Πολιτισμός

Γνωριμία με τη ρωσική ποίηση και τη μουσική στη χθεσινή βραδιά από τον Ελληνορωσικό Πολιτιστικό Σύλλογο

Μια βραδιά γεμάτη μελωδίες, ήχους και ποιήματα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Φραντς Λιστ στη «Βραδιά ποιητικού και μουσικού αναλογίου». Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην κορυφαία Ρωσίδα ποιήτρια Μαρίνα Τσβετάγιεβα, ενώ το δεύτερο μέρος περιλάμβανε ένα αφιέρωμα σε συνθέτες της εποχής του Μεσοπολέμου.
Τη χθεσινή βραδιά διοργάνωσε ο Ελληνορωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας σε συνεργασία, για πρώτη φορά, με το Ωδείο Φραντς Λιστ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ρήγα, βαρύτονο, μεταφραστή ρωσικής γλώσσας και υπεύθυνο εκδηλώσεων του Ελληνορωσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας, «η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε μία από τις πιο σημαντικές γυναικείες μορφές της ρωσικής ποίησης, τη Μαρίνα Τσβετάγιεβα, η οποία χάραξε την ποιητική δημιουργία του πρώτου μισού του 20ού αιώνα και μαζί με την Άννα Αχμάτοβα είναι οι δύο πιο εμβληματικές μορφές της ρωσικής ποίησης του 20ού αιώνα».

Στη βραδιά ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κάποιες σελίδες και από την πολύπαθη ζωή της ποιήτριας, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολύπαθη μοίρα της πατρίδας της, αλλά και κάποια από τα πιο αγαπημένα ποιήματα της Τσβετάγιεβα σε μεταφράσεις του Γιώργου Ρήγα από την ανθολογία «Το θηλυκό πρόσωπο της ρωσικής ποίησης».
Στην αφήγηση ήταν η κ. Κατερίνα Μιχαηλίδου, ενώ η κ. Άννα Παυριανίδου διάβασε μερικά απ’ τα πιο αγαπημένα ποιήματα της Τσβετάγιεβα στα ελληνικά.
Το δεύτερο μουσικό μέρος ήταν ένα αφιέρωμα σε συνθέτες της εποχής του Μεσοπολέμου, κυρίως Έλληνες, Ρώσους και Γερμανούς. Το μουσικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε από την πιανίστα κ. Καίτη Ζωνζήλου – Σαμαρτζή με κομμάτια για solo πιάνο και τραγούδια συνθετών της εποχής του Μεσοπολέμου, ενώ συμμετείχαν οι ερμηνευτές Μιμή Πάτρα, υψίφωνος, και Γιώργος Ρήγας, βαρύτονος.

Ο Ελληνορωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας ιδρύθηκε το 2012, έχει κλείσει 7 χρόνια ζωής, έχει 141 μέλη με σκοπό τη σύνδεση των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Ρωσίας, μέσω του πολιτισμού. Τα μέλη του Συλλόγου δεν απαρτίζονται μόνο από άτομα προερχόμενα από τη Ρωσία, αλλά μπορούν να εγγραφούν Έλληνες, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα ρωσικής φιλολογίας, μαθαίνοντας τη ρωσική γλώσσα, διδάσκονται θέατρο και γενικότερα οι Έλληνες γνωρίζουν τον πολιτισμό της Ρωσίας και οι Ρώσοι τον ελληνικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το