Πολιτισμός

«Golden Dawn Girls» στο Αχίλλειο -Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες της ναζιστικής Χ.Α

Για την πρώτη του προβολή για το 2018, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.30, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», το CineDoc Βόλου, έχει επιλέξει το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «Golden Dawn Girls», του Νορβηγού σκηνοθέτη Håvard Bustnes, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας δυναμικής κινηματογραφικής σεζόν με βραβευμένα ντοκιμαντέρ. Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Για την διευκόλυνση του κοινού εισιτήρια προπωλούνται εργάσιμες ημέρες και ώρες στο κατάστημα «έντεκα» (Γκλαβάνη 86 και Τ. Οικονομάκη). Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ, φοιτητικό 4 ευρώ. Σκηνοθεσία: Håvard Bustnes | 94΄ | 2017 | Νορβηγία Ολλανδία.

Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ το οποίο έχει τον τίτλο «Golden Dawn Girls» και πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων,  η Ουρανία Μιχαλολιάκου αλλά και η σύζυγος του χρυσαυγίτη βουλευτή Γιώργου ΓερμένηΕυγενία, αποτυπώνεται ο ρόλος των γυναικών στην οργάνωση.

Ο Håvard Bustnes κατάφερε να διεισδύσει στην καθημερινότητα των μελών και στα σπίτια αυτών των γυναικών, πράγμα αρκετά δύσκολο.

Η περίληψη του ντοκιμαντέρ

Ακολουθεί η περίληψη του φιλμ:

«“Τι συνέβη στην Ελλάδα;” αναρωτιέται δυνατά ο σκηνοθέτης Håvard Bustnes στην αρχή αυτού του δύσκολου ντοκιμαντέρ. Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα της ως μια χώρα με ηλιόλουστες παραλίες και φιλικούς ανθρώπους έχει επισκιαστεί από πολιτικές ιδεολογίες που βρίσκονται τρομακτικά κοντά στον Ναζισμό. Με πολλά από τα εξέχοντα μέλη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής να βρίσκονται τώρα στη φυλακή, μια κόρη, μια σύζυγος και μια μητέρα συνεχίζουν να διαδίδουν το μήνυμά της -και όλες τους είναι αρκετά σκληραγωγημένες για να αποφύγουν τυχόν παρεκκλίσεις κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Αλλά, ενώ σταματούν συχνά τη συνέντευξη για να βεβαιωθούν πως πήγε όπως θέλουν, ο Bustnes αφήνει την κάμερα να γράφει. Το υλικό που προέκυψε, συμπληρωμένο με αρχειακό υλικό που δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με την αλλοτριωμένη πλευρά του κόμματος, αποκαλύπτει ένα διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στα ξεκάθαρα γεγονότα και τη διαμόρφωση των εικόνων στην πολιτική. Παρότι που είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες είναι τόσο πιστές στις απόψεις τους, (το ντοκιμαντέρ) απεικονίζει το πώς η επιλογή του να φοράς παρωπίδες μπορεί να εκτροχιάσει μια ολόκληρη κοινωνία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το