χωροθέτησης αποσύρθηκε και δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις και διαπιστώθηκαν σοβαρές εκκρεμότητες, διαδικαστικές, αλλά και διαχειριστικές. Τα σημεία λειτουργίας των λαϊκών αγορών προκαλούν αντιδράσεις και στην κοινωνία. Μεγάλος αριθμός κατοίκων στις γειτονιές που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν, συγκεντρώνει υπογραφές, ζητώντας να αλλάξει η λογική λειτουργίας των λαϊκών. Τονίζουν πως υπάρχουν πολλά οικόπεδα και χώροι, που μπορεί να φιλοξενήσουν τις λαϊκές σε μόνιμη βάση, χωρίς να ενοχλούν τους δημότες. Το δεκαήμερο που μεσολάβησε, ο κ. Σαββάκης προσπαθεί να βρει λύσεις, που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Ανέφερε πως το θέμα θα κλείσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα οριστικοποιηθεί η πρόταση, που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής – και εφ’ όσον εγκριθεί – στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Τροχαία, με έγγραφό της, έχει απορρίψει τις μέχρι τώρα προτάσεις των δημοτικών ενοτήτων, καθώς δεν τηρούνται βασικοί κανόνες κυκλοφορίας. Η Αστυνομία δεν συμφωνεί με τη λειτουργία λαϊκών στους εξής δρόμους: Δευτέρα Ν. Ιωνία: Λαϊκή αγορά οπωρολαχανικών στην οδό Μερκούρη, καθώς η οδός εξυπηρετεί τη γραμμή του Αστικού ΚΤΕΛ Νο 9, ενώ τα είδη ένδυσης θα είναι προτιμότερο να λειτουργήσουν στο πάρκιν «Ανδρέας Βαλαχής». Τρίτη στη Δ.Ε. Βόλου: Λαϊκή αγορά οπωρολαχανικών στην οδό Παναγούλη, επειδή η συγκεκριμένη οδός αποτελεί τη βασική οδό πρόσβασης στην περιοχή Χρυσοχοΐδη. Τετάρτη στη ΔΕ Βόλου: Λαϊκή αγορά των ειδών ένδυσης στην οδό Καραμπατζάκη, επειδή καταργούνται σε αρκετές πολυκατοικίες οι είσοδοι των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης. Παρασκευή ΔΕ Βόλου: Λαϊκή αγορά των ειδών ένδυσης στην οδό Αντιστάσεως, επειδή υπάρχει η είσοδος του 19ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς επίσης καταργούνται σε αρκετές πολυκατοικίες οι είσοδοι των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης. Σάββατο ΔΕ Βόλου: Λαϊκή αγορά των οπωρολαχανικών στην οδό Γ. Δήμου, επειδή ο δρόμος εξυπηρετεί την γραμμή του 9 του αστικού ΚΤΕΛ. Όσον αφορά στη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων, προτείνεται να λειτουργεί επί της οδού Φερών. Ανάλογες είναι οι διαφωνίες και από την πλευρά του Αστικού ΚΤΕΛ. Άλλωστε οι αντιρρήσεις Τροχαίας και ΚΤΕΛ επικεντρώνονται σε ζητήματα κυκλοφορίας. Ο αντιδήμαρχος θα συναντηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες με τους υπευθύνους του Αστικού ΚΤΕΛ και με τη διοίκηση της Τροχαίας, για την οριστική συμφωνία.

Στο Συνήγορο του Πολίτη
Λαϊκές αγορές χωρίς αρχή και τέλος, όπου κυριαρχεί η αναρχία, ενώ οι έλεγχοι απουσιάζουν, γεγονός που ανάγκασε πολίτες να προσφύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη. Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες για την αταξία που επικρατεί στις λαϊκές, έχουν απόλυτο δίκαιο, εφόσον δεν τηρούνται κανόνες καθαριότητας, στάθμευσης και οι πόρτες των σπιτιών τους είναι αποκλεισμένες. Η όποια προσπάθεια να μπει τάξη μέχρι σήμερα, έχει πέσει στο κενό και οι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι πωλητές διαθέτουν άδειες. Η ανεξάρτητη Αρχή καλείται να χειριστεί τις υποθέσεις των λαϊκών του Βόλου, μετά από καταγγελίες πολιτών. Συγκεκριμένα έχει καταγγελθεί η λειτουργία λαϊκών αγορών πέραν των προδιαγεγραμμένων ορίων τους, καθώς εκτός από το ότι είναι παράνομες, όπως αναφέρουν στην καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη, εγκυμονούν και κινδύνους για τους περίοικους. Οι πολίτες ζητούν από το Συνήγορο, να επιβάλει με τις αποφάσεις του τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε να διασφαλίζονται τα νόμιμα όρια λειτουργίας των λαϊκών και να αποφεύγεται η παράνομη κατάληψη τμημάτων των παρακείμενων οδών από τους πωλητές, τους πάγκους και τα οχήματά τους.

«Φρένο» η πρόσφατη νομοθεσία
Οι νέοι κανόνες λειτουργίας των λαϊκών αγορών τέθηκαν σε ισχύ από τον περασμένο Μάιο, μετά την ψήφιση του Νόμου 4264/2012 του υπουργείου Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο, πριν την ψήφισή του, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους ανθρώπους των λαϊκών αγορών (μικροπωλητές και πωλητές αγροτικών προϊόντων). Στον εν λόγω νόμο περιλαμβάνονται όλες οι ρυθμίσεις για τον τρόπο λειτουργίας, τη χορήγηση θέσεων, τις άδειες, κ.ά., όπως ψηφίστηκαν στις 6 Μαΐου από τη Βουλή, μετά από σχετικές τροποποιήσεις, λόγω των κινητοποιήσεων των παραγωγών και πωλητών που είχαν προηγηθεί.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βόλου κ. Σαββάκης επισημαίνει δύο αρνητικά σημεία στο Νόμο, που στην ουσία «δένουν» τα χέρια του Δήμου, να προβεί σε ριζικές αλλαγές. Όπως εξηγεί, το ένα σημείο είναι ότι οι λαϊκές αγορές πρέπει να είναι μικτές – δηλαδή με ρούχα και οπωροκηπευτικά – και να μη λειτουργούν σε στεγασμένο χώρο, αλλά σε κεντρικά σημεία, όπως μεγάλοι δρόμοι, πλατείες, πάρκα. «Η σκέψη για στεγασμένες λαϊκές, κάτι που θέλουμε και εμείς, αποκλείεται από τη Νομοθεσία. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της στεγασμένης λαϊκής, όμως τούτο δεν γίνεται. Έχουμε βολιδοσκοπήσει και χώρους στο Βόλο, ώστε αν γίνουν αλλαγές στο Νόμο – που έχουν ζητηθεί – να μπορέσει να υλοποιηθεί μία τέτοια προοπτική» τονίζει ο κ. Σαββάκης. Πρόταση για στεγασμένες λαϊκές αγορές έχουν κάνει και πολίτες. Χώροι οι οποίοι προτείνονται είναι – μεταξύ άλλων – η Υπερτοπική Αγορά, η πρώην Βαμβακουργία, υπαίθριοι χώροι σε συνοικίες που δεν είναι πυκνοδομημένες.
Άλλοι θέλουν το «μαρούλι» και άλλοι τα ρούχα
Εδώ και μέρες ο αντιδήμαρχος έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων για τις λαϊκές αγορές από πολίτες, οι οποίοι διατυπώνουν τις δικές τους απόψεις, ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνουν. Αρκετοί είναι οι διαμαρτυρόμενοι από την περιοχή της Ευφραιμίδου, από την Κωνσταντά, την Εθνικής Αντιστάσεως. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «κάποιοι θέλουν τις λαϊκές αγορές έξω από την πόρτα τους, για τα οπωροκηπευτικά, ενοχλούνται όμως από τους μικροπωλητές ρούχων». Κυρίως ηλικιωμένα άτομα, θέλουν να εξυπηρετούνται από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς, μόνο όμως για τα τρόφιμα. Αντίθετα υπάρχουν άλλοι, οι οποίοι θέλουν λαϊκή για τα ρούχα. Η Δημοτική Αρχή παλεύει να συγκεράσει επιθυμίες, προτάσεις, τις διατάξεις του Νόμου. Να καταλήξει σε μία πρόταση, που δεν θα προκαλεί αντιδράσεις και τριβές και κυρίως να είναι σωστή για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα, που πρέπει όμως να λυθεί.

88 ανανεώσεις στο Βόλο
Αν και δόθηκε νέα παράταση για τις ανανεώσεις αδειών των μικροπωλητών, καθώς αυτή που είχε δοθεί, έληξε στις 2 Μαρτίου (πρόκειται για τη δεύτερη παράταση, αφού η πρώτη είχε λήξει στις 31/12/2014), μόλις 88 από τους 255 τις ανανέωσαν. Οι περισσότεροι, όπως έχουν δηλώσει, αδυνατούν λόγω χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα. Έγγραφο απόλυτα απαραίτητο για την ανανέωση των αδειών τους. Αντιπροσωπείες Πανελλαδικών Ομοσπονδιών Λαϊκών Αγορών και εκπρόσωποι επαγγελματιών έχουν ζητήσει τροποποιήσεις του πρόσφατου Νόμου για τις λαϊκές. Ζητούν ευνοϊκότερους όρους αδειοδότησης, τονίζοντας ότι με το Νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, απειλούνται με αφανισμό οι λαϊκές αγορές. Ζητούν, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί η δυνατότητα των εν ενεργεία συνταξιούχων πωλητών, να μεταβιβάσουν τις άδειές τους σε συγγενικά πρόσωπα Α’ βαθμού. Όσον αφορά στο διαχωρισμό των παραγωγών – επαγγελματιών ζητείται να εξεταστεί η κατάργηση των συγκεκριμένων παραγράφων, καθώς και η πάταξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έκδοση και ανανέωση των αδειών. Ηλεκτρονικό προσωπικό μήνυμα για τα θέματα των λαϊκών αγορών έστειλε στον υπουργό κ. Σταθάκη και ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Σαββάκης. Ώς χθες δεν είχε απαντηθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το