Τοπικά

Οι γονείς στο Σέσκλο “απαγορεύουν” τη μάθηση στα προσφυγόπουλα του πολέμου- Δεν θέλουν να παίζουν με τα παιδιά τους στην ίδια αυλή!

Τους λόγους για τους οποίους η τοπική κοινωνία, αλλά και οι γονείς των μαθητών εκφράζουν την αντίθεσή τους στη φοίτηση των προσφυγόπουλων στο Δημοτικό Σέσκλου, ανέφερε χθες ο Σύλλογος Γονέων, ενώ ο διευθυντής του σχολείου απέστειλε σε όλους τους γονείς επιστολή που αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης. Από την πλευρά της η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου επισήμανε πως αρχίζει νέα διερεύνηση σχολείου για την υποδοχή των μαθητών από τις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα.

Χθες η «Θ» βρέθηκε στο Σέσκλο και συνομίλησε με γονείς. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στο Δημοτικό Σέσκλου κ. Χριστίνα Μπέκου ανέφερε πως «οι γονείς δεν ερωτήθηκαν ξεκάθαρα, αν θέλουν στο σχολείο τα προσφυγόπουλα. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με το διευθυντή κ. Γεράσιμο Τσιμπλούλη, αλλά θεωρούμε ότι σε αυτό το θέμα δεν είχαμε τη σωστή ενημέρωση. Μόνο μερικές φορές σε κάποιες εκδηλώσεις μας τόνισε ότι μπορεί να έρθουν τα προσφυγόπουλα. Την προηγούμενη Πέμπτη λάβαμε την απόφαση ως Σύλλογος Γονέων να μας πει ξεκάθαρα ο διευθυντής τι τελικά συμβαίνει, αφού ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί. Η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και της τοπικής κοινωνίας είναι να μη δεχθούμε τα προσφυγόπουλα, καθώς η όλη ένταξη στο σχολείο γίνεται σε πειραματικό στάδιο. Είναι παιδιά που προέρχονται από πόλεμο. Επίσης ναι μεν τα προσφυγόπουλα θα κάνουν μάθημα το μεσημέρι και μετά, αλλά και τα παιδιά μας χρησιμοποιούν την αυλή του σχολείου για την ψυχαγωγία τους, ενώ υπάρχει ζήτημα και με τον εμβολιασμό τους».

Η κ. Μπέκου ανέφερε πως οι γονείς στο Σέσκλο δεν είναι ρατσιστές. Ζουν αρμονικά με αλλοδαπούς αλβανικής καταγωγής εδώ και χρόνια, τους έχουν βαπτίσει τα παιδιά, τους έχουν βάλει στα σπίτια τους και κανείς δεν μπορεί να τους προσάψει κάτι.

Η πρόεδρος ανέφερε πως έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές στο πλαίσιο της διαφωνίας τους.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του σχολείου κ. Γεράσιμος Τσιμπλούλης απέστειλε ανοικτή επιστολή στους γονείς που τους ενημερώνει αναλυτικά για το ιστορικό της υπόθεσης. Παράλληλα εκτίμησε πως από τη στιγμή που οι γονείς δεν δέχονται να έρθουν τα προσφυγόπουλα, είναι δύσκολο να γίνει το σχολείο χώρος υποδοχής. Συμπλήρωσε δε πως οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν σχετικό πρόβλημα.

Στην επιστολή του προς τους γονείς επισημαίνει μεταξύ άλλων πως το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Μόζα βρίσκεται στα όρια του σχολείου, όπου σύμφωνα με την υπουργική απόφαση εκεί ιδρύονται δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων.

«Ως δημόσιος λειτουργός και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον όρκο που έχω δώσει, προχώρησα σε θετική εισήγηση να δεχτεί το σχολείο μας τα προσφυγόπουλα. Η απόφασή μου στηρίχτηκε: α) Σχολείο με άριστο παιδαγωγικό κλίμα και εκπαιδευτικούς που επιτελούν στο ακέραιο το λειτούργημά τους, β) οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου παιδιά με άριστη συμπεριφορά, γ) σχολείο με υποδομές που μπορεί να στηρίξει τη φοίτηση των προσφύγων, δ) άριστη συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων» τονίζεται στην επιστολή.

Μάλιστα αναφέρεται σε ενέργειες ενημέρωσης που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και η επιστολή καταλήγει με την τελευταία εξέλιξη όπου «στις 10 Νοεμβρίου το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων εκφράζει τις ανησυχίες του για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων και μετά από διαλογική συζήτηση πάρθηκε η απόφαση να γίνει ενημέρωση των γονέων από τον διευθυντή Εκπαίδευσης, την υπεύθυνη Εκπαίδευσης Προσφύγων, τον στρατιωτικό διοικητή του Κέντρου Φιλοξενίας, τον διευθυντή του σχολείου και τον γιατρό. Στις 15 Νοεμβρίου το Δ.Σ. του σχολείου χωρίς να τηρηθεί η προηγούμενη απόφαση της συνάντησης μεταφέρει τη θέση πως «όλοι οι γονείς είναι αντίθετοι με τη φοίτηση των προσφύγων στο σχολείο και πως υπάρχουν και υπογραφές».

Με κοινή απόφαση του διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Πολύζου, της συντονίστριας εκπαίδευσης προσφύγων και του διευθυντή του σχολείου, αποφασίστηκε να ενημερωθεί άμεσα το υπουργείο και να αναζητηθεί άλλο σχολείο (είχαν εκφράσει ενδιαφέρον άλλα πέντε σχολεία)».

Η κ. Αναστασοπούλου ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε πως όταν αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας σε ποιο σχολείο θα γίνει η υποδοχή των προσφυγόπουλων, το σχολείο θα πρέπει να το δεχθεί, αφού είναι υποχρέωση της πολιτείας η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το