Τοπικά

Γνωριμία με τον κόσμο των μανιταριών για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Αγριάς

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020 υλοποιήθηκε στο ΕΠΑΛ Αγριάς ένα πρόγραμμα με τίτλο «Φύτρωσε σαν… μανιτάρι» στο πλαίσιο του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» σε συνεργασία με το φορέα ΝΟΗΣΙΣ, κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας.
Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες στις ενότητες: Μανιτάρι και ιστορία, οικονομία, μυθολογία, βιολογία, μόδα, ιατρική , τουρισμός και ανακάλυψαν πως το μανιτάρι δεν τρώγεται μόνο. Εμπνεύστηκαν από τις πληροφορίες και τις εκπληκτικές φωτογραφίες που συνέλεξαν και τα αποτύπωσαν εικαστικά χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά σε συνεργασία με την καθηγήτρια εικαστικών του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Erica Gutenshwagenr.
Δημιούργησαν έντυπους οδηγούς μανιταριών σε μορφή βιβλίου, σε μορφή τετραδίου και οδηγού τσέπης ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να ενημερωθεί από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Δημιούργησαν αφίσα για την ημερίδα που θα πραγματοποιούνταν με το παραπάνω θέμα, με διάφορες τεχνικές κολλάζ, ζωγραφική αλλά και ηλεκτρονική και περιμένουν με ανυπομονησία την εκδρομή στο δάσος όταν αυτή επιτραπεί.
Οι μαθητές μετά από την έρευνα ανακάλυψαν το μυστικό κόσμο των μανιταριών, δηλ. τα βρώσιμα και δηλητηριώδη, τις ποικιλίες που υπάρχουν στο Πήλιο, τους τρόπους συντήρησης και αποθήκευσής τους, τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, τη χρήση τους στη μαγειρική, τα καλλιεργήσιμα μανιτάρια, τους Έλληνες επενδυτές. Σίγουρα μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες, πολλοί μαθητές αποφάσισαν να εντάξουν τα μανιτάρια στη διατροφή τους και έγιναν συνειδητοποιημένοι καταναλωτές αλλά και συλλέκτες μανιταριών.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Δημοσθένης Κολιαμήτρας, Ελένη Μαλαχιά, Κατερίνα Τσέλιου, Δημήτρης Κράββαρης, Κλεοπάτρα Βουζαρά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το