Τοπικά

Γονείς παιδιών με αναπηρία απαιτούν να λειτουργήσει η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Την επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στον Δήμο Βόλου επισήμαναν σήμερα γονείς παιδιών με αναπηρία κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής  Διαβούλευσης για την έγκριση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού για το 2020. Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με την απουσία αρκετών φορέων καθώς από τους 49 φορείς που μετέχουν, παρευρέθηκαν μόνο 17.
«Οι σκέψεις μας είναι τι θα απογίνουν τα παιδιά μας μετά από εμάς» επισήμανε γονιός παιδιού με αναπηρία τονίζοντας την ανάγκη να λειτουργήσει ξανά η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν έτοιμα κτίρια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά μένουν αναξιοποίητα.
Ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού Θάνος Θεοδώρου ανέφερε ότι η Στέγη ήταν χρηματοδοτούμενη από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πως, όταν έληξε το πρόγραμμα, ο Δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να τη λειτουργήσουμε.
«Η μόνη λύση που μπορούσαμε να κάνουμε είναι τρεις διαγωνισμοί, που οι δύο ήταν άγονοι ενώ στον τρίτο αναδείχθηκε ανάδοχος για να λειτουργήσει τη στέγη αλλά παραιτήθηκε» δήλωσε ενώ πρόσθεσε πως η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου είχε θέσει τις προδιαγραφές για τη λειτουργία της Στέγης, όπου ορίζονταν το προσωπικό και οι κανόνες που έπρεπε να τηρεί ο ανάδοχος.
«Μακάρι να βρεθεί μια λύση. Είναι κάτι που μας απασχολεί» σημείωσε ο κ. Θεοδώρου ενώ ο πατέρας έκανε λόγο για συμπόρευση όλων σε κοινή προσπάθεια για τη λειτουργία της Στέγης.

Στην τοποθέτησή του για το τεχνικό πρόγραμμα ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι για τα περισσότερα έργα υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παράλληλα, δήλωσε ότι για έργα που εμφανίζονται στο τεχνικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 100 ευρώ, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε διαδικασία εύρεσης χρηματοδότησης. «Την προηγούμενη χρονιά για τα δεδομένα του Δήμου Βόλου δημοπρατήθηκαν περίπου 50 έργα και αυτό φαίνεται από τα συνεχιζόμενα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα όπως το πάρκινγκ στη Φιλελλήνων, το δημοτικό θέατρο ή η Ζάχου-Καραμπατζάκη που θα γίνει με ιδίους πόρους. Μέσα στα έργα που θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση είναι και το Μουσείο της Αργούς».
Ακόμη σημείωσε ότι είναι σημαντικές και οι συντηρήσεις ενώ αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση υπηρεσιών. Ο ίδιος ανέφερε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται 530.000 ευρώ για τον πολιτισμό, 1.65 εκ. για αθλητικές εγκαταστάσεις, 262.000 ευρώ για τις παιδικές χαρές στις δημοτικές ενότητες και 1,4 εκ. για αγροτική οδοποιία.
Πολίτης που συμμετείχε στην Επιτροπή έθιξε το θέμα της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία σε πεζοδρόμια και σε αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ από την Πράσινη Αριστερά, ο Π.Μαστρογιάννης ζήτησε ομαδοποίηση έργων προκειμένου να υπάρχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Δήμου προκειμένου να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με τον κ. Θεοδώρου να του απαντά ότι είναι ομαδοποιημένα και πως ο Δήμος κάθε χρόνο στέλνει στο υπουργείο τις ανάγκες του για στελέχωση. Από την πλευρά του, μηχανικός έθιξε το θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος ενώ ψυχολόγος σημείωσε ότι σε πολλά έργα προκύπτουν προβλήματα λόγω κακής κατασκευής. Πρότεινε μάλιστα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και ποσό για συντηρήσεις.

Στον κίνδυνο που υπάρχει στις Αλυκές εξαιτίας πηγαδιού που είναι ανοιχτό αναφέρθηκε άλλος πολίτης ενώ αναφερόμενος στις παιδικές χαρές για παιδιά με αναπηρία ο κ. Θεοδώρου σημείωσε ότι υπάρχουν παιχνίδια και για παιδιά με αναπηρίες, όπως σε αυτή του Αγ. Κωνσταντίνου.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης των εθελοντικών ομάδων που έχουν ενεργό δράση έθιξε το μέλος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βασίλης Ηλιόπουλος σημειώνοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπάρχει ενίσχυση και πρέπει να βρεθεί μία λύση, τουλάχιστον για τα καύσιμα των ομάδων.
Εκπρόσωπος από την Πολιτιστική Εστία Ίωνες ανέφερε ότι το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού δημιουργείται με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο, όπως είπε, δεν έχει προβλεφθεί τίποτα για τον εξοπλισμό του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το