Τοπικά

Γνωριμία μαθητών του 6ου Γυμνασίου Βόλου με τα μανιτάρια

Η ομάδα του προγράμματος «Διατροφή και σωματική άσκηση» του 6ου Γυμνασίου Βόλου επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες τα Γρεβενά για την ολοήμερη εξόρμηση «Κυνήγι μανιταριών»

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, «σ’ όλη τη διαδρομή τα παιδιά παρακολουθούσαν με αγωνία βραβευμένη ταινία με θέμα τον κινηματογράφο. Πριν κουραστούν, φτάσαμε στο υπέροχο μονότοξο πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς Τρικάλων που κρύβεται καλά στην «καρδιά» του ομώνυμου φαραγγιού. Γεφυρώνει το ρέμα της Γκρόπας και χρησιμοποιείτο για τον ανεφοδιασμό των χωριών του Ασπροποτάμου. Χρονολογείται από το 16ο αιώνα, με τον εντυπωσιακό, διπλό καταρράκτη, όπου το νερό έπεφτε θολό και με ορμή από ύψος 12 μέτρων κουβαλώντας στο διάβα του πέτρες και χώματα.
Στη συνέχεια, πεζοπορώντας φτάσαμε στο νερόμυλο και τη νεροτριβή – δριστέλα, όπου πλένονται οι κουβέρτες και οι φλοκάτες χάρη στη δύναμη του νερού. Η φτερωτή δεν μπορούσε να γυρίσει με τόσο ορμητικό και βρώμικο νερό κι έτσι αρκεστήκαμε στα λόγια. Η μυλόπετρα δεν άλεσε και τα χαλιά μας ξαναγύρισαν άπλυτα στο Βόλο.
Δεύτερη σύντομη στάση στο στενό πέρασμα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Ίταμου και του Κόζιακα, στο οποίο οφείλει την ονομασία της η Πύλη. Μπροστά μας υψώνεται το πέτρινο, ημικυκλικό, μονότοξο γεφύρι της Πόρτας, που στεφανώνει τον Πορταϊκό ποταμό, παραπόταμο του Πηνειού. Στήθηκε από τον Άγιο Βησσαρίωνα, πολιούχος της περιοχής, το 1514. Με τα πόδια κάναμε μια όμορφη βόλτα, περνώντας πάνω από το γεφύρι, μοναδική σύνδεση μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου ως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Τρίτη στάση η προγραμματισμένη επίσκεψη στο μουσείο Φυσικής ιστορίας και μανιταριών Μετεώρων, στην Καλαμπάκα. Μικροί και μεγάλοι εντυπωσιαστήκαμε από την ενδιαφέρουσα ξενάγηση και τα εκθέματα. Στο ισόγειο, ταριχευμένα ζώα και πουλιά της πατρίδας μας και όχι μόνο και στον πρώτο όροφο τα μανιτάρια και μια αρκούδα της Πίνδου.
Πριν καλά το καταλάβουμε μας καλωσόριζαν τα Γρεβενά. Γευτήκαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα μανιτάρια σ’ όλες τις παραλλαγές… Μας συντρόφευσαν, ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης με τη σύζυγό του Δέσποινα, οι οποίοι μίλησαν με τα παιδιά χαρίζοντάς τους από ένα μικρό αναμνηστικό βιβλιαράκι από την πόλη τους, με το έμβλημά της.
Ακολούθησε επίσκεψη – ξενάγηση στη βιοτεχνία «Μανιταροπροϊόντα» του Φώτη Παρασκευαΐδη, όπου η κ. Στέλλα εξήγησε στα παιδιά τη διαδικασία της συλλογής – αποξήρανσης – μεταποίησης και τυποποίησης των άγριων μανιταριών, απαντώντας με υπομονή σε όλες τις απορίες τους. Στο πρατήριο γευτήκαμε μπισκότα και τουρσιά και κάναμε τα απαραίτητα ψώνια.
Κλείσαμε τη μοναδική αυτή εμπειρία με τη μονάδα καλλιέργειας και αποξήρανσης μανιταριών».

Ενθουσιασμένοι γονείς και μαθητές

Γεμάτοι εμπειρίες και γνώσεις πήραμε το δρόμο της επιστροφής για την πόλη μας ανυπομονώντας να ξαναβρεθούμε στην εκδήλωση «Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών» που θα πραγματοποιήσει το σχολείο μας με την Μαγνήτων Κιβωτός, στο πλαίσιο του έτους των γεύσεων, την Τετάρτη 1 Μαρτίου, με βασικό ομιλητή τον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, δάσκαλο – συγγραφέα – μουσικό – πρόεδρο των μανιταρόφιλων Ελλάδας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους μαθητές του προγράμματος και τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συνόδευσαν στην εξόρμηση, στην συντονίστρια του προγράμματος κ. Βασιλική Πατσαρούχα, φιλόλογο και την συνεργάτιδά της κ. Δήμητρα Κούκιου, γερμανικής φιλολογίας για την άψογη οργάνωση και την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής εκδρομής, καθώς και για τα καλούδια που μας πρόσφεραν.
Οι μαθητές ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη δήλωσαν: Ελένη Γεωργούδη, Α’ Γυμνασίου «Είδαμε και μάθαμε τόσα καινούρια πράγματα. Άνοιξαν οι ορίζοντές μας».
Αναστασία Μάντη, Β’ Γυμνασίου «Πλουτίσαμε τις γνώσεις μας και είδαμε παλιότερο τρόπο ζωής».
Κοτρώτσιου Ιωάννα, Β’ Γυμνασίου «Μου αρέσει να ανακαλύπτω μαζί με τους συμμαθητές μου όμορφες γωνιές της πατρίδας μας».
Οι γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έζησαν την περιπέτεια μαζί με τα παιδιά ανέφεραν ακόμη πως «Η γνώση δεν αποκτιέται μόνο μέσα από τις σελίδες των βιβλίων στη σχολική τάξη. Είναι πολύ καλή κίνηση να γίνονται τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η επαφή των παιδιών με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους εκτός σχολικού ωραρίου, καθώς και η επαφή με τη φύση κι όλα αυτά που είδαμε, μάθαμε και θαυμάσαμε μόνο στα θετικά μπορούν να συγκαταλεχθούν και να κάνουν τα παιδιά να ζωγραφίσουν με όμορφα χρώματα ακόμη μία σελίδα του βιβλίου της ζωής τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το