Οικονομία

Γονικές παροχές: Ακόμα με μετρητά το αφορολόγητο – Η προϋπόθεση

Τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ στην περίπτωση χρηματικών γονικών παροχών ή δωρεών ακόμα και με κατάθεση μετρητών έχουν οι συγγενείς πρώτης κατηγορίας.
Βασική προϋπόθεση είναι η κατάθεση των μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Σύμφωνα με την Ημερησία η διάταξη που έχει αναδρομική ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2021, όταν και εφαρμόστηκε το νέο πλαίσιο και «διορθώνει» το υφιστάμενο καθεστώς, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα
Με το υφιστάμενο καθεστώς η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρω. Ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ μόνο στην περίπτωση που η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών. Δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, υπόκειται σε φόρο ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β’ κατηγορία και με συντελεστή 40%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ’ κατηγορία.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προωθεί την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty. Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις Δ.Ο.Υ. ενώ μόνο όταν μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με την επίδειξη συμβολαιογραφικού εγγράφου οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το