Τοπικά

Γνωριμία μαθητών με τον μαγικό κόσμο της κατάδυσης – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το ΕΠΑΛ Βελεστίνου

Τη μαγεία της κατάδυσης γνώρισαν μαθητές του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Βουτιά στη μαγεία: Γνωρίζω την αυτόνομη κατάδυση – Μαθαίνω τον βυθό – Προστατεύω το περιβάλλον».
Πρόκειται για μια πιλοτική δράση που οργάνωσε ο Δδευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου κ. Βάιος Λιαπόπουλος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αυτοδυτών Βόλου προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά την αυτόνομη κατάδυση.

Όπως τόνισε ο κ. Λιαπόπουλος «ο σχεδιασμός της δράσης περιλάμβανε διαλέξεις προς τους μαθητές από τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών και ως τελικό στάδιο είχε την πραγματοποίηση κατάδυσης γνωριμίας (Discover SCUBA Diving) από τους μαθητές, σύμφωνα με τα πρότυπα της PADI, του παγκόσμιου οργανισμού πιστοποίησης αυτοδυτών.
Μετά τις διαλέξεις στο σχολείο η Ελευθερία, ο Δημήτρης, η Κατερίνα, ο Αποστόλης και η Παρασκευή, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του καταδυτικού κέντρου Zoumbosub στην παραλία της Αφήσσου, προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα Κατάδυσης Γνωριμίας της PADΙ. Ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού κέντρου, κ. Χρήστος Ζούμπος, παρείχε τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του κέντρου του, ενώ συμμετείχε και στην κατάδυση ως συνοδός ασφαλείας. Την εκπαίδευση των μαθητών ανέλαβε ο Δρ. Λόλας, ο οποίος είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Αυτοδυτών της PADI (Open Water Scuba Instructor), με την υποστήριξη του κ. Πιλάτου (Assistant Instructor) και του κ. Χρήστου Γέρμανου (Μέλος του ΔΣ του ΣΑΒ και Dive Master). Οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν τη θεωρητική εκπαίδευση από τον Δρ. Λόλα, φόρεσαν τον απαραίτητο εξοπλισμό και αφού ολοκλήρωσαν και την πρακτική εκπαίδευση στα ρηχά νερά, στη συνέχεια καταδύθηκαν και έκαναν μια περιήγηση φτάνοντας μέχρι το βάθος των 5 μέτρων, συνοδευόμενοι και από τον διευθυντή του ΕΠΑΛ κ. Λιαπόπουλο, ο οποίος είναι και ο ίδιος πιστοποιημένος αυτοδύτης.

Ο κ. Λιαπόπουλος επισήμανε πως «κατά τη διάρκεια της περιήγησης, εκτός από το εντυπωσιακό συναίσθημα που νιώθεις όταν κολυμπάς και αναπνέεις κάτω από το νερό με τη βοήθεια της καταδυτικής συσκευής, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν το σημαντικό αντίκτυπο που έχουν οι τεχνητοί ύφαλοι στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Ο βυθός στη συγκεκριμένη παραλία είναι αμμώδης, με έντονη βλάστηση από το θαλάσσιο αγγειόσπερμο Cymodocea nodosa, επομένως δεν υπάρχουν πολλά ψάρια για να τραβήξουν την προσοχή ενός δύτη. Μόλις όμως οι μαθητές έφτασαν σε βάθος 4 μέτρων, συνάντησαν 3 σωρούς από πέτρες που έχουν μαζέψει εδώ και καιρό οι αυτοδύτες και οι οποίες ήταν καλυμμένοι από διάφορα φύκη και σφουγγάρια, είχαν πάνω τους κολλημένους αστερίες και αχινούς και γύρω τους κολυμπούσαν πολλά μικρά κοπάδια από διάφορα ψάρια. Αφού έβγαλαν τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, τους περίμενε ακόμη μια έκπληξη. Λίγο παραπέρα, τα μέλη του ΣΑΒ είχαν συγκεντρώσει πέτρες από τη γύρω περιοχή και οι μαθητές έφτιαξαν έναν μικρό σωρό, για να προσθέσουν έναν ακόμη μικρό τεχνητό ύφαλο στην περιοχή, δίνοντας μάλιστα και την υπόσχεση ότι θα έρθουν ξανά την επόμενη χρονιά για να καταγράψουν την εξέλιξή του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το