Τοπικά

«Γολγοθάς» για τους πολίτες το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και στη Μαγνησία

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν τα προβλήματα στη Μαγνησία, όπως και τους υπόλοιπους Θεσσαλικούς Νομούς, με τη δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ». Χθες το βράδυ όσοι επιχειρούσαν να εισέλθουν στο σύστημα επισκεπτόμενοι τη διεύθυνση https://exoikonomisi.ypen.gr αντίκριζαν το μήνυμα «Για λόγους αναβάθμισης και συντήρησης το σύστημα παραμένει κλειστό. Θα ανοίξει στις 08:00».
Η παράταση που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προφανώς δεν υπήρξε αρκετή για να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα τεχνικά προβλήματα και η πλατφόρμα για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο βρίσκεται εκτός λειτουργίας, δοκιμάζοντας τις αντοχές μηχανικών και πολιτών. Την ίδια στιγμή, πάντως, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι χθες κατά δεύτερη ημέρα λειτουργίας της εφαρμογής, οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα έφτασαν τους 17.500, καταγράφοντας αύξηση κατά 3.000 σε σχέση με τη δευτεριάτικη πρεμιέρα. Επίσης οι αιτήσεις που πρωτοκολλήθηκαν έφτασαν τις 6.000, έναντι μόλις 500 αιτήσεων κατά την πρώτη ημέρα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου σήμερα στις 8 το πρωί, προκειμένου να συνεχιστεί η υποβολή των αιτήσεων, με την προϋπόθεση φυσικά να ομαλοποιηθεί η διαδικασία εγγραφής από τους πολίτες που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Δηλώσεις Καπούλα
Κληθείσα να σχολιάσει τα χθεσινά τεκταινόμενα και τη δυσλειτουργία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΝ, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα δήλωσε σχετικά στη «Θ»: «Η ροή ήταν κανονική κατά διαστήματα. Αντίθετα, πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί αντιμετώπισαν προβλήματα και δεν μπόρεσαν καν να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου στις αιτήσεις που υπέβαλαν. Δυστυχώς, η αδυναμία στο σύστημα δημιουργεί συνθήκες άνισης πρόσβασης. Τα προβλήματα δεν δείχνουν να ξεπερνιούνται και για δεύτερη ημέρα στη σειρά η διαδικασία κύλησε μετ’ εμποδίων».

Πρόταση ΤΕΕ για ανάληψη δράσης
Σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» και το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση: «Τα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ αλλά και τα Περιφερειακά Τμήματα έχουν κατακλυστεί από διαμαρτυρίες μηχανικών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες – εντολείς τους. Δεδομένης της επιλογής για χρονική σειρά προτεραιότητας, η μη διαθεσιμότητα του συστήματος δημιουργεί αίσθημα αδικίας και έντονο εκνευρισμό».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την ακόλουθη πρόταση: «Μικρή αναβολή και δοκιμαστική περίοδος της πλατφόρμας, αφού επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα και παράλληλη υιοθέτηση των προτάσεών μας για όλα τα ζητήματα εφαρμογής. Αν το ΥΠΕΝ το επιθυμεί, το ΤΕΕ, με την τεχνογνωσία που έχει σε σύνθετα συστήματα, μπορεί να συνδράμει στην Πολιτεία και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Πρέπει το πρόβλημα να λυθεί άμεσα, πριν δημιουργηθούν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα και πριν ενταχθούν και οι άλλες περιφέρειες της χώρας».
Χ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το