Ροή

«Γολγοθάς» γονιών οι σπουδές παιδιών εκτός Βόλου “Θ”

Όλο και περισσότεροι γονείς νουθετούν πλέον τα παιδιά τους να πετύχουν σε Σχολές του Βόλου, αφού λόγω οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τα φοιτητικά τους έξοδα σε άλλες περιοχές.

Η τάση αυτή καταγράφεται από στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Προσανατολισμού Βόλου που έχουν επικοινωνία με σχολεία και γονείς.

Σημειώνεται πως πέρυσι ένα ποσοστό 30%-40% των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις από τη Μαγνησία εισήχθη σε Σχολές του ΤΕΙ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να διαμένουν στο Βόλο και να μεταβαίνουν μόνο για τα μαθήματα στις άλλες πόλεις.

Ενδεικτικά το στέλεχος του ΚΕΣΥΠ Σταύρος Κατσούρας ανέφερε πως «ένα έντονο φαινόμενο που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, είναι η πίεση της οικογένειας προς τον υποψήφιο, ότι δεν θα μπορέσει να τον σπουδάσει και να τον στηρίξει οικονομικά, αν πετύχει σε Σχολή εκτός Βόλου. Είναι μια σύγκρουση του «θέλω» και «μπορώ». Για παράδειγμα οι γονείς λένε στο παιδί, ότι αν δεν μπορέσεις να πετύχεις στην Πολυτεχνική Σχολή στο Βόλο, θα πρέπει να βρεις μια άλλη Σχολή πάλι εδώ και δεν θα πας για πολυτεχνικές σπουδές στην Κρήτη που και εκεί έχει Πολυτεχνείο. Αυτό το φαινόμενο πάντα υπήρχε, αλλά τώρα εντάθηκε πολύ λόγω οικονομικής κρίσης. Το βλέπουμε από έρευνες, την επικοινωνία με γονείς».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στη Μαγνησία υπάρχει μεγαλύτερη τάση από τα κορίτσια να θέλουν να σπουδάσουν πόλη εκτός Βόλου, ενώ στα αγόρια υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για να σπουδάσουν στην πόλη τους. Τα κορίτσια θέλουν περισσότερο να φύγουν από τον τόπο διαμονής τους. Και αυτό το καταφέρνουν γιατί γράφουν καλύτερα από τα αγόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πάντως οι έρευνες δείχνουν ότι για την επιλογή του τόπου σπουδών υπάρχει διαφοροποίηση ανά φύλο.

Σε ρυθμούς πανελλαδικών  

Σε ρυθμούς πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκονται αυτή την περίοδο τα Λύκεια. Σε μια εβδομάδα τα σχολεία θα κλείσουν για την περίοδο του Πάσχα και μετά θα υπάρχει διάστημα πάλι μιας εβδομάδας για να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές.

Αυτές τις ημέρες στα Λύκεια γίνονται οι διεργασίες για την έκδοση του δελτίου εξεταζομένου με το οποίο ο υποψήφιος θα προσέρχεται καθημερινά στο σχολείο για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Εκεί αναγράφονται όλα τα στοιχεία που αφορούν στις εξετάσεις.

Τα δελτία εξεταζομένων θα δοθούν άμεσα στους υποψηφίους. Παράλληλα οι καθηγητές ετοιμάζουν την εξεταστέα ύλη που θα δώσουν στους τελειόφοιτους ενόψει των ενδοσχολικών εξετάσεων, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν και τις βαθμολογίες του δεύτερου τετραμήνου οι οποίες θα δοθούν μετά τις διακοπές του Πάσχα, αλλά ουσιαστικά θέλουν να είναι έτοιμοι. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να σταλούν και τα τετράδια των εξεταζομένων. Σε λίγες ημέρες θα οριστούν και οι επιτηρητές.

Παράλληλα οι καθηγητές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους γονείς ενημερώνοντάς τους για το θέμα των απουσιών που κάνουν αυτή την περίοδο οι μαθητές της Γ’ τάξης. Η ενημέρωση γίνεται στο πλαίσιο της καλύτερης συνεννόησης, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν πόσες απουσίες έχουν κάνει, πόσες μπορούν να δικαιολογηθούν, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα ως προς τη φοίτηση.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από διεύθυνση Λυκείου, αυτή την περίοδο το έργο στο Γενικό Λύκειο είναι περισσότερο γραφειοκρατικό και λιγότερο διδακτικό.

Στη Γ’ τάξη η εξεταστέα ύλη έχει διδαχθεί και γίνονται επαναλήψεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις  τα μαθήματα έχουν τη μορφή φροντιστηρίου, αφού λείπουν πολλοί υποψήφιοι που κάνουν απουσίες.

Εντός ημερών θα έχουν συσταθεί και οι λυκειακές επιτροπές εξετάσεων.

Επίσης τα Λύκεια είναι σε αναμονή και για το πρόγραμμα ενδοσχολικών εξετάσεων που αρχίζουν στις 17 Μαΐου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πόσο κοινωνικά ευφυείς είστε;

Της Χαράς Ζήκα Χημικού, MSc, Δρ Φαρμακευτικής Ως κοινωνική νοημοσύνη ορίζεται «η ικανότητα να καταλαβαίνει…

2 Ιουνίου 2024

Παντρεύτηκε ο 93χρονος μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ – Ποια είναι η 5η εκλεκτή της καρδιάς του

Ο 93χρονος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ παντρεύτηκε για πέμπτη φορά, το Σάββατο, σε…

2 Ιουνίου 2024

Συνάντηση Κασσελάκη με μητέρες δυο θυμάτων γυναικοκτονιών – «Δεν είστε μόνες σας»

Με την Ελένη Κρεμαστιώτη και τη Ρόζα Φωτιάδου, τις μαμάδες της Ερατούς και της Σοφίας,…

2 Ιουνίου 2024

Σύσκεψη για τον πρωτογενή τομέα Πηλίου στην Αγριά παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου (photos-video)

Σύσκεψη για τον Πρωτογενή Τομέα Πηλίου πραγματοποίησε στην Αγριά σήμερα το μεσημέρι κυβερνητικό κλιμάκιο με…

2 Ιουνίου 2024

Κωνσταντινούπολη: Από διαρροή αερίου έπεσε το κτίριο – Νεκρός ιδιοκτήτης εστιατορίου στο ισόγειο

Διαρροή αερίου φαίνεται πως ήταν η αιτία για την κατάρρευση του τριόροφου κτιρίου στην συνοικία…

2 Ιουνίου 2024

Λάρισα: Αυτοκίνητο με γυναίκα και παιδί προσέκρουσε σε πεζοδρόμιο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στη Λάρισα και ειδικότερα στον κυκλικό…

2 Ιουνίου 2024