Τοπικά

Γνωριμία μαθητών με την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και την ιστορία των κρηνών της Μακρινίτσας

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μακρινίτσα πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη το 5ο ΓΕΛ Βόλου, με τη συμμετοχή 60 μαθητών της Γ΄ τάξης. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές Πανταζής Φασουλίδης, Ρήγας Σταθόπουλος, Μαρία Κούντρια και Ευαγγελίας Γιαννά. Η επίσκεψη προγραμματίστηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Νεοελληνικής Γλώσσας Γ΄Λυκείου και ειδικότερα με αφορμή το κεφάλαιο «Μνημεία και Εκπαίδευση-Παράδοση και Τέχνη». Οι μαθητές ενημερώθηκαν με βάση εργασία των συμμαθητών τους για την εξέλιξη της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και για την ιστορία των κρηνών της Μακρινίτσας, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αρχοντικά της Μακρινίτσας, να δροσιστούν από τις περίτεχνες κρήνες της και κυρίως να ανηφορίσουν στα μονοπάτια της Μακρινίτσας, να αναπνεύσουν τον καθαρό αέρα και να μαγευτούν από την πανέμορφη θέα του Βόλου και του Παγασητικού. Επισκέφθηκαν και την εκκλησία των Ταξιαρχών στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας κάτω από τον ίσκιο του ιστορικού της πλατάνου.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία από το ΚΠΕ Μακρινίτσας, που παρουσιάστηκαν στους μαθητές, η Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική η οποία αναγνωρίζεται στα σπίτια, τα αρχοντικά και τις εκκλησίες του Πηλίου. Η αρχιτεκτονική εφαρμόζεται μέχρι σήμερα σε έργα υποδομής όπως κρήνες και γεφύρια και τη διακρίνουμε στα παλιά αρχοντικά που ο τρόπος κτισίματός τους έχει μοναδικά και γηγενή χαρακτηριστικά, καθώς είναι χτισμένα με πλάκες και πέτρες του Πηλίου. Ένας μεγάλος αριθμός αρχοντικών ανήκει στο βορειοελλαδίτικο τύπο που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε κατά τη διαφυγή προσφυγικών ομάδων από την Ήπειρο στο Πήλιo, την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ένα μικρότερο ποσοστό αρχοντικών εντάσσεται στο νεοκλασσικό τύπο που προήλθε από τους ιθαγενείς της Αιγύπτου. Οι τοίχοι των σπιτιών είναι αρκετά μεγάλοι σε πάχος(20-25cm) με αποτέλεσμα να είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα. Στη Μακρινίτσα συναντούμε 2 τύπους κρηνών, τις απλές ή ανοιχτές και τις σκεπαστές. Στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας της Μακρινίτσας βρίσκεται η κρήνη με τα λιοντάρια, τρίπλευρη, με ημιεξαγωνικό σχήμα και λιθανάγλυφες απεικονίσεις. Χέρια λαϊκών μαστόρων λάξευσαν την πέτρα και το μάρμαρο και έδωσαν σε αυλές εκκλησιών ή δίπλα στο καλντερίμι τις βρύσες τις ΄΄κοινές΄΄ για νερό του νοικοκυριού, για το πότισμα των ζώων και το ξεδίψασμα των περαστικών. Κάθε κρήνη έχει το δικό της όνομα, παρμένο από την παράδοση, από την τοποθεσία, από το όνομα του ανθρώπου που έδωσε τα χρήματα για να χτιστεί. Σε μερικές περιπτώσεις η ονομασία της έχει σχέση με τις ιδιότητες του νερού΄΄.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σοκ για τη δολοφονία τριών κοριτσιών από τον Μαροκινό πατέρα τους – Τις κατακρεούργησε και τις στραγγάλισε

Σοκ έχει προκαλέσει στη Γαλλία η υπόθεση με την δολοφονία τριών κοριτσιών ηλικίας 11, 10…

27 Νοεμβρίου 2023

Στα “λευκά” το Πήλιο – Photos

Στα "λευκά" "ντύθηκε το Πήλιο μετά την χιόνπτωση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου -…

27 Νοεμβρίου 2023

Συνάντηση γνωριμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας με τον νέο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού

    Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας με τον Γιάννη Αναστασίου, που πρόκειται να…

27 Νοεμβρίου 2023

Τραγική κατάληξη για τον 29χρονο που είχε εξαφανιστεί – Βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο

Με τον πλέον τραγικό τρόπο δόθηκε τέλος στο θρίλερ της εξαφάνισης του 29χρονου Άγγελου Αβντίου,…

27 Νοεμβρίου 2023

Ο Γιώργος Παπαδάμ για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου

Ο Γιώργος Παπαδάμ σχετικά με τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρήγα Φεραίου,αναφέρει σε…

27 Νοεμβρίου 2023

Συνάντηση ΣΟΕΔ με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας

Συνάντηση πραγματοποίησε το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) με τον Υφυπουργό Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη…

27 Νοεμβρίου 2023