Κόσμος

Γονείς αναγκάζουν εταιρείες τεχνολογίας να διαγράψουν προσωπικά δεδομένα των παιδιών

Οι γονείς σε δημόσιο σχολικό συγκρότημα στο Μέριλαντ πέτυχαν μια σημαντική νίκη για την ιδιωτική ζωή των μαθητών: οι εταιρείες τεχνολογίας που συνεργάζονται με το σχολείο πρέπει να σβήνουν μια φορά τον χρόνο τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει από μαθητές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, oι ειδικοί αναφέρουν ότι η «Εβδομάδα Διαγραφής Δεδομένων» της περιοχής μπορεί να είναι η πρώτη του είδους της στις ΗΠΑ.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι τα σχολεία στο Montgomery, στα προάστια της Ουάσιγκτον, πρωτοστατούν στο ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών. Το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται κοντά στην έδρα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). Πρόκειται για σχολεία όπου πολλοί ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, δικηγόροι και ειδικοί ασφαλείας στέλνουν τα παιδιά τους για να φοιτήσουν.

Δεδομένου ότι η ψηφιακή επιτήρηση των Αμερικανών μαθητών επεκτείνεται ταχύτατα σε σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας νέες συζητήσεις σχετικά με τις συμφωνίες ιδιωτικότητας και ασφάλειας, η κομητεία του Montgomery είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι είδους προστασία χρειάζονται τα παιδιά, των οποίων οι γονείς είναι από τους πιο ενημερωμένους της χώρας.

Όπως συμβαίνει σε χιλιάδες αμερικανικά σχολικά συγκροτήματα, στο Montgomery παρέχονται δωρεάν φορητοί υπολογιστές στους μαθητές και μισθώνονται εταιρείες τεχνολογίας για να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των μαθητών σε αυτούς τους υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης του τι ψάχνουν στο Διαδίκτυο αλλά και ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται.

H βιομηχανία της ψηφιακής παρακολούθησης
Όπως αναφέρει ο Guardian, αυτού του είδους η ψηφιακή εποπτεία αποτελεί μια ανερχόμενη βιομηχανία και διατίθεται στο εμπόριο ως ένας τρόπος για να προστατεύει τα παιδιά από περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία και αυτοτραυματισμούς. Ταυτόχρονα όμως αποθηκεύει λεπτομερή στοιχεία για μεμονωμένα παιδιά. Οι γονείς φοβούνται ότι κάποια δεδομένα θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν εναντίον των παιδιών τους και αυτό δεν αποτελεί μια μακρινή απειλή.

Οι έφηβοι έρχονται ήδη αντιμέτωποι με συνέπειες που αφορούν στην συμπεριφορά τους στο διαδίκτυο. Το 2017, το Χάρβαρντ αρνήθηκε την εγγραφή τουλάχιστον 10 φοιτητών γιατί είχαν μοιραστεί ρατσιστικά και άσεμνα ανέκδοτα σε μια ιδιωτική συνομιλία μέσω του Facebook. Φέτος, το Χάρβαρντ διέκοψε την εγγραφή στον Kyle Kashuv, συντηρητικό ακτιβιστή από το πάρκο Parkland της Φλόριντα, λόγω ρατσιστικών σχολίων που είχε κάνει σε μηνύματα και σε έγγραφο Google doc όταν ήταν 16 ετών, μια απόφαση που πυροδότησε αντιδράσεις.

Οι γονείς από τις ΗΠΑ μίλησαν στον Guardian και εξέφρασαν τους φόβους τους σχετικά με την δυνατότητα να τροφοδοτούνται οι εταιρείες data mining με λεπτομερή δεδομένα που αφορούν στην εκπαίδευση των παιδιών τους, όπως το πόσο γρήγορα ολοκληρώνουν την εργασία τους . Οι εταιρείες μαζεύουν, εμπορεύονται και πωλούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σχετικά με την ηλεκτρονική συμπεριφορά των ατόμων και τις αγορές των καταναλωτών, πληροφορίες που συνδυάζονται επίσης με δεδομένα των ψηφοφόρων και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία στοχευμένης πολιτικής διαφήμισης. Τα άτομα γνωρίζουν ελάχιστα σχετικά με το πώς τα στοιχεία τους μοιράζονται από μια εταιρεία σε μια άλλη και δεν έχουν την εξουσία να αποτρέπουν συχνές παραβιάσεις δεδομένων.

Απαιτώντας από τις εταιρείες τεχνολογίας να διαγράφουν δεδομένα που συλλέγουν από τους μαθητές μία φορά το χρόνο, οι γονείς ακτιβιστές στην κομητεία Montgomery δήλωσαν ότι ελπίζουν να προστατεύσουν τα παιδιά από τυχόν συνέπειες που μπορούν να επιφέρουν στην ενήλικη ζωή τους κάποια νεανικά λάθη, αλλά και να τα διαφυλάξουν από την εκμετάλλευση «της βιομηχανίας παρακολούθησης δεδομένων των σπουδαστών», όπως το χαρακτηρίζουν οι γονείς.
Τα δημόσια σχολεία του Montgomery εξέτασαν την περασμένη χρονιά την Εβδομάδα Διαγραφής Δεδομένων και δημοσίευσαν το πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο.

Παρόλο που δεν διαγράφονται όλα τα δεδομένα των μαθητών εκείνη την συγκεκριμένη εβδομάδα, γίνεται προσπάθεια να σβηστεί μεγάλο μέρος από τα ψηφιακά ίχνη των μαθητών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που συλλέγει η Google και η GoGuardian, σύμφωνα με τον Peter Cevenini, υπεύθυνο για θέματα τεχνολογίας στην περιοχή.
Οι πολίτες απαιτούν κάτι περισσότερο από μια ασαφή διασφάλιση από τις εταιρείες τεχνολογίας ότι τα δεδομένα έχουν διαγραφεί: «Μας στέλνουν μια πιστοποίηση που επιβεβαιώνει επίσημα νόμιμα ότι οι πληροφορίες έχουν διαγραφεί από τους servers τους», δήλωσε ο Cevenini.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το